De KNVB heeft het jeugdvoetbal opgedeeld in leeftijdsgroepen.Voor elk seizoen wordt bepaald in welke leeftijdsgroep de speler/speelster hoort op basis van het geboortejaar. Spelers mogen wel een leeftijdscategorie hoger spelen, maar in principe niet een categorie lager.
Junioren. Na de Onder 13-pupillen stromen jonge voetballers door naar de junioren; naar achtereenvolgens de Onder 14-, Onder 15-, Onder 16-, Onder 17- en Onder 19-categorie. In deze categorieën zijn er zowel gemengde jeugdteams als meidenteams bij de verenigingen.
De competitie bestaat uit drie fasen: Fase 1: bekervoetbal in een poule van 8 teams tot de herfstvakantie; Fase 2: reeks tussen de herfstvakantie en de kerstvakantie; Fase 3: reeks na de kerstvakantie tot de zomerstop.
Daarvoor is een andere naam namelijk; divisies. de laagste divisie is de vierde divisie, daarna komt de 3e,2e en de eerste divisie. Hierin spelen meestal teams met spelers die later profvoetballers worden. Het beste niveau van het nederlandse voetbal is de eredivisie. Ook in het jeugdvoetbal heb je de eredivise.
Het betaald voetbal in Nederland bestaat uit de Eredivisie en Eerste divisie.Daaronder zijn er de Tweede divisie, de Derde divisie (zaterdag en zondag), Hoofdklassen, Eerste klassen enzovoort. Competitiemodel Sinds het seizoen 2016/'17 heeft het Nederlands topvoetbal een nieuwe vorm.
De Hoofdklasse in het amateurvoetbal krijgt vanaf de zomer van 2023 een nieuwe naam. De competitie gaat dan door het leven als de Vierde Divisie.
Om teams op hun eigen niveau te laten spelen heeft de KNVB verschillende klassen in het leven geroepen. Deze klassen lopen van de topklasse tot en met de vijfde klasse, hierbij is de Topklasse het hoogste amateurniveau en de vijfde klasse het laagste amateurniveau.
Voor het juniorenvoetbal wordt voor de teams die uitkomen vanaf de hoofdklassen en lager het 3-fasenmodel toegepast (3 deelcompetities met tussentijds herindelen op sterkte): Fase 1: bekervoetbal in een poule van 6 teams tot de herfstvakantie. Fase 2: reeks tussen de herfstvakantie en de kerstvakantie.
Sinds het seizoen 2016/'17 heeft het Nederlands topvoetbal de huidige vorm. Het competitiemodel bestaat uit een Eredivisie, een Eerste divisie, een nieuwe Tweede divisie, twee Derde divisies (zaterdag en zondag) en vier Hoofdklassen.
Meest productieve jeugdopleiding: AFC AJAX
Op basis van deze definitie staat AFC Ajax onbetwist op de eerste plaats met maar liefst 77 opgeleide spelers die rondlopen in één van de 31 Europese voetbalcompetities.
Je kan slechts van club veranderen met toestemming van je huidige club. Dit moet gebeuren met een zogenaamde “witte transfer”.
Tussen 2006 en 2018 heette de Eerste Divisie zogezegd de Jupiler League. Hiervoor kende de competitie twee andere naamgevers: de Toto-Divisie tussen 1990 en 2001 én de Gouden Gids Divisie tussen 2001 en 2006. Sinds juli 2018 draagt de Eerste Divisie de naam Keuken Kampioen Divisie.
Over het algemeen worden deze maten gehanteerd voor de verschillende leeftijdsgroepen: Maat 5 – Volwassenen, 13 jaar en ouder | 27-28 inch (68-70 cm)Maat 4 – Jeugd, 8-12 jaar | 25-26 inch (63,5-66 cm)Maat 3 – Junior, 8 jaar en jonger | 23-24 inch (58,5-61 cm)
De U16 is de jeugdreeks voor jongens onder zestien jaar. De -16-jarigen focussen zich het hele seizoen op het UEFA Development Tournament. U16 is de tweede jeugdcategorie in het internationaal jeugdvoetbal.
Het derde landelijke niveau is de Vierde divisie (vroeger de Hoofdklasse genoemd). Op districtsniveau zijn er de Eerste klasse tot en met de Vijfde klasse. Tot en met 2014/15 werd er nog in de Zesde klasse gespeeld, in 2006/07 werd er nog in de Zevende klasse gespeeld en tot 2000/01 ook nog in de Achtste klasse.
De U15 is de nationale jeugdploeg voor jongens onder vijftien jaar. Het is de jongste jeugdcategorie in het internationaal voetbal. De nationale jongensploeg onder vijftien speelt enkel vriendschappelijke wedstrijden. Er is geen Europees- of wereldkampioenschap in deze jeugdcategorie.
In Nederland spelen de eerste teams van de hockeyclubs in competities tegen elkaar. Het hoogste niveau is de Hoofdklasse. Andere eerste teams komen wekelijks uit in de Promotie-, Overgangs-, de Eerste, Tweede, Derde of Vierde Klasse.
De Vierde Divisie (tot en met 2022 de Hoofdklasse) is het vijfde voetbalniveau in Nederland dat de KNVB organiseert en het derde niveau in het amateurvoetbal. Vanaf het seizoen 2016/17 telt dit niveau vier competities en nemen in elke competitie zestien teams deel.
De speeltijden zijn als volgt: • De speeltijd bij Onder 13 is 2 x 30 minuten.De speeltijd bij Onder 14 t/m 15 is 2 x 35 minuten.De speeltijd bij Onder 16 t/m 17 is 2 x 40 minuten.De speeltijd bij Onder 18 t/m 19 is 2 x 45 minuten.
Jeugdspelen. Om het gebrek aan fitheid te verklaren, duren jeugdwedstrijden vaak minder dan 90 minuten. De exacte duur is afhankelijk van de leeftijdsgroep.
Een van de veranderingen is de naam van de hoofdklasse, het derde amateurniveau van Nederland na de tweede en derde divisie. Die gaat vanaf het seizoen 2023-2024 vierde divisie heten om verwarring over de naam te voorkomen.
De Zwaluwen Jeugd Actie is in 1960 gestart en bij de meeste senioren bekend door het Zwaluwen vaantje. In de afgelopen 50 jaar hebben meer dan 11 miljoen jeugdvoetballers meegedaan en voetbalden zij al bijna 7 miljoen euro bij elkaar voor jongeren met een spierziekte of een andere beperking.
De Derde klasse is met ingang van het seizoen 2016/17 het zesde amateurniveau in het Nederlands amateurvoetbal en het achtste voetbalniveau van Nederland. De Derde klasse telt 37 competities, 20 in het zaterdagvoetbal en 17 in het zondagvoetbal.