Geschikte cadeaus om iemand te steunen zijn bijvoorbeeld een beschermengeltje, geluksmunt of boek. Van zo'n cadeautje tijdens een moeilijke tijd zal de ontvanger hopelijk even opfleuren.
Een bon kan ook persoonlijk zijn: geef een bon die aansluit bij de hobby's of interesses van de persoon. geef een ervaring cadeau die jij supertof vond en de ander ook wil doen beleven (kan ook tegenvallen, maar da's ook ok! Niet alle belevingen moeten 'the best ever' zijn.)
Misschien wel het fijnste cadeau dat je iemand met stress kunt geven, is een ontspannende ervaring. Een massage, facial, of relaxing treatment heeft meer effect dan welk fysiek presentje ook. Bijvoorbeeld bij The City Street Spa in Amsterdam hebben ze tal van behandeling in een fijne omgeving.
Wat geef je iemand die niet lekker in zijn vel zit?
Laat de ander praten en luister zonder oordeel
Iemand die niet lekker in zijn vel zit, voelt daar vaak schaamte of boosheid over. Probeer dus vooral niet te oordelen, en erken het gevoel. Zo nodig je iemand uit om te blijven praten. Je kunt bijvoorbeeld simpelweg zeggen: “Wat vervelend dat je je rot voelt.”
Troost is een vorm van steun die je een ander mens kan bieden door te luisteren. Door er voor een ander te zijn kun je het leed van een ander wat verzachten. Je kunt troost bieden door iemand bemoedigend toe te spreken, door medeleven te betuigen of gewoon door er te zijn. De kracht van troost is groot.
Wat geef je iemand om een hart onder de riem te steken?
Wat geef je iemand als hart onder de riem cadeau? Een klein cadeautje met een mooie betekenis is hiervoor geschikt. Je kunt bijvoorbeeld een kleinigheidje geven, een geschenkset of wat lekkers. Hier kun je ook een kaartje bij doen met een persoonlijke boodschap.
Een klein gebaar kan een groots effect hebben. Als iemand het moeilijk heeft, is het altijd fijn als je laat weten dat je aan hem of haar denkt. Een berichtje met 'Ik denk aan je', 'Zet hem op', 'Een dikke knuffel' is een kleine moeite maar kan voor een ander van veel betekenis zijn.
8 dingen om te doen (en laten) als je iemand écht wilt steunen
Zoek contact. ...
Heb vertrouwen in jezelf. ...
Denk niet te moeilijk In moeilijke periodes hebben mensen geen behoefte aan verstandige invalshoeken, rationeel advies of vakkundige perfectie, wel aan een beetje vriendelijkheid. ...
Wat steek je onder de riem als je iemand moed wilt geven?
Met de riem is een band bedoeld die van de schouder schuin over de borst loopt. Als iemand een hart onder de riem wordt gestoken krijgt iemand dus moed ('het hart') in zijn borst, in zijn lijf. Later kwam de variant iemand een riem onder het hart steken in gebruik. Er wordt dan uitgegaan van een riem om het middel.
Vooral op kwetsbare momenten kan dan nogal precies komen. Een voorbeeld daarvan is als een man verdrietig is. Hoe kun je dan troosten of nabij zijn? Voor de meeste partners is dat vanzelfsprekend: lieve woorden, een arm om hem heen, moed inspreken, enzovoort.
En niet door te wachten tot je lieve gedachten over jezelf denkt. Je doet dat door je lief(devol) te gedragen jegens jezelf. Hoe doe je dat? Dat doe je door je consistent (dus niet maandag wel en dinsdag niet, maar constant, dus de hele tijd) en constructief (dus positief, wijs, bemoedigend) te gedragen jegens jezelf.
Normaal, bestaat dat eigenlijk? Er bestaat geen standaard proces voor rouw. Er is ook geen tijdlimiet aan een rouwproces. Verdriet van een verlies draag je met je mee en er kunnen in een leven altijd momenten komen dat dit weer heel sterk voelbaar is.