Roetaanslag verdwijnt zo eenvoudig. Breng groene Biotex aan op een vochtige doek. Wrijf de roetaanslag hiermee weg. Behandel het oppervlak na met een schone doek met water en laat het goed drogen.
U kunt de ingebrande kachelruit ook schoonmaken met een stuk kranten- of keukenpapier. Bevochtig het papier goed en doop het vervolgens voorzichtig in de as van de houtkachel. Wrijf de krant of het keukenpapier met de aszijde tegen het glas zodat de roetaanslag loskomt.
Aanslag voorkomen
De kachel dient flink heet te worden met behulp van kleine stukken haardhout, zo droog mogelijk uiteraard! Op deze manier voorkom je de ontwikkeling van roet en het zal de trek van het rookkanaal ten goede komen. Het is overigens van belang dat het rookkanaal van goede kwaliteit is!
Roetaanslag kun je voorkomen door de houtkachel of haard direct goed heet te laten worden, en door kleine stukjes geschikt en droog brandhout te gebruiken. Dit verbetert ook direct de trek van het rookkanaal. Kies bij voorkeur voor houtsoorten met weinig hards om roetaanslag op de deuren te voorkomen.
As van verbrand hout is vaak goed voor de tuin. Het materiaal vormt namelijk een rijke bron van kalk, kalium en sporenelementen. Goed nieuws voor de tuinliefhebber, want veel planten hebben deze stoffen nodig om gezond te blijven, goed te groeien en een gezonde knopontwikkeling en bloei door te maken.
Het uitgeharde roet is zeer ontvlambaar en kan leiden tot een roetbrand in uw schoorsteen. Hetzelfde kan gebeuren als de uitlaatgassen te sterk worden afgekoeld en deeltjes zich in de kachel afzetten.
Vuil of asresten op het glas kunnen worden weggewerkt met een glasreiniger of vochtige spons. Belangrijk: Zorg er wel voor dat de kachel uit en afgekoeld is als u het glas aan de binnenkant gaat reinigen. Het is verstandig om dit soort klein onderhoud minimaal een keer per week uit te voeren.
Dit doe je met een schoonmaakmiddel die je wellicht in huis hebt, namelijk Spiritus. Pak vervolgens een droge doek en maak deze vochtig met het middeltje. Ga daarna voorzichtig met de doek over de ruit heen en weer. Doe dit net zolang totdat al het vuil van de ruit is verwijderd.
Roet is een stof die vrijkomt bij onvolledige ver branding van koolstofhoudende (fossiele) brandstoffen. Een roetdeeltje bestaat voorname- lijk uit koolstof, maar aan het oppervlakte van dat deeltje kunnen allerlei andere stoffen vastzitten.
Koolstof en roet kan je het best verwijderen met wasbenzine, dan lost het zo op en kan je het wegvegen. Als het niet werkt kan je ook terpentine gebruiken, maar in ieder geval geen thinner dan lost meteen alles op.
Stook je de houthaard of houtkachel alleen als bijverwarming? Dan is één keer per jaar laten vegen meestal voldoende. Wanneer je houthaard of de houtkachel je hoofdverwarming is, dan kan het nodig zijn om het rookkanaal vaker te laten schoonmaken.
De prijs voor een op maat gemaakte glasruit voor uw kachel is vanaf €0,09 per cm². Het aanvragen van een glasruit doet u via mail of telefoon.
Het poetsen van een gietijzeren kachel
Als ik mijn gietijzeren kachel wil gaan poetsen, neem ik altijd een vochtige prop keukenpapier en doop ik deze in de bodem van de kachel. Hierbij wrijf ik over de kachelruit heen zodat alle roetdeeltjes loskomen. Voilà, je gietijzeren kachel is weer schoon!
Roet en uw gezondheid
In roet zitten veel verschillende chemische stoffen. Grote hoeveelheden ingeslikt roet kunnen op langere termijn schadelijk zijn. Sommige stoffen in roet zijn kankerverwekkend. Na een grote brand kan het eten van groenten uit moestuinen ongezond zijn.
Creosoot is bij elke concentratie kankerverwekkend en er dreigen aanzienlijke milieurisico´s als met creosoot behandeld hout in direct contact komt met de bodem of met water.
Zolang het roet nat is, bestaat er geen risico op ontbranding. Naarmate de temperatuur van het rookgas stijgt, droogt het smerende roet en wordt het harde of glanzende roet geproduceerd. Alleen nu is het condensaatmengsel van teer, pek en koolwaterstof ontvlambaar.
U doet het waarschijnlijk zelden tot nooit, maar in de tuin plassen is helemaal zo gek nog niet. Urine bevat namelijk stikstof en fosfaat, en beide zijn goed voor de plantjes. Fosfaat wordt op dit moment vooral uit mijnen gehaald, maar die raken langzaam maar zeker uitgeput.
As heeft dezelfde werking als kalk: je gazon wordt er minder zuur van. Mos houdt juist van zure grond. As werkt wel veel sneller tegen mos dan kalk, na twee weken kun je al verkleuringen zien in het mos. Je kunt de as gedurende de hele winter uitstrooien.
As lost heel goed op in water, je moet het dus kurkdroog bewaren. Een ouderwetse metalen afvalemmer met deksel is hiervoor ideaal. Let er op dat je uitsluitend schoon hout stookt. Hout met verfsporen of geïmpregneerd tuinhout bevat allerlei chemische verbindingen die je absoluut niet in je tuin wil hebben.