Heeft u de sjoelbak een poosje niet gebruikt, dan kan stof of vuil het oppervlak ruw maken. Wrijf hem dan voor gebruik op met een wollen doek. Ook kunt u wat aardappelzetmeel over de bak verspreiden om hem weer glad te maken. Een klein beetje is genoeg, de stenen verspreiden het erna vanzelf.
Om een sjoelbak zo lang mogelijk mee te laten gaan is het belangrijk om deze te onderhouden. Zet de bak altijd rechtop in een vochtvrije ruimte waar het niet te warm is. Hierdoor gaat de sjoelbak niet krom staan. Indien de sjoelbak na verloop van tijd wat stroef wordt, kunt u de bak glad wrijven met een wollen doek.
Stap 2: Het lakken van de sjoelbak
Voor traditionele sjoelborden is het handig om het oppervlak te lakken. Je kunt de lak over alle afwerkingsoliën, vernis of polyurethaan bordenaanbrengen. Koop altijd een hoogwaardige, speciaal voor houten meubelen ontworpen meubelmaker was.
Wrijf met een wollen doek over het speelveld. Strooi een klein beetje Heemskerk sjoelpoeder over het speelveld en speel daarna een aantal rondes het spel. De sjoelschijven verdelen de poeder gelijkmatig over het gehele oppervlak. Hierdoor is een kleine hoeveelheid per keer meer dan voldoende.
De bodemplaat is van betonplex. Dit materiaal is heel geschikt voor de sjoelbak omdat het watervast is en een soort plastic bovenlaag heeft die erg glad is.
Een aantal merken die bekend staan om hun wedstrijdsjoelbakken van hoge kwaliteit zijn Schilte, Heemskerk Sport en Longfield Games. Een aantal voorbeelden uit het assortiment van Van der Garde Warenhuis: - De Schilte Officiële Wedstrijd sjoelbak S240 is goedgekeurd door de Algemene Nederlandse Sjoelbond.
Het doel van het spel is om zo veel mogelijk punten te scoren met het gooien van de stenen in de openingen aan het eind van de sjoelbak. Een speler heeft 30 stenen beschikbaar en mag deze in 3 beurten richting de poorten schuiven.
- Om te sjoelen maak je gebruik van een houten sjoelbak en 30 houten sjoelschijven. Aan het einde van de bak bevinden zich vier poorten met ieder hun eigen waarde, respectievelijk 2, 3, 4 en 1. De werper staat aan de andere kant van de bak, waar een dwarslat ligt.
Sjoelbak is afkomstig van het Friese woord sjoeltafel. Dit was een lange tafel met aan de zijkanten opstaande randen en aan de achterkant een aantal vakjes waar je schijven in moest zien te schuiven om punten te verdienen. Later gebruikte je een losse bak die als je ging spelen op de tafel gelegd kon worden.
De speler die aan de beurt is, heeft 30 stenen beschikbaar en mag deze in 3 beurten richting de poorten schuiven. Alle schijven die niet volledig in een poort verdwijnen worden ingezet in de 2e beurt, en daarna de 3e beurt. Na drie beurten worden de punten geteld.
De standaard maat voor een sjoelbak is 2 meter lang, met een breedte van ongeveer 40 cm. De mini sjoelbakken zijn ongeveer 120 cm en 28 cm breed.
Binnen die gezinscultuur is het sjoelen als typisch Nederlandse variant van de schuifspelen ontwikkeld. In zijn huidige vorm wordt het spel vanaf de eerste helft van de negentiende eeuw gemeld, met mogelijk een vroege start in Friesland.
In totaal zijn er 30 stenen. Dit betekent dat de maximale score die je kunt behalen uitkomt op 148. Je kunt echter een bonus verdienen van maximaal 8 punten. Deze bonus wordt toegekend als 148 punten worden behaald in maximaal 2 onderbeurten.
Maximaal haalbaar is dus 148 punten. Boven de maximale score van 148 punten kan nog een bonus van maximaal 8 punten worden behaald, als de speler de score van 148 punten behaald heeft in maximaal twee onderbeurten. Is de 148 behaald in twee onderbeurten, dan krijgt de speler één keer één schijf terug.
Ongeveer rond 1700 werden er draagbare houten sjoelbakken gemaakt. Ook werd in Engeland rond 1600 al gesjoeld op een shuffleboard. Het spel kreeg de naam Shove ha'penny.
De standaard sjoelschijven hebben een diameter van 52mm en een dikte van 12,5mm. De mini sjoelschijven hebben een diameter van 28mm. Zijn er officiële wedstrijdsjoelbakken? Wij hebben diverse sjoelbakken in ons assortiment die geschikt zijn voor wedstrijden.
Deze sjoelbak is kleiner dan de normale wedstrijdsjoelbak, daardoor is de lengte die de schijven moeten overbruggen een stuk korter. Hij is dus ideaal voor kinderen. De sjoelbak wordt geleverd met 20 sjoelschijven.
Reacties. In Engeland is in de 16e eeuw Shove ha'penny (of shove halfpenny) ontstaan: een bordspel voor twee spelers of twee teams, dat vooral in pubs gespeeld wordt. Het spel was ten tijde van Shakespeare in Engeland erg populair onder de naam "shovel-board", "shove-groat", "slide-groat"of "slip-groat".
Als het spel van start gaat, moeten de kinderen de spijker die tussen hun benen hangt zo snel mogelijk in de fles laten zakken. Zij mogen daarbij hun handen niet gebruiken. Door het aannemen van de “poep-houding” en de juiste bewegingen van heupen en bovenbenen, probeert iedereen om de spijker in de fles te krijgen.
Deze kent iedereen nog wel: teken een grote ezel op een stuk karton. De eerste speler moet geblinddoekt een prikvoorwerp met daaraan het touwtje – de staart van de ezel – op de juiste plek op het karton prikken. Degene die hier het beste in slaagt, is de winnaar.
Een spel wordt als volgt geteld, waarbij de punten van de serveerder als eerste worden genoemd: Geen punt - 'Nul' Eerste punt - '15' Tweede punt - '30' Derde punt - '40' Vierde punt - 'Spel' Als jij en je tegenstander beide 3 punten hebben (40-40) dan is de telling 'gelijk' (deuce, spreek uit als 'djoez').
200cm x B. 40,5cm x H. 5,5cm. Netto gewicht: 5 kilogram .