Dromen dat je te laat komt betekent namelijk dat je je voorbereidt op het worst case scenario rondom die afspraak, presentatie of deadline. Je lichaam houdt je hiervoor (onbewust) extra scherp. Zo'n droom is dus eigenlijk best positief.
Huilen. Als je wakker wordt en het gevoel hebt dat je heel hard gehuild hebt in je droom, dan kan het goed zijn dat je tijdens je droom een uitbarsting hebt ervaren van je negatieve gevoelens. Deze gevoelens komen voort uit een situatie in het 'echte' leven.
Die personen in je droom betekenen niet letterlijk die personen, maar kunnen het symbool voor stress of angst of een andere emotie die je moet verwerken. De dromen zijn vaak niet precies hetzelfde, maar het thema wijst wel vaak op iets wat je nog niet helemaal verwerkt hebt.
Een droom is een opeenvolging van beelden, gedachten, emoties en gevoelens die zich gewoonlijk onvrijwillig in de geest voordoen gedurende bepaalde fasen van de slaap.
Dromen waarin echte mensen aan bod komen, gaan dus eigenlijk helemaal niet écht over deze personen. Ze gaan over emoties die de dromer heeft en wat zijn of haar associaties daarmee zijn. Deze associaties kunnen bewust of onbewust zijn. Dus mocht er iemand over jou hebben gedroomd, zoek er niet te veel achter.
Tijdens de remslaap stroomt er sowieso meer bloed naar je vagina. En juist tijdens deze remslaap droom je vaak. Logisch dus, dat we weleens sexy dromen. Lig je al op je buik, dan wordt alles wat sneller gestimuleerd daar beneden, puur door het contact tussen je matras en je vayjay.
Dromen over je verliefdheid
Een droom over je huidige crush staat simpelweg voor de verliefdheid die je voor hem of haar voelt. Dromen zijn meestal een weerspiegeling van onze zorgen, problemen en emoties.
'Iedere droom komt uit'
Helaas, in principe is een droom geen voorspelling voor de toekomst. Wel kunnen de mooie of leuke dingen uit je dromen jou op ideeën brengen, al zul je er zelf alles aan moeten doen om het uit te laten komen. Pas op dat je niet blindelings vertrouwt op je droom en het voor de realiteit aanziet.
1) Je kunt nooit lezen of klokkijken in je droom
De meesten van ons kunnen in een droom niet lezen. Hetzelfde geldt voor klokkijken: elke keer dat je op een klok kijkt in je droom, zul je een andere tijd zien, en de wijzers staan bijna altijd stil, zeggen lucide dromers.
Gemiddeld duurt die ongeveer 25 minuten, maar de variatie is erg groot: in de eerste slaapcyclus, dus aan het begin van de nacht, beslaat de remfase maar vijf tot tien minuten. Bij elke volgende cyclus dromen we langer. Aan het eind van de nacht kan een droom wel drie kwartier duren.
Twijfels, onzekerheden, ambities en onuitgesproken wensen: in je slaapt komt alles bovendrijven. Van naakt zijn tot verdwalen of seks met een vreemde: deze negen thema's passeren het vaakst de revue in dromenland, en dit is wat ze betekenen. Als jonge snaak raakte de Nederlander Bas Klinkhamer gefascineerd door dromen.
Naarmate je afstand tot je droom hebt, kan je aanhaken op de droom van een ander. Dan ben je ook aantrekkelijker voor anderen om hun droom mee te delen. Je bent niet aan het najagen, aan het uitruilen of optimaliseren. Nee, je staat open voor de droom van de ander, terwijl jij zeker bent waar jij van droomt.
Een terugkerende droom kan dan symbool staan op dat er wat nodig is om te vatten of los te laten. Veel terugkerende dromen zijn bijvoorbeeld vallen, achtervolgd worden. Een concreet voorbeeld is een terugkerende droom zowel als kind en volwassene waarbij iemand vanuit school de weg terug naar huis kwijt raakte.
