De oorzaak: overproductie van melanine, het pigment dat verantwoordelijk is voor huid- en haarkleur. Dit kan resulteren in donkere vlekken op de huid. Pigmentvlekken worden dus veroorzaakt door een overmatige productie van melanine. Het beschermt de huid tegen schadelijke UV-strale en absorbeert de warmte van de zon.
Pigmentvlekken kunnen een bijwerking zijn van bepaalde medicatie. Zo hebben antidepressiva, die heel vaak worden voorgeschreven, fotogevoeligheid als bijwerking. Als je zo'n medicijn gebruikt en je gaat onbeschermd zonnen, dan krijg je sneller pigmentstoornissen.
Vitamine C kan de overmatige productie van melanine door het enzym tyrosinase onderdrukken. Hierdoor kunnen pigmentvlekken worden voorkomen. Vitamine C is een sterk anti oxidant en kan reeds bestaand pigment ophelderen.
Er zijn gelukkig manieren om pigmentvlekken te verwijderen of verminderen. Er zijn verschillende natuurlijke manier om pigmentvlekken te verwijderen. Citroen is een van de bekendste opties. Het wordt al heel lang gebruikt om pigmentvlekken te verwijderen.
De beste manier om je te beschermen tegen hyperpigmentatie is dan ook de schaduw opzoeken en zonnebescherming aanbrengen. Om bestaande pigmentvlekken te verminderen, kan een dermatoloog een aantal medische behandelingen voorschrijven, gaande van topische medicatie tot peelings en lichttherapie.
Pigmentvlekken gaan in de meeste gevallen niet vanzelf weg, maar ze zijn wel goed te behandelen. Met de laser kunnen we de overproductie van pigmentcellen in de huid afbreken, zodat de verkleuring verdwijnt. Naast een laserbehandeling kan ook een chemische peeling of een crème oplossing bieden.
Pigment is een bruine kleurstof die wordt gemaakt door pigmentcellen. Door kleine korreltjes pigment af te geven aan de buitenste laag van je opperhuid, krijgt je huid haar kleur. Als je lang in de zon zit maakt de huid onder andere meer pigment aan, zodat je beter beschermd bent.
Zowel een laserbehandeling als een peeling is een goede behandeling tegen pigmentvlekken. Een peeling is vooral bedoeld als er sprake is van oppervlakkige pigmentatie. Ook de getinte en donkere huid komt in aanmerking voor een peeling.
De oorzaak: overproductie van melanine, het pigment dat verantwoordelijk is voor huid- en haarkleur. Dit kan resulteren in donkere vlekken op de huid. Pigmentvlekken worden dus veroorzaakt door een overmatige productie van melanine. Het beschermt de huid tegen schadelijke UV-strale en absorbeert de warmte van de zon.
Hyperpigmentatie kan op elke leeftijd en bij elk huidtype ontstaan. Sommige pigmentvlekken zijn al vanaf de geboorte aanwezig, maar de meeste ontstaan pas in de jeugdjaren of pubertijd. Andere oorzaken van pigmentvlekken zijn: Hormonale schommelingen door gebruik van de anticonceptiepil of door zwangerschap.
Over het algemeen zijn pigmentvlekken goedaardig, maar zoals we aangaven zijn ook moedervlekken vormen van pigmentvlekken. Soms kan een moedervlek zich ontwikkelen tot een melanoom, dat beter bekend staat als huidkanker. Wanneer de moedervlek donkerder of groter wordt, ga dan direct naar de huisarts.
Soms kunnen er ook witte vlekken op de huid ontstaan (hypopigmentatie). Pigment verdwijnt dan, bijvoorbeeld na ontstekingen, eczeem, zweren, infecties, auto-immuunziekte of brandwonden.
In principe zijn pigmentvlekken niet gevaarlijk. Denk bijvoorbeeld aan 'ouderdomsvlekken', een zwangerschapsmasker of pigmentvlekken die door beschadigingen van de huid zijn ontstaan. Houd ze wel goed in de gaten.
Melanine is een biologisch pigment in de huid dat uit het aminozuur tyrosine wordt gevormd door melanocyten in een proces genaamd melanogenese. Melanocyten zijn cellen die in de kiemlaag van de huid liggen en worden aangemaakt in de basale laag van de opperhuid.
Ouderdomsvlekken ontstaan als gevolg van huidveroudering. Hoe ouder je wordt, hoe meer vlekken je krijgt. Ook speelt erfelijkheid een rol. Sommige mensen krijgen ouderdomsvlekken al op relatief jongere leeftijd, omdat het ontstaan ervan in de genen ligt.
Hoe ziet een pigmentvlek eruit? Een pigmentvlek is meestal een lichtbruin gekleurde vlek in de huid. Ze zijn regelmatig van vorm, en scherp begrensd. Er zitten geen zwart gekleurde gedeelten in.
Het hangt af van de pigmentvlekken hoeveel behandelingen u nodig heeft. Meestal zijn binnen 1 tot 3 behandelingen de pigmentvlekken verdwenen. Tussen de behandelingen door heeft uw huid vier weken rust nodig.
Voedende arganolie is een goed middel om je ouderdomsvlekken mee te behandelen. Dit middeltje bevat namelijk vitamine E, wat bekend staat om zijn blekende werking. Daarnaast vermindert arganolie de aanmaak van melanine, waardoor je huid dus minder donker pigment aanmaakt.
Door in aanraking te komen met zonlicht geven deze pigmentcellen pigment ('melanine') af aan de bovenste huidlaag, hierdoor krijgt de huid een bruine kleur. Dit is wat gebeurt bij het normale pigmentatieproces. Wanneer er een verstoring is in dit proces, kunnen pigmentvlekken ontstaan.
Een druppel appelazijn kan 's avonds voor het slapengaan worden aangebracht op pigmentvlekken en littekens van puistjes. De azijn helpt bij het vervagen van de plekjes. 's Ochtends was je de appelazijn er weer af. Gebruik het niet onverdund over je hele gezicht, daar is appelazijn te sterk voor.