USB 1.1 is min of meer de standaard, met een snelheid tot 12 Mb/s. USB 2.0 is nóg sneller, namelijk tot 480 Mb/s. USB 3.0 is één van de snelste, namelijk tot 5 Gb/s. De laatste variant is USB 3.1 met een datasnelheid tot 10 Gb/s.
USB-C is sneller dan USB 3
USB 3.0 heeft een maximale overdrachtsnelheid van 5Gb/s. USB-C heeft een maximale overdrachtsnelheid van 10Gb/s. Thunderbolt 3 heeft een maximale overdrachtsnelheid van 40Gb/s.
De USB type A heeft drie varianten, namelijk USB-A 2.0, USB-A 3.0 en USB-A 3.1. De 2.0 versie van USB is heeft de langzaamste data-overdracht, namelijk 480 Mbit/s. Doordat deze kabel maar 4 aders bevat is de snelheid veel lager dan de 3.0 versie van USB-A. Deze 3.0 versie heeft namelijk een snelheid van 5 Gbit/s.
Usb 1 tot en met 3.0 waren er in twee types: a en b. Type-a is de grote usb-connector die onder andere op je computer, toetsenbord en externe harde schijf zit. Deze connector is bedoeld voor de usb-master of usb-host. Type-b wordt gebruikt voor de clients (in usb termen de slaves), de printers, scanners en de rest.
USB 3.0 is fysiek compatibel met USB 2.0, waardoor het de nieuwe USB-standaard is geworden. U kunt een USB 3.0-randapparaat aansluiten op de USB 2.0-poort van een computer, of juist een USB 2.0-randapparaat op de USB 3.0-poort van een computer.
USB A 2.0 & 3.0
Een USB 3.0 kabel / poort is te herkennen aan de blauwe strip die zich in de twee elementen bevind. USB 3.0 is zo ontworpen dat je gewoon voorgaande USB 2 versie kan gebruiken in de 3.0 poort. Dit is handig want zo hoef je niet speciaal nieuwe apparatuur te kopen.
In 2008 verscheen de USB-3.0-specificatie met het nieuwe SuperSpeed met 5 Gb/s. Het was een aanbeveling van de branchevereniging USB Implementers Forum (USB-IF) om blauw gekleurde isolatoren te gebruiken voor usb-poorten die SuperSpeed ondersteunen. Dan kun je de usb-poorten makkelijker onderscheiden van de oudere.
USB 3.0 wordt de nieuwe standaard voor het aansluiten van randapparatuur aan je laptop of pc. USB 3.0 is zogezegd een veel efficiënter protocol dan zijn voorganger USB 2.0. Zo gebruikt USB 3.0 veel minder energie en dat is vooral voordelig bij gebruik van mobiele apparatuur.
USB (Universal Serial Bus, oftewel Universele Seriele Bus) is een standaard voor de aansluiting van randapparatuur op een computer (meestal een PC). Het vervangt de langzame parallelle en seriele poorten, voornamelijk omdat de snelheid van dataoverdracht van USB vele malen groter is.
Welke soorten usb-aansluitingen zijn er? Wat betreft de fysieke vorm van de usb, is usb-a de bekendste soort, gevolgd door usb-c, mini-usb, micro-usb, usb-b, en de Lightning, Thunderbolt en 30-pin-aansluitingen van Apple. De verschillende usb-aansluitingen kunnen op meerdere manieren worden onderscheiden.
USB 4 is de nieuwste versie van USB, de bekende poort waarmee we randapparatuur op onze computers en laptops kunnen aansluiten. USB 4, officieel “USB4”, is de opvolger van Thunderbolt 3, en maakt dus ook gebruik van de Type-C poort vorm met ronde afwerkingen in plaats van hoekig.
USB 3.2. USB 3.2 werd geïntroduceerd in 2017 en de snelheid kon worden verdubbeld tot 20 Gbit / s. USB type C-stekkers zijn vereist, die vervolgens 10 Gbit / s per richting verzenden in de multi-lane-methode over twee paar draden.
2017 Usb 3.2 verdubbelt de maximumsnelheid naar 20 Gbit/s. 2019 Usb 4 verdubbelt de maximumsnelheid naar 40 Gbit/s en wordt gebaseerd op Thunderbolt 3. 2021 De eerste usb4-producten worden op de markt verwacht.
Het is een technologie waarmee je data, video- en audiosignalen overzet met een hoge snelheid van 40Gbps. Dat is 4 keer zo snel als met het usb 3.1 protocol. Hierdoor zet je bijvoorbeeld een film in 4K kwaliteit over in minder dan 30 seconden.
Tegen de herfst van 2024 moet elk nieuw elektronisch toestel een USB-C-stekker hebben om via een kabel te laden. Enkel laptopfabrikanten krijgen een andere deadline: begin 2026. De reden voor de uitzondering komt door de standaarden voor laptops die tussen de 60 watt en 240 watt liggen.
Usb 4 is gebaseerd op Thunderbolt 3 en biedt een totale doorvoersnelheid van 40Gbit/s.
Een ander voordeel is zijn compacte formaat: met afmetingen van slechts 8,4 x 2,6 millimeter is de USB-C-stekker niet groter dan een micro-USB-stekker. Bovendien gaat hij lang mee: het ontwerp is bedoeld voor ten minste 10.000 keer insteken. Daardoor is de USB-C-poort robuust en is deze ook ideaal voor dunne apparaten.
USB 3.2 Gen 1 heette vroeger USB 3.0 en het had een overdrachtsnelheid van 5 Gbps. Dat is ongeveer tien keer sneller dan de standaard USB 2.0. USB 3.2 Gen 2, dat in juli 2013 op de markt kwam, werd USB 3.1 genoemd en heeft een overdrachtsnelheid van 10 Gbps via de bestaande USB-A- en USB-C-connectors.
HOE ZIET EEN USB-C- OF TYPE-C-KABEL ERUIT? Het uiteinde van een USB-C-kabel is kleiner en lijkt een beetje op een Micro-USB-connector. Dit is de USB-connector die u uiteindelijk voor uw apparaten zult gebruiken in plaats van uw huidige USB-A-, Micro-B-, USB-Mini-kabel.
Het grote verschil tussen USB-C en Micro USB is de vorm van de stekker. USB-C is helemaal rond en kun je dus op alle manieren in je telefoon steken. Een Micro USB kabel heeft een vlakke onderkant, waar deze kabel maar op één manier in je telefoon past.
USB 3.0 is de nieuwste beschikbare USB versie die bekend staat als als 'SuperSpeed USB'. USB 3.0 is ten opzichte van de USB 2.0 versie sneller is het lezen en schrijven van data. USB sticks 2.0 en 3.0 kunt u in dezelfde USB port gebruiken.
De juiste aansluiting
Nieuwe Android smartphones, tablets en sommige iPads hebben een usb C aansluiting. Je laadt deze snel op met een usb C naar usb C kabel of met een usb A naar usb C kabel. Oudere apparaten hebben een micro usb aansluiting. Gebruik hiervoor een usb A naar micro usb kabel.
Naast de poorten van een Windows laptop staan symbolen/logo's, die aangeven wat je met de poort kan doen. Staat er naast de usb C poort een symbool van een bliksemschicht (Thunderbolt 3)? Dan kun je via deze poort opladen en een videosignaal doorgeven. Dit betekent dat je op deze poort monitor aansluit.