Dijbeenbreuk. Een dijbeenbreuk (femurfractuur) is meestal het gevolg van een grote kracht of ongeval. Er is aanzienlijke kracht voor nodig om een normaal dijbeen te breken – het is het langste en sterkste bot in het lichaam.
Het dijbeen of 'femur' is het bot van het bovenbeen en verbindt het heupgewricht met het kniegewricht. Het is het langste, grootste én sterkste bot van het menselijk lichaam.
Het dijbeen, als het grootste bot van het menselijk lichaam, kan maar liefst een gewicht van 1,5 ton (1500 kg.) dragen. Naast deze drukbelasting kunnen onze botten ook trekkrachten, verbuigingen en verdraaiingen absorberen.
Je schedel beschermt bijvoorbeeld je hersenen, je ruggenwervels beschermen je ruggenmerg en je borstkas beschermt je hart en longen. Verder zorgen botten, in samenwerking met je spieren, ervoor dat je je lichaam kunt bewegen.
De beenderen komen in nogal wat vormen voor. Zo zijn er bijvoorbeeld pijpbeenderen (bijvoorbeeld het dijbeen), korte beenderen (bijvoorbeeld de handwortelbeentjes), platte beenderen (bijvoorbeeld het schedelbeen) en onregelmatige beenderen (bijvoorbeeld de wervellichamen).
Nee, zware botten bestaan niet. Dit is dan ook geen oorzaak van overgewicht. Overgewicht betekent dat je meer weegt voor je lengte dan goed is voor je gezondheid. Het heeft niets te maken met het gewicht van je botten.
In totaal bestaat je lichaam uit 206 botten. Het kleinste botje zit in je oor. Het heet stijgbeugel en is kleiner dan een rijstkorrel.
De meeste botten zitten in je handen en voeten. Dit komt omdat je vingers en tenen erg beweeglijk zijn. Er zitten wel 27 botten in je hand.
De bekkengordel bestaat uit de twee heupbeenderen en het heiligbeen. Elk heupbeen bestaat uit drie vergroeide botten: het darmbeen, het zitbeen en het schaambeen.
Het gaat dan om de voetwortel, die bestaat uit verschillende 'tarsale' botten. Als twee botjes aan elkaar groeien, noemen we dit een coalitie. Vandaar de naam! In principe kan dit overal in je voet voorkomen, maar vaak zit het in het midden van je voet of achter in je voet.
Het bot dat het vaakst breekt is de radius, het bot in de onderarm dat het dichts bij de duim zit. Er zijn drie soorten botbreuken: Type 1 – een gesloten breuk, waarbij het bot is gebroken, maar nog op de normale plaats zit. Type 2 – een breuk waarbij een botdeel uit de normale positie is verschoven.
Een normaal compleet skelet van een volwassen persoon bestaat uit 206 beenderen. Er treden vrij vaak individuele variaties op: sommige botjes ontstaan pas als botstructuren op latere leeftijd en niet bij iedereen, daarvoor bestaan ze uit kraakbeen of bindweefsel.
Hoeveel kilo iemand aan botten heeft, hangt af van de lengte en bouw. Over het algemeen hebben vrouwen een gemiddelde botmassa van 6,5 kilo.Bij mannen is dat ongeveer 7,5 kilo.
Dijbeenbreuk. Een dijbeenbreuk (femurfractuur) is meestal het gevolg van een grote kracht of ongeval. Er is aanzienlijke kracht voor nodig om een normaal dijbeen te breken – het is het langste en sterkste bot in het lichaam. De gebruikelijke behandeling voor deze breuk is een operatie.
De zwakste plek van je lange botten, in dit geval het dunste stuk van je bovenbeen, vlak onder het heupgewricht. Dat staat op de DEXA-uitslag als T-waarde Femur vermeld. De tweede uitslag die DEXA geeft is die van je meest kwetsbare wervels: de lendenwervels.
Het bot kan gemakkelijk opnieuw breken wanneer er kracht gezet wordt.
Wist je dat het zwaarste bot uit je lichaam in je been zit? Het geraamte van je been bestaat uit dijbeen, knieschijf, kuitbeen en scheenbeen. Het dijbeen is het zwaarste bot.
De schedel heeft vele functies, waaronder de bescherming van de hersenen en het vormgeven van het aangezicht en daarin plaats bieden aan vele zintuigen, de neus en de mond. Bij sommige dieren heeft de schedel bovendien uitsteeksels met speciale functies, zoals hoorns en geweien.
De staartwervels dragen geen ribben en bij alle slangen ontbreken het borstbeen en het heiligbeen. Sommige slangen, zoals de reuzenslangen, hebben nog wel restanten van een bekken en soms kleine flapachtige uitsteekseltjes van wat ooit achterpoten waren, slangen hebben echter nooit functionele poten.
Er is niets bijzonders aan de manier waarop deze organen groeien. Dat betekent dat ook je neus, oren, handen en voeten niet meer groter worden als je lichaam zo tussen je 16e en 18e levensjaar ophoudt met groeien.
Gehoorbeentjes in het oor
Achter het trommelvlies zit een met lucht gevulde ruimte met daarin drie zeer kleine botjes. Dit zijn de kleinste botjes die ons lichaam kent. De botjes worden ook wel gehoorbeentjes genoemd en heten: hamer (malleus), het aambeeld (incus) en de stijgbeugel (stapes).
Dit zijn drie zeer kleine, met gewrichtjes aan elkaar vastzittende botjes: hamer, aambeeld en stijgbeugel. Deze gehoorbeentjes bevinden zich in een ruimte achter het trommelvlies, het middenoor genaamd.
De kraakbeenschijven tussen de beenderen (meniscus, discus of tussenwervelschijf) bestaan ook uit een gladde laag kraakbeen. In de gewrichtsholte zit de synoviale vloeistof, die voorkomt, dat de gewrichtskoppen tegen elkaar schuren. De binnenste laag bindweefsel van het gewrichtskapsel maakt de synoviale vloeistof aan.