Kenmerkend voor een nachtangst is dat je kind kort nadat hij in slaap is gevallen gillend rechtop in zijn bed zit. Als je dan naar je kind toegaat, lijkt het alsof je kind wakker is. Maar hij ziet echter niets, herkent je niet en laat zich niet tot rust brengen. Soms kan je kindje je zelfs wegduwen.
In onze dromen zien we alleen gezichten die we al kennen
Dromen over iemand die je niet kent is onmogelijk. Ons brein vindt geen nieuwe gezichten uit. In onze dromen zien we echte gezichten van echte mensen - mensen die we gezien hebben in ons leven, maar die je misschien niet kent of herinnert.
Het antwoord op de vraag 'hoe lang kan een mens zonder slaap' staat op 24 uur. Toch is er ooit iemand geweest die maar liefst 11 dagen niet geslapen heeft. Dit record is geplaatst in december 1963 door Randy Gardner en sindsdien nog nooit verbroken.
Conclusie. Nachtangst is een fenomeen dat optreedt wanneer je van lichte naar diepe slaap gaat. Soms ontwaakt dan het motorische gedeelte van de hersenen terwijl het bewustzijn diep in slaap blijft. Dat kan erin resulteren dat je gaat gillen, huilen, schoppen of slaan.
Hierbij geldt: hoe meer je droomt, hoe meer je REM-slaap hebt gehad. En hoe meer hiervan, hoe beter je uitgerust aan de dag begint. In totaal heb je ongeveer twee uur REM-slaap per nacht: je bent dus zo'n 25 procent van je slaap aan het dromen. Dromen houdt echter niet automatisch in dat je ook goed slaapt.
Omdat we vaak dromen over dingen die we overdag hebben meegemaakt, worden dromen gezien als een verwerking van die gebeurtenissen. Daarom hebben dromen dus betekenis doordat ze je duidelijk maken wat jou bezighoudt of dwars zit. Ook zou het een manier kunnen zijn voor de hersenen om anders over deze zaken na te denken.
Dromen kunnen niet de toekomst voorspellen, maar als mensen ooit dromen dat de buurman komt te overlijden aan een hartaanval en zoiets gebeurt vervolgens ook, dan zijn ze nog maar moeilijk van het idee af te brengen dat ze een voorspellende droom gehad hebben.
Een droom over iemand die je niet kent, kan ook een weerspiegeling zijn van je zelfvertrouwen. Zo kan het zijn dat je je in het echte leven wat geremd voelt of nieuwe eigenschappen van jezelf ontdekt. Een onbekend persoon weerspiegelt dan dus die nieuwe kant van jezelf.
Luciditeit begint meestal midden in een gewone droom als de dromer zich ineens realiseert dat zijn ervaringen niet echt zijn, meestal nadat er iets onmogelijks of ongebruikelijks gebeurt (vliegen bijvoorbeeld). Sommige mensen worden lucide zonder duidelijke aanwijzing.
Het advies
Wat we wel weten is dat veel dromen gaan over wat we overdag hebben meegemaakt en vooral over waar we aan gedacht hebben. Als je dus gejaagd leeft of veel piekert, kun je hierdoor intenser dromen. Dromen worden ook gestuurd door emoties en verwachtingen.
'Zwangerschap kan een metafoor zijn voor iets creatiefs', zegt Deirdre Barrett, PhD, psycholoog en auteur van The Committee of Sleep. 'Zwangerschapsdromen kunnen je opwinding rondom een creatief project in huis of op het werk vertegenwoordigen,' zegt ze.
Dromen zijn vooral als de symbolische verschijning van seksuele neigingen. Vanuit Islamitisch gezichtspunt is het zeker geen aanvaardbaar idee om te proberen in elke droom een spoor van seksuele neiging te zien, of te denken dat dromen alleen plaatsvinden door de effecten van innerlijke of uiterlijke omgeving.