Plat water is standaardtaal in het hele taalgebied voor water zonder koolzuur. Het wordt vaker in België dan in Nederland gebruikt. Ook omschrijvingen als (mineraal)water zonder prik / bubbels of (bron)water zonder prik / bubbels zijn standaardtaal; die zijn gebruikelijker in Nederland dan in België.
Het enige verschil tussen bruiswater en frisdrank is dat frisdrank veel schadelijker is door de vele toegevoegde suikers. Zuur uit bruiswater is dus minder schadelijk. Al ben je nog steeds beter af met plat water dat helemaal geen zuur bevat.
Sprankelend water geeft je een vol gevoel
De koolstofdioxide in bruisend water zorgt ervoor dat koolzuurhoudende bubbels je maag vullen en je hersenen verleiden tot een vol gevoel, wat betekent dat je waarschijnlijk minder zult eten. Het bruisen verhoogt de maagactiviteit die helpt bij dat “volle” gevoel.
Jazeker! In feite heeft het zelfs een geheim wapen dat plat water niet heeft: bubbels. Die kleine koolzuurbubbeltjes in een glas bruisend water hebben een groot effect als het gaat om gewichtsverlies en gewichtsbehoud. De koolzuurhoudende bubbels vullen de maag meer dan gewoon water en geven je hersenen een vol gevoel.
In water zonder prik zitten sowieso al geen calorieën. De toevoeging van koolzuur aan water zorgt er niet voor dat er opeens calorieën in het water zitten. In spa rood zitten dus evengoed geen calorieën. Op het gebied van calorieën is spa rood net zo gezond als water.
Er is namelijk een verschil in de voedingswaarde. Spa rood beschikt over meer metalen en meer mineraalzouten (droogrest). Spa blauw is dus gezonder.
Is bruiswater ongezonder dan plat water? Daar kunnen we vrij kort over zijn: nee, dat is het niet. Er kan zelfs gezegd worden dat bruisend water op sommige vlakken beter voor je is dan gewoon kraanwater. Toch raden we aan om alles met mate te drinken.
€ 0,22. Prijs en voorwaarden zoals vermeld in de folder zijn leidend.
In Spa Rood (en andere soorten bruisend water) zit enkel koolzuur, wat niet zo heel zuur is. Als je Spa Rood drinkt, zal dat voor een kleine daling van de pH-waarde in je mond zorgen. Maar het speeksel neutraliseert dat vrijwel direct.
- Het koolzuur is slecht voor uw maag en darmen
De kleine hoeveelheid die dan toch de maag bereikt, wordt snel opgenomen door de maagwand. Deze mythe klopt dus enkel voor mensen met reeds een gevoelige maag of darmen want het gas in spuitwater kan dan soms een opgeblazen gevoel bezorgen.
Mythe 3: koolzuurhoudend water is slecht voor je nieren
Er wordt wel gezegd dat bruisend water de kans op nierstenen vergroot, maar ook hier is geen wetenschappelijk bewijs voor deze uitspraak.
Dat zit zo: het koolzuur kan zorgen voor extra lucht in je maagdarmstelsel, wat leidt tot boeren, een opgezette buik en winderigheid. Daarvoor waarschuwt maag-darmspecialist dokter Simon Anderson. “Dit is vooral oncomfortabel en soms ronduit pijnlijk voor mensen met prikkelbare darmen.
De warmte van de spa zorgt ervoor dat je gaat zweten. Tegelijk wordt de bloedsomloop gestimuleerd. Hierdoor worden de afvalstoffen uit je lichaam verwerkt.
Spa rood is in onze zeker gezond. Tuurlijk heeft een aantal kleine nadeeltjes ten opzichte van water zonder prik, zo kan het een opgeblazen gevoel veroorzaken en is het niet altijd even goed voor je tanden. Spa rood is echter nog steeds stukken gezonder dan frisdrank. Zo bevat het geen kcal, suikers of wat dan ook.
De prik in frisdrank is niet slecht voor de tanden. Koolzuur is wel een zwak zuur maar heeft geen invloed op het gebit1,2. Sterke zuren, zoals citroenzuur, zorgen ervoor dat de pH-waarde in de mond omlaag gaat. De pH-waarde is een maat om de zuurgraad te meten.
Het goedkoopst ben je uit bij de Lidl. Een halve liter bronwater kost daar 12 cent.
Koning pasta regeert. Hieronder vind je een lijstje van de tien producten waarvan de verkoop de afgelopen weken het sterkst gestegen is. Colruyt verkocht twee keer zoveel pasta en rijst dan normaal. Omgerekend waren dat 1.400.000.000 rijstkorrels of elke week 40 vrachtwagens volgestouwd met pasta.
Spa blauw is aan te merken als gezond water zonder afvalstoffen en weinig elektrolyten, maar ook een waterzuiveringssysteem kan hierbij helpen. Een waterzuiveringssysteem filtert de schadelijke stoffen en verminderd de hoeveelheid elektrolyten.
Is Nederlands kraanwater veilig? Ja. De eisen die aan kraanwater worden gesteld op het gebied van biologische en chemische veiligheid zijn erg hoog, en de kwaliteit wordt door middel van regelmatige analyses streng bewaakt. Een enkele keer geven drinkwaterbedrijven een kookadvies.
Een SodaStream soda bevat 50% minder suikers dan een reguliere frisdrank en met de nieuwe Stevia collectie drink je zelfs een volledig natuurlijk en suikervrij product.” Als we naar het etiket van bijvoorbeeld de (gewone) cola kijken, hebben we niet het idee dat het echt gezond is.
Kraanwater komt uit de grond (grondwater of soms diepere lagen) of uit meren, rivieren en kanalen (oppervlaktewater) en wordt in Nederland regionaal gewonnen door waterleidingbedrijven. Dit verklaart dus waarom de smaak van kraanwater per regio kan verschillen.
Dit is ook mineraalwater, maar hieraan worden zuren toegevoegd en ook suikers. In de originele Spa Citroen zit bijvoorbeeld maar liefst 5,2% citroensap, wat gewoon een regelrechte zuuraanval is op je tandglazuur. Zeker gecombineerd met suiker. Daarnaast bevatten deze varianten ook heel veel onnodige suikers.
Is koolzuur slecht voor je botten? Er wordt vaak gedacht dat het zuur in koolzuurhoudende dranken slecht is voor je botten. Door het veelvuldig drinken hiervan zou je minder sterke botten krijgen. Dit kan echter niet bevestigd worden door onderzoek.
Antwoord. Standaardtaal in het hele taalgebied zijn spuitwater, bruisend water en bruiswater. Deze aanduidingen worden vaker in België dan in Nederland gebruikt. Spa rood is standaardtaal in Nederland voor koolzuurhoudend water uit een fles; spa bruis is standaardtaal in België.