Overstrekken bij een baby betekent dat je baby zijn rugspieren continu aanspant, waardoor hun lijfje te strak en gespannen staat. Hierbij drukken ze hun hoofd in hun nek, hebben ze gebalde vuisten en kunnen ze als een plank op je arm liggen.
Een pasgeboren baby slaapt gemiddeld 18 tot 20 uur per dag en neemt daarbij gewoonlijk dezelfde kenmerkende houding aan. Hij balt zijn handjes tot een vuist waarbij zijn duim bedekt wordt door de andere vingers. Wanneer hij wakker is en weent of drinkt, maakt hij strek- en buigbewegingen met zijn ledematen.
Zijn de vingers minder gestrekt, dan is het een grijphandje. Vuistje tegen het afgewende hoofdje: een duidelijk vermoeidheidsteken. Geopend handje met ontspannen vingertjes: geeft aan dat je baby zich prettig voelt.
Babygebaren is een vorm van gebarentaal voor jonge horende of slechthorende kinderen: baby's, peuters en kleuters. Het is een manier om met je kind te communiceren als praten nog niet lukt. Hoewel een baby pas rond zestien maanden begint met praten, kan hij al veel eerder communiceren door gebaren te maken.
Vanaf de geboorte kunnen baby's met hun handjes al veel duidelijk maken: Ontspannen hand, vingers liggen los om het duimpje of helemaal open: je baby rust of slaapt, is ontspannen.
Als hij zich niet lekker voelt, kromt hij zijn lijfje en trekt hij zijn beentjes op. Als hij blij is, kruipt hij ook in elkaar, maar dan van plezier. Je kunt plezier ook merken aan het gezicht en het geluid dat je baby maakt. Als hij ontspannen is, is zijn lichaam recht en zijn de handjes open.
Vaak begint het als 'hoofdkusjes' of 'wangkusjes': je baby legt zijn hoofd of wang tegen jouw gezicht aan. Na enige tijd krijgt hij door dat de personen waar hij aan gehecht is blij worden van zijn nageaapte kusjes en knuffels. Hij gaat het daarom steeds vaker en ook spontaan doen.
Babygebaren is een manier van communiceren met je kind
De motoriek van de handjes van je kind is veel eerder goed ontwikkeld dan de spieren die de mond sturen. Door het aanleren van simpele gebaren naast gesproken taal, geef je je kind de mogelijkheid om al op jonge leeftijd met jou te communiceren.
Door jonge kinderen met gebaren een taal in handen te geven, geef je ze de kans om aan jou te laten zien wat zij denken. Met baby- en kindergebaren begrijp je elkaar eerder en beter, vergroot je de woordenschat van een kind, stimuleer je de gesproken taal en creëer je een taalrijke omgeving.
Een onrustige en overprikkelde baby kan je herkennen aan verschillende zaken. Vaak valt een gedragsverandering de ouders meteen op: de baby is schrikachtig en extreem alert, hij vindt moeilijk zijn slaap of wordt van elk geluidje terug wakker.
Signalen van oververmoeidheid bij baby:
Vreemd genoeg zijn oververmoeide baby's vaak overactief: ze maaien met armpjes en beentjes en ze lijken om steeds meer aandacht en prikkels te vragen: als je met ze rondloopt kijken ze geïnteresseerd rond en stopt het huilen.
Wees niet verbaasd als je baby niet ongestoord slaapt 's nachts, en allerlei bewegingen maakt met de armen en benen. Geen zorgen. Deze schokkerige bewegingen maken deel uit van de normale ontwikkeling van je baby.
De gevolgen van overstrekken kunnen vervelend zijn voor zowel de baby als voor de ouders. Een kindje die zich af en toe overstrekt tijdens het huilen, hoeft geen reden tot zorgen te zijn. Als het je kindje echter erg vaak overkomt, kan hij gaan achterlopen in zijn motorische ontwikkeling.
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
Rond de leeftijd van 12 maanden kunnen de meeste kinderen 'dada zwaaien'.”
De meeste baby's zijn gemiddeld tussen de 7 en 10 maanden als ze gaan kruipen. Maar er zijn ook baby's die pas later gaan kruipen (of gaan billenschuiven) of de hele kruipfase overslaan en meteen gaan lopen. Ook hier geldt: maak je niet gelijk zorgen als het bij jouw baby anders gaat.
Als de motoriek van je baby ver genoeg ontwikkeld is, gaat hij zijn handen gebruiken als communicatiemiddel. Dit gebeurt meestal rond de zeven maanden met zwaaien en klappen. Wijzen doet hij zo rond de 10 à 12 maanden.
De Lotte en Max producten zijn speciaal ontwikkelt voor kinderen. Door middel van aanstekelijke liedjes en korte verhaaltjes worden de gebaren uitgelegd, waarbij de kinderen direct zelf mee willen doen. Sterker nog, kinderen willen de dvd's keer op keer zien. Wat alleen maar goed is, want van herhaling leren zij.
Zo kan een kind met de klank 'oe' en het gebaar 'boekje' bijvoorbeeld aangeven dat hij een boekje wil lezen. Belangrijk is dat de ouders ook blijven praten tijdens de gebaren. Je kunt een kind een gebaar aanleren door voor, tijdens en na de activiteit het gebaar te maken en het woord uit te spreken.
Je kind gaat je vertrouwen als je het liefde geeft, contact maakt en goed reageert op zijn of haar behoeften. Er ontstaat dan een band tussen jullie. Dat wordt ook wel hechting genoemd. Een goede hechting is niet vanzelfsprekend.
Een baby is voor honderd procent afhankelijk van de zorg van anderen en kan nog niets zelf. Je jonge baby is dus nog helemaal afhankelijk van jou en je kan hem dus niet verwennen. Laat het goedbedoelde advies van je kraambezoek dus maar voorbij vliegen. Als hij huilt, is er iets met hem aan de hand.
Je baby geeft je een kusje
Voorzichtig buigt je baby'tje dan het hoofdje richting jouw gezicht en raakt die met zijn/haar voorhoofd of wangetje aan.