Een vulling sluit de holtes af waar bacteriën kunnen binnendringen en levert zo ook een bijdrage aan het voorkomen van tandbederf. Vullingen kunnen onder andere gemaakt worden van goud, porselein, composiethars (witte vullingen) en amalgaam (een legering van kwik, zilver, koper, tin en soms ook zink).
Mag ik direct eten na het plaatsen van de vulling? U kunt direct na de behandeling weer eten. Tijdens het plaatsen van de vulling verharden wij deze namelijk met een speciale blauwe lamp. Zo wordt de vulling sterk en dat betekent dat u na het plaatsen direct weer kunt eten.
Amalgaamvullingen bevatten het zware metaal kwik, een giftige stof die je gezondheid kan schaden. Steeds meer mensen laten hun amalgaamvullingen daarom vervangen door veiligere alternatieven.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat het composiet misschien schadelijk is voor de gezondheid. Uit composietvullingen kan namelijk de giftige stof bisfenol-A lekken en zo in het lichaam terecht komen. Het composiet kan door de tandarts op verschillende manieren worden gebruikt.
Deze vullingen gaan 10 tot 15 jaar of nog langer mee. Composietvullingen hebben esthetische voordelen. Ze bestaan uit een mix van plastic en glaspoeder en kunnen in dezelfde kleur als de tand van de patiënt gemaakt worden. Deze vullingen hebben echter een beperktere levensduur, namelijk 5 tot 7 jaar.
Amalgaamvullingen, die zilverkleurig zijn, kunnen ook tot 15 jaar meegaan. Composietvullingen, gemaakt van een materiaal dat overeenkomt met je eigen tandkleur, moeten mogelijk na vijf jaar worden vervangen. Keramische vullingen gaan ongeveer zeven jaar mee.
In de meeste gevallen worden er witte vullingen geplaatst. Naast glasionomeercement en compomeer wordt composiet het meest toegepast. Met composiet is veel mogelijk. Zo kunnen voortanden na een breuk opnieuw worden opgebouwd en verkleuringen van tanden en kiezen worden hersteld.
Een batterij in de mond
In amalgaam zitten immer vijf verschillende metalen en het speeksel in de mond functioneert als elektrolyt. Deze elementen samen voldoen aan alle voorwaarden voor batterijvorming. De corrosie die hierdoor ontstaat brengt een kwikionentransport op gang.
Een bestaande vulling moet soms vervangen worden als er bijvoorbeeld een breuk in zit. Een vulling zorgt er voor dat er weer goed kan worden gekauwd en voorkomt verdere (pijn)klachten. Als het tandvlees iets is teruggetrokken dan liggen de tandhalzen bloot. Dit kan gevoeligheid geven bij koude of warme dranken.
Doet een vulling krijgen pijn? Als je kiest voor een verdoving voel je niets voor de behandeling. Echter, bij een klein gaatje of als je niet bang bent voor de tandarts, kan je de behandeling ook zonder verdoving ondergaan. Het boren kan even gevoelig zijn, maar je zit na de behandeling niet met een verdoofde mond.
Nazorg bij het vullen van een kies
Wanneer u uw kies heeft laten vullen bij de tandarts, is het mogelijk dat u achteraf milde pijn of gevoeligheid ervaart. Toch hoeft u zich hier geen zorgen over te maken. Dit zijn namelijk normale gevolgen van de ingreep.
Niets doen is geen optie. Als er geen vulling gemaakt wordt, kan een klein gaatje groter worden en uiteindelijk leiden tot een wortelkanaalbehandeling of verlies van uw tand of kies.
Als de laag een beetje weg is, heb je een beginnend gaatje. Dit kan je door extra goed te poetsen soms nog wel wegpoetsen. Poets dan wel met een fluoride tandpasta, want die zorgt dat de tanden weer sterker worden. Als de laag helemaal weg is, komt er een bruin plekje.
Het vullen van een gaatje hoeft geen pijn te doen. Afhankelijk van de diepte van het gaatje en de pijngrens van een persoon kan het boren wel gevoelig zijn. Als het meer is dan gevoelig dan kan je uiteraard vragen om een plaatselijke verdoving. De verdoving zorgt ervoor dat je niks voelt van de behandeling.
Sinds 1 juli 2018 is het bovendien verboden amalgaam te gebruiken voor tandheelkundige behandelingen van melkelementen, kinderen jonger dan vijftien jaar en zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, tenzij dit medisch noodzakelijk wordt geacht.
Nieuw wetenschappelijk onderzoek toont echter aan dat composiet minder ongevaarlijk is dan altijd gedacht werd. Zoals het er op dit moment naar uit ziet, zijn de lekkende componenten schadelijk voor de gezondheid van volwassenen en kinderen.
Tekenen en symptomen
Gewone symptomen van kwikvergiftiging zijn onder meer perifere neuropathie zich voordoend als paresthesie (tintelingen) of jeuk, branderig gevoel of pijn, verkleuring van de huid (roze wangen, vingertoppen en tenen), oedeem (zwelling) en desquamatie (de dode huid laat los in lagen).
Witte vullingen
Daarvan zijn er drie soorten die door de tandarts direct in de mond kunnen worden aangebracht: composiet, glasionomeer en compomeer. Het zijn materialen die verschillen van samenstelling. Composiet is de sterkste van de drie. Daarom wordt composiet het meest gebruikt.
Als uw kies afgebroken is, of uw vulling, dan hoeft u niet met spoed naar de tandarts. Dat moet wel bij extreme gevoeligheid en kloppingen. Als een stuk vulling of kies afbreekt, kan dit een vervelende scherpe rand opleveren en een verhoogde gevoeligheid.
Doe-het-niet-zelf!
Toch raadt hij het absoluut af om zelf thuis aan de slag te gaan, meldt de Volkskrant. Als een kies aan het rotten is, moet je die uitboren en de bacteriën eruit halen, anders blijft dit proces doorgaan. Vergelijk het met rottend hout waar je een verflaagje overheen smeert.
Schade aan een vulling, kroon of brug
Onder de loszittende delen kan soms een flinke rotting van de tand of kies ontstaan, die de tandzenuw snel kan bereiken. Dit komt doordat de tand bij het vervaardigen van de vulling of kroon al uitgeboord is.
Bijna in alle gevallen is het uitvallen van een vulling of kroon te wijten aan bepaalde 'ongelukjes'. Dit kan gebeuren als u op iets keihard bijt, waardoor uw vulling of kroon los komt te zitten en zelfs kan uitvallen.
tandbederf, een lekkende vulling of een val dan zal er pijn kunnen ontstaan. In het begin is de pijn vaak mild en van korte duur; de pijn kan worden opgewekt door o.a. warmte en koude of zoetigheid. In een verder gevorderd stadium van de zenuwontsteking kan de pijn zeer heftig zijn en lang aanhouden.