Bij een 'opgejaagd gevoel' hoort een gevoel van rusteloosheid, spanning en stress, nerveus zijn en het gevoel dat je veel te veel moet doen in veel te korte tijd. Zo'n gevoel hebben we allemaal wel eens. Het gaat vanzelf weer over en kan op zich ook helemaal geen kwaad. Een beetje stress hoort nu eenmaal bij het leven.
Je kunt er bijvoorbeeld last van krijgen als je ruzie hebt gehad, een examen moet doen of als het op je werk al een tijdje niet lekker loopt. Spanning kan zich op verschillende manieren uiten. De een krijgt last van zijn nek of buik, een ander gaat meer snoepen of kan slecht stilzitten.
Wat kun je doen:
Schrijf op wat je op een dag doet en plan vooral je ontspanningsmomentjes in. Zorg ervoor dat je weer rust in je hoofd krijgt en het opgejaagde gevoel van je af laat glijden.
Praktische tips
Krijg grip op je leven: zorg voor meer controle en doe waar je energie van krijgt. Planning en structuur: je hoeft niet alles tegelijk te doen. Je kunt beter één ding per keer goed doen. Neem je rust: het is nodig om rust te nemen van alles waar je onrustig van wordt.
Wat is een onrustig gevoel? Een onrustig gevoel ervaar je door het hebben van een snelle hartslag en een hoge ademhaling. Het wordt vaak veroorzaakt door het hormoon cortisol, dat een stofje afgeeft waardoor je energielevel snel toeneemt.
Mensen die het moeilijk vinden om met anderen om te gaan, die weinig steun ontvangen, gepest worden en zich eenzaam voelen, hebben meer kans op een angststoornis. Een angststoornis kan ontstaan na een ernstige, ingrijpende gebeurtenis waarin iemand heel bang was (psychotrauma).
Er zijn wel een aantal externe oplossingen om je gedachten te kalmeren en om de drukte in je hoofd even weg te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een uurtje sporten in de buitenlucht, een groot glas wijn in goed gezelschap of een film die je even meeneemt naar een andere wereld. Even die gedachten uitschakelen.
Een acuut verhoogde druk in de schedel kan veroorzaakt worden door: een hersenbloeding; een hersenvliesontsteking; een zwelling van de hersenen door verschillende oorzaken.
Als mensen hun manier van denken kunnen veranderen, dan verandert dus ook hoe zij zich voelen. Negatieve gedachten komen vaak onbewust en automatisch bij je op. Deze verschillende gedachten leiden tot verschillende gevoelens, zoals boosheid, angst, schuld, schaamte, verdriet, onzekerheid of neutrale gevoelens.
Symptomen van chronische stress zijn slecht slapen, prikkelbaarheid, gespannenheid, de neiging om je terug te trekken, verminderde eetlust of net meer zin in zoet, humeurigheid en vermoeidheid. Ook ben je gevoeliger voor pijn.
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
Iemand die zenuwachtig of nerveus is: Voelt zich onzeker over de afloop of is bang dat het verkeerd zal aflopen. Heeft een onrustig gevoel over zich. Komt ongedurig of rusteloos over op anderen.
Honing bevat een hoge dosis tryptofaan, een aminozuur dat gevoelens van onrust tegengaat. Daarbij is honing ook rijk aan kalium, dat de stress in je hersenen en in je lichaam vermindert. Soep is niet alleen lekker en snel klaar, als je het eet komt ook je zenuwstelstel in balans.
Symptomen. Zoals gezegd, uit de aandoening zich door verschijnselen van verhoogde druk in het hoofd. Dat zijn: hoofdpijn, misselijkheid en braken, soms dubbelzien, maar wat vooral van belang is: wazig zien door zogenaamde stuwingspapillen.
Deuk in de schedel
Dan hoeven we u niet te behandelen. Is de deuk ernstiger, dan moeten we botstukjes in die de hersenen beschadigen recht zetten. Doen we dat niet, dan kan er een litteken in de hersenen ontstaan waardoor u epilepsie kunt krijgen.
Oorzaken dat je geen rust in jezelf hebt
Een laag zelfbeeld kan ook een hinderpaal zijn. Je lichaam en ziel zijn niet één en je bent niet gelukkig met jezelf. Een andere factor die je innerlijke rust en vrede kan beïnvloeden, is stress. Stress zorgt er namelijk voor dat je lichaam en ziel zeer gespannen zijn.
Als iemand een vol hoofd heeft, kan dat diverse oorzaken hebben. Vaak is het niet alleen maar stress, een hoge werkdruk of afhankelijk van de intelligentie van iemand. Een hoofd kan ook vol zitten met emotionele blokkades en belemmeringen. Het één heeft vaak invloed op het ander.
Als je last hebt van een paniekstoornis, kunnen situaties die voor een ander heel normaal zijn tot zweethanden, angstige gedachten en regelmatig tot paniekaanvallen leiden. Een paniekaanval kan erg heftig zijn. Je kunt het gevoel hebben gek te worden, de controle te verliezen of een hartinfarct te krijgen.
Depressie en angst komen vaak in combinatie met elkaar voor. Meer dan 25% van de oudere mensen met een angststoornis heeft ook een depressie. Het samen voorkomen van angstklachten en depressie komt vaker voor bij meer ernstigere depressies.
Een psycholoog is een expert in het behandelen van angst en paniekaanvallen en een vertrouwenspersoon. Therapie zal je helpen om beter te leren omgaan met de angst. O.a. zal de psycholoog samen met jou op zoek gaan naar de onderliggende oorzaak van jouw angst en je technieken aanleren.
Iemand met burn-out klachten heeft last van de volgende drie kenmerken: Spanningsklachten, zoals: lichamelijke vermoeidheid, concentratieproblemen, geheugenproblemen, onrustig slapen, piekeren en/of een gejaagd gevoel. Verliezen van grip op de situatie en een gevoel van machteloosheid.