Er is steeds meer bewijs dat octopussen (een onderafdeling van de inktvissen) een soort van mensachtige intelligentie hebben, wat leidt tot het vermogen om problemen op te lossen, het kunnen leggen van ingewikkelde verbanden, en te kunnen overleven, alleen door slim te zijn.
Het zijn meesters in het ontsnappen en de slimste octopussoort is ongeveer zo slim als een aapachtige of papegaai. Of neem bijvoorbeeld de zeekat (sepia) die pigmentcellen in zijn huid heeft, waarmee hij van kleur kan veranderen en zijn uiterlijk aan de omgeving aan kan passen.
Zijn lijf is niet groter dan je duim, zijn tentakels zijn misschien wel drie keer zo lang. Scharrelend over de bodem verschiet de octopus van kleur: hij wordt net zo grijs als het zand. Enkele armen spreidt hij uit over de zeebodem, de andere over de schelp.
De reactie van een octopus bij pijn is waarschijnlijk vergelijkbaar met die bij gewervelde dieren. Ze kunnen een pijnlijke, moeilijke en stressvolle situatie aanvoelen en onthouden. Het staat absoluut buiten kijf dat ze pijn voelen. Het zenuwstelsel van een octopus is alleen anders verdeeld dan bij ons.
Dodelijk. De blauwgeringde octopus is amper enkele centimeters groot, maar één beet van het dier bevat in theorie genoeg gif om 26 mensen te doden. Bovendien bestaat er geen tegengif. De inktvis laat meestal alleen zijn mooie blauwe ringen zien als hij zich bedreigd voelt en op het punt staat om zijn gif te gebruiken.
Zo blijkt dat sommige inktvissen over meer dan 500 miljoen (!) neuronen beschikken. Ter vergelijking, een rat heeft er 200 miljoen en een normaal weekdier zo'n 20.000. Het betekent dat de hersenen van koppotigen die van muizen, ratten en zelfs honden naderen.
Inktvissen zijn niet altijd giftig, hun inkt is vooral erg vervelend. Pas dus maar goed op als je een achtpotig dier in de oceaan ziet zwemmen!
Belangrijk is wel dat je ze van tevoren goed schoonmaakt, of dit laat doen. Verwerk de inktvis bijvoorbeeld door hartige Koreaanse pannenkoekjes of een prachtige pan paella. Frituur ze als calamaris en serveer met aïoli en citroen. Of: grill ze in hun geheel (al dan niet gevuld).
Het vlees van de inktvis is bijzonder rijk aan cholesterol. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van inktvis. Behoort tot de schaal- en schelpdieren.
Er zitten 36 kilocalorieën in 1 stukje (50 gram) inktvis.
Intelligentie van inktvissen is een zeer interessant onderwerp. Deze wezens hebben namelijk een geweldige geest. Interessant genoeg bevinden de meer dan 500 miljoen neuronen die inktvissen bezitten in hun tentakels. Een inktvis-tentakel helpt de inktvis te voelen, te ruiken en zelfs beslissingen te nemen.
Je vindt ze in alle zeeën en oceanen en kunnen zelfs een korte tijd uit het water leven. Zolang ze hun kieuwen maar nat houden. De meeste octopussen zijn niet giftig.
“Wij ontdekten dat inktvissen lichaamspatronen en -houdingen gebruiken om tijdens ruzies te communiceren,” vertelt onderzoeker David Scheel. “De houdingen en patronen kunnen best flitsend zijn, zo kunnen ze zich heel groot maken en heel donker worden.”
Octopus heeft de sterkste smaak. Inktvis en Zeekatten hebben tien tentakels.
Verschil inktvis en octopus
Ook al is een octopus een inktvissoort, niet alle soorten inktvis zijn hetzelfde. Het verschil zit 'm onder andere in het aantal tentakels. Een octopus heeft maar acht tentakels, terwijl alle andere inktvissen er tien (twee lange en acht korte) hebben.
Hij kruipt voorzichtig naar zijn prooi en door straalaandrijving schiet hij naar zijn prooi en vangt hem met zijn vangarmen. Met zijn sterke kaken breekt hij het harde schild van een kreeft. Soms gebruikt hij een soort inktgordijn om een prooi te vangen.
Dieren Behalve mensen zijn er ook veel dieren die hersenen hebben. Gewervelde dieren zoals honden, katten, vissen en vogels hebben bijvoorbeeld hersenen, maar ook krabben, insecten en inktvissen. Dieren zoals ringwormen, slakken, sponzen, anemonen en kwallen hebben geen hersenen.
Een mens heeft 1 hart, kwallen en octopussen hebben er 3. Een slijmprik heeft 5 harten (slijmprik is een soort paling) en een worm heeft maar liefst 5 paren van 2 harten. 10 hartjes dus!
De zoo van Parijs pakt morgen uit met wel iets heel erg bijzonders: de blob. Een wezen dat loopt zonder poten, eet zonder maag en communiceert zonder mond.
Van die zes wordt er trouwens één af en toe gebruikt om de vrouwtjesoctopus mee te insemineren. Een soort tijdelijke penis dus. Tentakel, poot, arm of penis, acht is een flink aantal.
De meeste inktvissen groeien snel en hebben een kort leven, meestal leven ze maar een tot twee jaar, met als uitzondering verschillende diepzee- en poolsoorten en de nautilussen, die veel ouder kunnen worden.
Een octopus heeft drie harten: één pompt het bloed door het lichaam, de andere twee pompen bloed naar de kieuwen.