Een mifi router of wifi hotspot is een klein apparaatje, ter grootte van een smartphone. Je zet hiermee een wifi netwerk op dat je overal mee naartoe neemt. Zo ga je overal waar je mobiel internet hebt online met je tablet, laptop of smartphone. Bijvoorbeeld op de camping, in de auto of op het strand.
Internetten buiten Europa
En de gratis wifi hotspots zijn niet beveiligd en hebben een trage verbinding. De beste oplossing is een lokale simkaart van het land waar je op dat moment bent. Providers over de hele wereld bieden tegenwoordig prepaid simkaarten aan. Deze kun je vaak al kopen op het vliegveld waar je land.
Binnen de EU hoef je geen extra kosten te betalen voor roaming. Dat betekent dat je met je Nederlandse bundel kunt bellen en internetten in een ander EU-land. Je hebt dus geen extra kosten meer bovenop je abonnement. Vanaf 1 juli 2022 moet het bellen, sms'en en internetten net zo snel gaan als thuis.
Om die internetverbinding te krijgen gebruikt u een 3G of 4G MiFi router. Dat is een handige 4G router die werkt op een accu. Je kunt het vergelijken met je huidige Wifi-modem in huis, maar veel kleiner, waardoor je jouw Wifi-netwerk nu overal mee naar toe kunt nemen.
Hoe werkt een MiFi router? Een MiFi router werkt op basis van een SIM-kaart, zoals bijvoorbeeld de SIM-kaarten van Internet on Demand. De SIM-kaart maakt verbinding met het netwerk van uw provider, net als bij uw smartphone. In de router zit vervolgens een WiFi zender die automatisch een draadloos netwerk op zet.
De router deelt IP-adressen (unieke namen) uit in een netwerk om in verbinding te staan met al je apparatuur. Het internetsignaal wordt daarna verdeeld over alle IP-adressen. De meeste mensen hebben thuis een draadloos wifinetwerk waarop alle apparaten zijn aangesloten.
Connectie. Er is een nieuwe app op de markt waarmee je de beste, gratis WiFi spots in de buurt kunt vinden. De app, met de naam WeFi, heeft de gegevens van tweehonderd miljoen WiFi hotspots over de hele wereld, om ervoor te kunnen zorgen dat jij altijd gratis internet hebt, waar je ook bent.
In openbare gebouwen, winkels en veel andere plekken is tegenwoordig vaak gratis wifi beschikbaar. Soms hoeft u alleen het netwerk te selecteren om online te komen. Andere keren moet u, op een website die opent, aangeven dat u akkoord gaat met de voorwaarden, zoals in de trein. Of u hebt een wachtwoord nodig.
Je mobiele telefoon als wifi-netwerk
Dan kun je je telefoon instellen als wifi-netwerk. (In je instellingen heet dit waarschijnlijk 'mobiele hotspot'.) Het enige wat je dan nog hoeft te doen, is je computer aan dit netwerk verbinden. Voordeel van deze optie: je hoeft geen aparte abonnementen af te sluiten.
Android. Ga naar Instellingen en vervolgens, onder het kopje Draadloos en netwerk, naar Meer en vervolgens Mobiele netwerken. Hier kunt u mobiel internet (gegevenstoegang) in het geheel uitzetten of alleen voor het buitenland (gegevensroaming).
Wanneer je gaat emigreren naar Spanje is het verstandig om Spaans abonnement te nemen. Net zoals in Nederland zijn er verschillende aanbieders in Spanje die je vast wel zal herkennen. Denk bijvoorbeeld aan Vodafone of Orange. Traditionele Spaanse aanbieders zijn bijvoorbeeld Movistar of Mas.
Met een mifi router ga je online via het 3G of 4G netwerk van een mobiele provider. Net zoals in je telefoon, plaats je dus een simkaart in dit draagbare wifipunt. Je sluit hiervoor een abonnement af in Nederland of koopt een prepaid simkaart in je vakantieland. Zonder deze simkaart maakt de router geen verbinding.
Dekking in het buitenland
Er kunnen meerdere oorzaken zijn waarom je niet meer kunt bellen of gebeld worden in het buitenland. Het is ook mogelijk dat er een tijdelijke blokkade is op jouw aansluiting. Deze blokkade kan toegevoegd zijn omdat je een betalingsachterstand hebt.
In 2017 werden de roamingkosten afgeschaft en daardoor hoef je binnen de Europese Unie (EU) niet extra te betalen voor bellen, internetten en sms'en. Blijf je binnen de EU, dan werkt je telefoon dus precies hetzelfde als in Nederland.
Als je thuis een wifi-netwerk hebt en dat niet hebt beveiligd, dan kunnen buren en voorbijgangers toegang krijgen tot je wifi-netwerk. Dat betekent ook dat ze via dat netwerk toegang kunnen krijgen tot je thuiscomputer(s) en netwerk. Je loopt dan het risico dat je persoonlijke gegevens in handen van anderen komen.
Waar vind ik Wifi hotspots? Je vindt door het hele land en daar buiten Wifi hotspots. Vaak zijn Wifi hotspots te vinden op openbare plaatsen als in een restaurant, hotel, winkel of op de camping, maar ook de NS en busmaatschappijen hebben Wifi hotspots.
Het is echter ook mogelijk om draadloos te internetten via wifi wanneer je met je laptop, tablet of smartphone op stap bent en je bijvoorbeeld op het vliegveld of in een horecagelegenheid internettoegang wilt. Op veel plekken is dat gratis, maar op sommige plekken moet je hier voor betalen.
Wifispots werkt heel simpel. Je stelt de dienst eenmalig in op je smartphone, tablet of laptop. Daarna word je automatisch verbonden wanneer je bij een wifispot in de buurt bent.
Mifi oftewel mobiele WiFi is eigenlijk hetzelfde als het mobiele 3G of 4G netwerk van je mobiele telefoon provider. Je hebt hiervoor een mifi router en een simkaart met data only abonnement nodig.
Zowel prepaid simkaarten als exemplaren met een abonnement werken in een mifi-router. Het beste is om een data only-simkaart te gebruiken. Hier krijg je geen sms- en/of belbundel bij. Dat is ook niet nodig, aangezien je met een mifi-router niet kunt bellen.
Wil je gewoon gebruik maken van draadloos internet, dan volstaat een 802.11g router nog steeds prima. Ben je juist een gamer of wil je films streamen en heb je zowel een snelle draadloze als een bekabelde verbinding nodig? Zorg dan voor een draadloze router met QoS, dualband 802.11n en gigabit netwerkpoorten.