Vasthouden voor onderzoek en inverzekeringstelling De tijd tussen 0.00 uur en 9.00 uur telt hierbij niet mee. In totaal kan de politie u dus maximaal 18 uur vasthouden voor onderzoek. De (
Het voorarrest kan dus in totaal uiterlijk 110 dagen duren: maximaal 2 keer 3 dagen inverzekeringstelling; maximaal 14 dagen bewaring; maximaal 90 dagen gevangenhouding.
Wanneer ook de 90 dagen gevangenhouding zijn verstreken, moet u opnieuw bij de rechtbank verschijnen. Het voorarrest kan telkens met 90 dagen worden verlengd, mits er nog steeds sprake is van ernstige bezwaren, waaraan inmiddels zware eisen aan gesteld moeten worden.
Nadat u weigert om op uitnodiging van de politie te verschijnen voor het politieverhoor kan de politie toestemming vragen aan de officier van justitie om u buiten heterdaad aan te houden.
Voorlopige hechtenis betekent dat iemand in de gevangenis zit, zonder veroordeling, maar alleen op verdenking van een strafbaar feit. Alleen in bijzondere gevallen ga je in voorlopige hechtenis. Zo'n voorlopige hechtenis duurt maximaal 100 dagen.
Indien u niet aangehouden bent, kan u door de politie worden uitgenodigd om te worden verhoord op een bepaalde datum en uur. Er bestaan daarbij verschillende mogelijkheden: U kreeg een uitnodiging tot verhoor als slachtoffer of als getuige van een misdrijf (d.i. het verhoor Categorie I).
Gevallen waarvoor voorlopige hechtenis is toegestaan
Dat zijn in ieder geval alle misdrijven waarvoor 4 jaar of meer kan worden opgelegd. In de wet staan ook nog enkele andere misdrijven specifiek opgenoemd, zoals bedreiging, verduistering, afdreiging en oplichting.
U krijgt meestal een uitnodiging voor een verhoor bij de politie. De politie vraagt u vriendelijk of u op het in de brief vermelde tijdstip op het politiebureau wilt verschijnen om te worden gehoord. Soms is de uitnodigingsbrief van dwingender opgesteld en gaat het om een ontbieding voor verhoor.
Arrestatie tijdens of na je verhoor
Tijdens of na het politieverhoor kan je gearresteerd worden of in voorlopige hechtenis worden geplaatst wanneer je wordt verdacht van een strafbaar feit waarop een gevangenisstraf staat van één jaar of meer. In dit geval beschik je ook nog steeds over je rechten.
Het kan zijn dat je na het verhoor naar huis mag. Je ouders moeten je dan komen ophalen van het politiebureau. Je krijgt dan later bericht van justitie wat er met je strafzaak zal gebeuren.
Op het politiebureau moet de politie je binnen 6 tot 9 uur verhoren.
Wanneer u door de politie bent aangehouden, gelden er wettelijke termijnen voor de duur van de periode dat u door de politie mag worden vastgehouden. Wanneer u bent aangehouden in verband met een verdenking van een strafbaar feit, mag de politie u 9 uur vasthouden voor nader onderzoek.
De term ernstige bezwaren ziet op de ernst van de verdenking die er moet zijn. Bij aanhouding is hoogstens een redelijk vermoeden van schuld nodig. Dit betekent dat de politie op redelijke gronden iemand kon verdenken van het plegen of betrokkenheid bij een bepaald strafbaar feit.
In zo'n geval kan de vrijgesproken verdachte op basis van artikel 89 van het Wetboek van Strafvordering vragen om een schadevergoeding ter compensatie van de onterecht gezeten dagen. In de regel worden er vergoedingen toegekend van € 80,- per dag in een huis van bewaring en € 105,- voor een dag in een politiecel.
Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.
Wanneer er geen voorlopige hechtenis is en de veroordeelde op vrije voeten is, dan krijgt hij een oproep om zich bij de gevangenis te melden. Het kan weken of maanden duren tot na de veroordeling, voordat men zich moet melden.
Als minderjarige (12 t/m 17 jaar) ben je verplicht om met je advocaat te overleggen, voordat het verhoor begint. Het is ook verplicht om bij het politieverhoor een advocaat te hebben. Dus als je wordt verhoord, is er altijd een advocaat bij en jij mag kiezen of er ook een ouder/voogd of vertrouwenspersoon bij is.
U heeft het recht om te weten van welk strafbaar feit u wordt verdacht. U hoeft de vragen niet te beantwoorden (zwijgrecht). U heeft het recht om vóór het (eerste) verhoor vertrouwelijk met een advocaat te praten.
Er zijn 4 categorieën van verhoor naargelang rol van de te verhoren persoon: (1) Categorie 1: verhoor van getuigen en slachtoffers; (2) Categorie 2: verhoor van een verdachte van een licht misdrijf (waarvoor u normaal gezien geen gevangenisstraf riskeert);
De politie wil een beeld krijgen wie u precies bent, of u bepaalde problemen heeft, wat voor werk u heeft, hoe uw woonsituatie is, etc. Tijdens het persoonsgericht verhoor zal de politie her en der ook vragen stellen die van belang kunnen zijn voor de zaak zelf, zonder dat u dat direct door heeft.
Jij bent de enige die beslist of er een vertrouwenspersoon aanwezig is, maar hij of zij moet wel ouder dan 18 jaar zijn en mag niet betrokken zijn bij het strafbare feit waarvan je wordt verdacht. Deze persoon mag alleen aanwezig zijn tijdens het verhoor, maar mag zich niet met het verhoor zelf bemoeien.
Een verhoor categorie 3 heeft specifiek betrekking op verdachten die momenteel niet van hun vrijheid zijn beroofd maar wel worden verhoord voor misdrijven die mogelijks tot een gevangenisstraf kunnen leiden.
De politie mag u maximaal negen uur vasthouden voor bij voorlopige hechtenisfeiten en maximaal zes uur bij niet voorlopige hechtenisfeiten. Dit onderzoek kan bestaan uit verhoren, het afnemen van vingerafdrukken of het achterhalen van uw identiteit.
Hoe lang kunnen beperkingen duren? De duur van de beperkingen is niet wettelijk vastgelegd. Het is dus mogelijk een verdachte verschillende weken of maanden in beperkingen te houden. Dergelijk lange beperkingen komen we meestal tegen in de grotere zaken.
De wet schrijft voor dat voor het aannemen van de '12-jaarsgrond' vereist is dat sprake is van een verdenking van feit waarop volgens de wettelijke omschrijving een gevangenisstraf van twaalf jaar of meer op staat én de rechtsorde daardoor ernstig is geschokt.