Het recept van cola is door de jaren heen veel veranderd, maar de kleur van cola is nog nooit veranderd. Vroeger was cola ook bruin.Wel zat dit drankje in een groene fles. Dit verklaart misschien waarom mensen dachten dat cola vroeger groen was.
E150d: Sulfiet-ammoniakkaramel als kleurstof; dit geeft de frisdrank zijn karakteristieke bruine kleur. Mensen die allergisch zijn voor sulfiet kunnen dan ook lichamelijke klachten ondervinden na het drinken van Coca-Cola.
Coca Cola werd aanvankelijk uitgevonden als medicijn tegen morfineverslaving, indigestie, zenuwaandoening, hoofdpijn en impotentie. Da's een hele waslijst!
Vroeger toen de eerste cola werd gemaakt was deze nog groen van kleur. Coca-Cola is uitgevonden door de apotheker John Pemberton, die het drankje als een medicijn ontwikkelde tegen onder andere hoofdpijn en vermoeidheid.
Coca-Cola Life is een colavariant die geproduceerd werd door The Coca-Cola Company. Het product werd in 2013 getest in Argentinië en Chili en verscheen in 2014 op de markt in Groot-Brittannië. In 2020 werd het product van alle markten gehaald, en was het onderdeel van een sanering van slecht verkopende dranken.
Green Cola heeft wel de smaak van cola, maar dan zonder toegevoegde suikers, zonder calorieën, zonder aspartaam, zonder fosforzuur en zonder conserveermiddelen. Hierdoor biedt Green Cola een gezonder alternatief voor de klassieke coladranken.
Mexico is de grootste consument van Coca-Cola ter wereld. Toevallig stond Mexico ook in 2015 nog op de tweede plaats in de lijst van de landen met meeste zwaarlijvigheid (of obesitas) ter wereld.
Helaas. Uit onderzoek van Diabetes Care blijkt juist dat het dagelijks drinken van deze suikervrije blikjes prik ook voor obesitas, een hogere bloeddruk en dus een verhoogde kans op hart- en vaatzieken kan zorgen. Pas helemaal stoppen met calorierijke frisdrank kan ervoor zorgen dat je die extra kilo's kwijtraakt.
In dat jaar vond de Amerikaanse apotheker John Pemberton de eerste versie van Coca-Cola uit. Hij verkocht het oorspronkelijk als een verkwikkend middel tegen allerlei kwaaltjes, vol krachtige ingrediënten zoals cafeïne gehaald uit kolanoten en, jawel een extract van cocabladeren met sporen cocaïne.
Light-frisdrank bevat geen of minder suiker en daardoor minder calorieën dan frisdrank met suiker. Als je frisdrank wilt drinken en minder calorieën wilt binnenkrijgen, kun je dus beter light-frisdrank drinken. De zoetstoffen in light-frisdrank zijn verder ook beter voor je tanden.
Maar in die cocabladeren zit dus, jawel, cocaïne. Hoeveel cocaïne er vroeger precies in cola zat is onduidelijk, maar dat het erin zat, is zeker. Tegenwoordig zit er geen cocaïne meer in het drankje omdat de cocabladeren gedecocaïniseerd worden. Het recept van Coca Cola is groot geheim.
De cola van Coca-Cola en Pepsi wordt over de gehele wereld geconsumeerd. Coca-Cola bestond eerder dan Pepsi. Coca cola was toen al een zeer bekend en gewild merk. Dit samen maakte dat Pepsi zijn best moest doen om de markt te veroveren.
In 1886 was de Amerikaanse apotheker John Pemberton op zoek naar een nieuwe hoestdrank en ontwikkelde een volgens hem smaakvol bruin goedje. Hij bracht het naar een drogisterij, waar de siroop werd gemixt met koolzuurhoudend water. Hier ontstond de nieuwe frisdrank Coca-Cola.
Coca-Cola lanceert in Japan een nieuwe colavariant: Coca-Cola Clear. Deze cola is doorzichtig, fris en zonder calorieën en kleurstoffen.
Fanta is een koolzuurhoudende frisdrank van The Coca-Cola Company. Fanta is vooral bekend als een sinaasappeldrank met koolzuur (Fanta Orange), maar er bestaan tal van andere smaken, al dan niet met koolzuur. Te noemen zijn onder andere: Mandarin, Fruit Twist, Lemon, Skwizz, Shokata, Apple, Strawberry en Pink Kiss.
We schrijven 1886 wanneer John S. Pemberton, een arts-apotheker uit Atlanta, beslist om te innoveren. Pemberton wil scoren met een nieuwe drank op basis van plantenextracten. In mei 1886 start hij met de verkoop van een bruin bruisend drankje op basis van siroop en koolzuurhoudend water.
Cola is oorspronkelijk bedoeld als medicijn tegen lichamelijke klachten. Voor dat doeleinde is het dan ook erg geschikt! Het werkt tegen opkomende misselijkheid en diarree en bij een zere keel. Reizigers in Azië wordt bovendien vaak geadviseerd om na elke maaltijd een blikje te nemen.
De naam komt van de twee "medische" ingrediënten: een extract van cocabladeren en kolanoten. Hoeveel cocaïne er in cola zat is niet duidelijk, maar dat het er inzat staat vast. Het was zelfs zo dat Frederick Allen vond dat het erin moest blijven, ondanks de hevige kritieken, om de naam Coca-Cola te beschermen.
De eerste cola was Coca-Cola, een alcoholvrije imitatie door John Pemberton, van de Vin Mariani die door Angelo Mariani was bedacht. Aanvankelijk bevatte Coca-Cola een extract van coca, maar onder druk van de autoriteiten werd dit in het begin van de 20e eeuw weggelaten.
Maar ijsthee uit de supermarkt heeft niet dezelfde voordelen. Fabrieksijsthee is namelijk gewoon frisdrank. Er zit weliswaar wat thee-extract in, maar ijsthee is ook zoet en zuur. Wel is ijsthee minder ongezond dan andere frisdranken.
Wees je hierbij bewust van eventuele cafeïne aanwezig in de pijnstillers, en ga er bewust mee om. De eerste ontwenningsverschijnselen kunnen, afhankelijk van je normale cafeïne inname, al na een paar uur opduiken en tot wel twee weken aanhouden. Voor de meeste mensen duurt het afkicken van cafeïne slechts twee dagen.
Suiker levert energie en zoetstoffen niet of nauwelijks. Daarom krijg je met light-dranken vaak minder calorieën binnen dan met dranken met suikers. Door langere tijd meer calorieën binnen te krijgen dan je verbrandt, word je zwaarder. Je slaat dan de extra calorieën op als lichaamsvet.
Als het aan Coca-Cola ligt, zijn er binnenkort nog slechts twee landen op de wereld waar zijn producten niet officieel te koop zijn: Cuba en Noord-Korea. Want na een afwezigheid van meer dan zestig jaar is de frisdrankproducent van plan opnieuw de markt van Birma te betreden.
Cuba en Noord-Korea zijn de enige twee landen in de wereld waar Coca-Cola niet officieel verkrijgbaar is. Tot een paar jaar geleden was ook in Myanmar (Birma) geen Coca-Cola te krijgen, maar daar kwam in juni 2012 verandering in toen de Amerikaanse regering de sancties op investeringen in dat land ophief.
Dat is de bottelaar die instaat voor de productie, distributie en verkoop van de drankjes van Coca-Cola in ons land. “We ondervinden vooral stijgingen in onze energie-, transport-, arbeids- en verpakkingskosten”, klinkt het.