Door het gewicht van één je lichaamsdelen door je totale gewicht te delen, kan je het percentage dat daarbij hoort berekenen. Doe je veel aan krachttraining, dan zal je spierpercentage hoger dan gemiddeld zijn. Maar eet je ongezond en beweeg je weinig, dan is je vetpercentage waarschijnlijk juist hoger.
Het vetpercentage is het percentage van je lichaam dat uit vetweefsel bestaat ten opzichte van je totale lichaamsgewicht. Het vetpercentage berekenen doe je door (formule): de vetmassa van het lichaam te delen door de som van de vetmassa én de vetvrije massa.
1 procent is 0,66kg (56/85); 15% is 9,9kg (15*0,66). Je moet dan 4,1kg vet kwijtraken (14-9,9).
Een gezonde middelomtrek voor mannen ligt tussen de 79 en 94 centimeter en voor vrouwen tussen de 68 en 80 centimeter. Zelfs als je slank bent, kun je te veel visceraal vet hebben. Hoeveel je hebt is gedeeltelijk genetisch bepaald, maar hangt ook af van je leefstijl en hoe actief je bent af.
Meestal wordt de sixpack bij mannen pas zichtbaar bij een vetpercentage van ongeveer 10 procent en bij vrouwen op ongeveer 18 procent. Naast training is je voedingspatroon net zo belangrijk voor je sixpack. Eet gezond en eiwitrijk.
's Nachts verlies je ongeveer een halve tot een hele kilo lichaamsgewicht. Voor een groot deel is dat water. Een slaapdieet zal er niet voor zorgen dat je erg veel afvalt, maar door iedere nacht goed te slapen zul je de overtollige kilo's wel gemakkelijker kwijtraken.
Voor zowel een man als een vrouw geldt hierbij dus dat tussen de 400 en 500 kcal (20% van 2000 en 2500, respectievelijk) verantwoord is. Een simpele rekensom brengt ons dus op het antwoord dat 1 kg lichaamsvet verbranden ongeveer 15 dagen duurt* (7800/500 = 15).
Zorg er in ieder geval voor dat je niet meer dan 750 gram per week verliest. Het kan ook minder dan een halve kilo zijn: er spelen uiteraard nog meer variabelen een rol zoals leeftijd, gewicht en vetpercentage. 5 kilo afvallen duurt op dat tempo gemiddeld ongeveer tien weken.
Vetmassa heeft een gewicht van 0,9 gram per cm3 en zou dus blijven drijven. In oplopende volgorde is het dus vet, water en spiermassa.
Wat is het verschil tussen vetmassa en vetvrije massa? Vetmassa is dat deel van het totale lichaamsgewicht dat bestaat uit vetweefsel. Vetvrije massa is het deel van het totale lichaamsgewicht dat bestaat uit spierweefsel, botten en vocht. Vetweefsel wordt ook wel passiefweefsel genoemd.
Tip #1: Eet dit als ontbijt
Een koolhydraatarm, eiwitrijk ontbijt is echter een betere keuze wanneer je buikvet wilt verbranden. Een eiwitrijk ontbijt zorgt er namelijk voor dat je je langer verzadigd voelt. Je hongergevoel wordt langer en sterker onderdrukt, waardoor je minder eet tijdens de volgende maaltijd (30).
Wist je dat wandelen een uitstekende training is om calorieën en vet te verbranden? Wanneer je 45 minuten per dag lekker actief wandelt tast je lichaam in de vetreserves en verbrandt het opgeslagen vet. Wandelen is met name erg effectief om inwendig buikvet (visceraal vet) te verbranden.
Het goede nieuws is dat je al over het beste instrument beschikt om van dat slechte buikvet af te komen: je fiets. De sleutel is het uitvoeren van verschillende trainingen die je vet-verbrandende enzym, je metabolisme en de productie van vet verbrandende hormonen verhogen.
Kan iedereen een sixpack krijgen? Om maar meteen met de belangrijkste conclusie uit dit artikel af te trappen: iedereen kan zichtbare buikspieren krijgen (voldoende spiermassa op de rechte buikspieren is ook van belang). Je bent namelijk met buikspieren geboren.
Onder ultrabewerkte voedingsmiddelen vallen producten die veel suiker, vet en zout bevatten, maar juist arm zijn aan vitamines, mineralen en vezels. Taart, snoep, frisdrank en chips valt hier bijvoorbeeld onder. Van deze voedingsmiddelen eet je namelijk snel veel te veel, zonder dat het echt voedingsstoffen bevat.
Je lichaam is hard aan het werk geweest
Gedurende de nacht is je lichaam namelijk de calorieën van de dag aan het verbranden. Hierdoor kun je wanneer je 's ochtends op de weegschaal staat, ook wat minder wegen dan wanneer je je bijvoorbeeld overdag of aan het begin van de avond zou wegen.