Een temperatuur van 2°C tot 5°C is ideaal.Onderin de koelkast of in de groentelade blijft bloemkool het langst vers. Vergeet niet om het loof aan de kool te laten.
Verwijder dan eerst de bladeren en snijd de onderkant eraf. Was de bloemkool goed onder de kraan, soms kan er namelijk nog zand tussen zitten. Je kunt de bloemkool ook eerst even in een bak water laten weken. Daarna kun je de bloemkoolroosjes van de stronk afsnijden.
Bloemkool schoonmaken is zo gedaan. Je haalt de buitenste bladeren er vanaf en snijdt de stronk eruit. Daarna hak je de kool in roosjes die je goed wast. De groente is nu klaar voor verdere bereiding: je kunt de bloemkool invriezen, koken, bakken of rauw vermalen tot bloemkoolrijst.
Snijd de bloemkool in roosjes en verdeel het in éénpersoonsporties. Stop de roosjes in luchtdichte diepvrieszakjes, of beter: sealen met een vacuümmachine. Koop diepvriesetiketten en label de zakjes met datum en groentesoort. Plaats de verpakking achterin de vriezer bij -18°C of lager (7 maanden houdbaar)
Na het blancheren of koken laat je de bloemkool uitlekken. Vervolgens droog je de bloemkoolroosjes af door te deppen met bijvoorbeeld een keukendoek of keukenpapier. De droge bloemkoolroosjes kun je in een diepvriesbakje doen en vervolgens kun je de bloemkool invriezen.
Bloemkool koken is erg gemakkelijk
eventueel ongedierte in de groente gaat daarbij dood. Het kleinsnijden in roosjes heeft ook gevolgen voor de kooktijd, die veel hoger is, als je de complete bloemkoolkop gaat koken. Na het wassen kun je deze groente koken.
Houdbaarheid bloemkool
Verse bloemkool in de koelkast is zeker drie dagen houdbaar, en als je het loof om de kool laat dan blijft de bloemkool tot een week goed. Gekookte bloemkool bederft snel. Een dag of twee in de koelkast is de maximale houdbaarheid. Verse bloemkool bewaren in de diepvries is ook een optie.
Blancheren. Hoewel het invriezen de verouderingsproces vertraagt, wordt het niet helemaal gestopt. Daarom moeten de meeste groentesoorten een methode van warmtebehandeling ondergaan, meestal blancheren, om de rijpende enzymen te inactiveren en kleur, textuur en smaak te behouden.
Is bloemkool gezond? Bloemkool rekenen we tot groente en past in een gezond voedingspatroon. Bloemkool bevat net als andere groentesoorten veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Er is niet één groente die in alle voedingsstoffen kan voorzien.
Ingevroren stukken bloemkool, bijvoorbeeld roosjes, kun je direct in kokend water doen om te koken. Of geblacheerde stukken bloemkool kun je direct in wok of koekenpan bakken. Voor salades, of bij bloemkool die in één stuk is ingevroren kun je de kool beter rustig in de koelkast ontdooien.
Bloemkool bereiden & bewaren
Bloemkool is in de koelkast ongeveer een week houdbaar. Bloemkool bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is bloemkool 3-5 dagen houdbaar. Je kunt bloemkool tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren.
Kun je bloemkool weer opwarmen? Op zich kan je deze groenten gerust opnieuw opwarmen, maar doe het niet systematisch. Als je het toch doet, zorg dat de restjes eerst goed zijn afgekoeld. En was de groente aanvankelijk zo goed mogelijk, zodat zoveel mogelijk bacteriën weg zijn.
Houdbaarheid bloemkool
Verse bloemkool kun je in de koelkast nog een dag of 6 tot 7 bewaren, mits je de bladeren en de stronk aan de kool laat zitten. Snij je deze van de kool, dan is de bewaartijd ineens nog maar drie dagen in de koelkast. Buiten de koelast kun je de hele verse bloemkool één tot twee dagen bewaren.
Bloemkool wordt geel door de zon. Door de bloem met haar eigen bladeren te bedekken vangt de bloem geen zon. Zo blijft de bloemkool wit én blijven wij haar kopen.
Kun je doorgeschoten bloemkool eten? Je kunt ze net zo verwerken als gewone bloemkool. Lekker in de wok, gekookt, gestoomd, gestoofd, of gebakken. Je kunt alles eten, dus je hoeft niets weg te gooien.
Je eet ze dan als ze nog lekker knapperig zijn en alle goede voedingsstoffen blijven bewaard. Je kunt bloemkool werkelijk met alle soorten andere groenten combineren want het is een echt allemansvriendje. Rauw vormt bloemkool een lekker tussendoortje.
Een portie bevat 77% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Verder zit het vol vitamine K, proteïne, thiamine, riboflavine, niacine, magnesium, fosfor, vezels, vitamine B5 en B6, foliumzuur, kalium en mangaan. Daarnaast zitten er veel vezels in, wat ondersteunt bij een goede spijsvertering.
Welke kruiden bij bloemkool passen? Dat zijn bijvoorbeeld kerrie, uienpoeder, tijm, dragon, peterselie, nootmuskaat, Italiaanse kruidenmix en chilipepervlokken en knoflook. Veel plezier met uitproberen!
Sulforafaan in bloemkool kan dat meehelpen voorkomen. Daarmee helpt het de maag en de spijsvertering in het algemeen. Bloemkool bevat relatief veel vezels wat zeer goed is voor een gezonde spijsvertering.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.
Hoe lang je fruit of groenten moet blancheren, hangt af van het voedsel. Bladgroente zoals spinazie moet slechts enkele seconden in het kokende water, vaste groenten zoals kool hebben al snel enkele minuten nodig. Ga je groenten blancheren, doe dan een snufje zout in het ijswater.
De beste groenten om te overwegen voor invriezen zijn maïs, erwten, broccoli, bloemkool, wortelen, sperziebonen, pompoen en wintergroenten, zoals spinazie, boerenkool en snijbiet. Uien, paprika's, selderij en kruiden kunnen ook worden ingevroren.
Reken 300-350 gram bloemkool per persoon voor 250 gram op je bord. Vaak betekent dat een middelgrote bloemkool voor 2 personen.
Verwijder de bladeren en de stronk van de bloemkool. Leg de bloemkool omgekeerd 15 minuten in ruim water met zout. Zo kan je eventuele viezigheid verwijderen. Vervolgens kun je de bloemkool in roosjes verdelen.
Een aangesneden bloemkool kan je ook buiten de koelkast bewaren, maar het gaat zo heel snel verrot. Het is dan maximaal 2 dagen houdbaar. De beste plaats voor een aangesneden bloemkool is de koelkast. Dek de bloemkool af met huishoudfolie en leg de bloemkool in de groentelade van de koelkast.