Maestro is een betaalmerk van MasterCard Worldwide. In veel Europese landen is het mogelijk om online via Maestro te betalen. Dit is veilig en werkt eenvoudig. Met Maestro gebruikt u uw betaalpas als creditcard.
Over Maestro en V PAY
Veel consumenten in Nederland hebben een Maestro-betaalpas van Mastercard. Een V PAY betaalpas is minder gebruikelijk dan Maestro. Betaal je als consument met zo'n direct debitcard, dan kan je deze niet terugdraaien zoals het geval is met creditcards.
Maestro is een multinationale debetkaartdienst die opgericht werd in 1990 en eigendom is van Mastercard. Maestro-kaarten kunnen verkregen worden van aangesloten banken en kunnen ofwel gekoppeld zijn aan de bankrekening van de kaarthouder ofwel verstrekt worden als prepaidkaarten (vooruitbetaalde kaarten).
Maestro gaat stoppen met het uitgeven van Maestro-betaalpassen. In Nederland hebben de meeste consumenten een Maestro-betaalpas van Mastercard. Een kleiner deel heeft een V PAY-betaalpas van Visa. Visa heeft (nog) niet aangekondigd te stoppen met de V PAY betaalpassen.
In 2021 heeft Mastercard aangekondigd dat ze gaan stoppen met het uitgeven van Maestro kaarten vanaf 1 juli 2023. Daardoor moeten alle Maestro pinpassen in Nederland worden vervangen. Dit heeft gevolgen voor consumenten maar vooral voor ondernemers.
De reden voor dit besluit is dat consumenten wereldwijd (online) aankopen kunnen doen met Mastercard en Visa debetkaarten, waar dat met Maestro en VPAY beperkt is tot Europa. Daarom is het belangrijk dat de ondernemer Visa Debit en Debit Mastercard tijdig aanbiedt als betaaloptie in de checkout.
Tips bij gebruik van uw bankpas
Je kunt met Maestro overal ter wereld betalen bij zo'n 15 miljoen winkels én geld opnemen bij geldautomaten met ons logo.
De betaalpassen hebben het logo van V PAY in plaats van Maestro. ING wil met het aanbod minder afhankelijk worden van één partij. Daarnaast verwacht de bank meer te profiteren van technologische vernieuwingen in betalingsverkeer door debetkaarten van zowel Visa als Mastercard te gebruiken.
Op je ASN Betaalpas staat een Maestro-logo of een V PAY-logo. Maestro is een betaalmerk van Mastercard.
Om te beginnen kun je met Mastercard in het buitenland op nog meer plekken betalen dan met Maestro, vooral buiten Europa. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld moet je vaak eerst contant geld pinnen met je Maestro-betaalpas, omdat betaalautomaten in winkels en restaurants niet altijd geschikt zijn voor dit merk.
Hoe werkt Maestro? Om te betalen via Maestro vult de consument zijn of haar kaartgegevens, kaartnummer en vervaldatum in.De betaling wordt bevestigd met een identifier en een unieke transactiecode. Er wordt altijd een saldocheck gedaan.
Maestro-kaarten
Kies je krediet en betaal gespreid terug, minstens 25 euro per maand.
De kaart of het pasje waarmee je geld van je rekening kunt opnemen en in winkels kunt betalen, wordt in Nederland over het algemeen pinpas genoemd.Een wat formelere aanduiding is bankpas. In België is bankkaart gebruikelijk. Andere benamingen zijn betaalkaart, betaalpas, smartcard en magneetstripkaart.
Waarom verdwijnen Maestro en V PAY? De reden voor de overgang is dat er met Maestro en V PAY passen niet online betaald kan worden en de kaarten in veel winkels buiten Europa niet te gebruiken zijn.
Vanaf 1 juli 2023 worden Maestro betaalpassen vervangen door Debit Mastercard. Het is een upgrade met allerlei voordelen voor banken, winkeliers en hun klanten. betaalpashouder kan namelijk bij meer dan 80 miljoen acceptatiepunten wereldwijd betalen.
Op de Betaalpas van de ING staat een Maestro-logo of een V PAY-logo. Maestro is een betaalmerk van Mastercard. V PAY is een betaalmerk van Visa. Met je Maestro of V PAY Betaalpas kun je in heel Nederland en Europa op een veilige manier geld opnemen en betalen in winkels, horecagelegenheden, tankstations.
Wij zorgen ervoor dat je naast Maestro en V PAY ook Debit Mastercard en Visa Debit kunt accepteren. Hiervoor passen wij je Rabo Europees Pinnen contract aan. De betaalmethodes zijn dan zichtbaar in jouw Rabo Smart Pay Dashboard. Je hoeft hiervoor geen actie te ondernemen.
Amsterdam - De bankpassen die ING vanaf donderdag uitgeeft, hebben een kleine inkeping aan de korte kant. Die moet klanten met een visuele beperking helpen de pas eerder te herkennen en aan de goede kant in apparaten te steken. ING is daarmee de eerste Nederlandse bank, meldt ING zelf.
Er kunnen een aantal redenen zijn waardoor je niet contactloos kunt betalen met je betaalpas: Voordat je contactloos kunt betalen, moet je eerst een contactrijke betaling of opname, met pincode, hebben gedaan. Je hebt het cumulatieve limiet van € 100 bereikt of de enkele transactie is hoger dan € 50.
Op de ABN AMRO Betaalpas staat het Maestro-logo.
Pinnen in eurolanden
Betalen in winkels met je Nederlandse bankpas kost in eurolanden in principe niets extra. Heb je een betaalpas met het Maestro- of V Pay-logo, dan kun je gewoon pinnen als de winkel ook zo'n logo heeft. Als je geld opneemt is dat vaak ook gratis. Maar je kunt ook te maken krijgen met extra kosten.
Wat is het verschil tussen V PAY en Maestro? V PAY is een merk van leverancier Visa en Maestro is een merk van leverancier Mastercard. Beide passen hebben wereldwijde dekking.
Met Maestro gebruikt u uw betaalpas als creditcard. Het verschil is dat bij een betaling via Maestro het geld direct van uw rekening wordt afgeschreven en bij betaling met een creditcard pas aan het eind van de kalendermaand waarin de aankoop wordt gedaan.
Die kaart lijkt op een kredietkaart. Het logo van Maestro wordt vervangen door dat van Mastercard, de code van de Debit Mastercard telt 16 cijfers en heeft achteraan een CVC-nummer voor online betalingen. Het belangrijkste verschil is dat het geld bij een betaling meteen van de rekening gaat.
Als u contactloos wilt betalen op de Pixel Fold of een ander opvouwbaar apparaat, vouwt u het apparaat op. U kunt met Google Wallet overal betalen waar u het symbool voor contactloze betaling of Google Pay ziet. U vindt ze op het scherm van de betaalautomaat of bij de kassa.