De vezels in quinoa hebben een positief effect op de darmen en faciliteren een gezonde stoelgang. Mineralen en vitamine B2 in quinoa zorgen voor meer energie. Antioxidanten en vitaminen zorgen voor een verlaagde kans op een heleboel ziektes, waaronder kanker.
De quinoazaadjes zijn makkelijk verteerbaar, bevatten weinig zetmeel en vet. Ze zijn vezelrijk en een goede bron aan eiwitten. Hierdoor zouden ze net als soja en peulvruchten een duurzame bron aan eiwitten kunnen zijn voor wie geen of minder vlees eet.
Het bevat alle essentiële aminozuren, waardoor het een volwaardige eiwitbron is. Daarnaast bevat quinoa veel vezels en verschillende vitamimen en mineralen. Vooral het gehalte magnesium, ijzer, zink en koper springt in het oog. Van de vitaminen zijn vooral vitamine B2 en E goed vertegenwoordigd.
De zwarte quinoa is toch wel echt de parel onder de quinoa's. Dankzij een uniek extra stofje, anthocyanine, een antioxidant, is dit de gezondste variant van de drie. De smaak is vergelijkbaar met die van rode quinoa, maar de structuur heeft nog meer bite.
Quinoa is in Nederlandse winkels de afgelopen tijd fors in prijs gestegen. En door de wereldwijd toegenomen vraag is er ook een tekort. Quinoa bestaat uit zaadkorrels en wordt vaak gegeten als alternatief voor rijst of pasta.
"In vergelijking met pasta, rijst en aardappelen bevat quinoa minder zetmeel. Tegelijkertijd zitten er meer eiwitten en aminozuren in, die goed zijn voor spieropbouw en -herstel. En het zit vol met voedingsvezels, die bijdragen aan een goed verteringsproces."
Conclusie. Quinoa wordt niet onterecht als gezond gezien. De zaadjes zijn een prima alternatief voor granen, van nature glutenvrij en ze bevatten grote hoeveelheden eiwit, vezels, diverse vitaminen en mineralen. In vergelijking met rijst of couscous is quinoa zelfs een stuk voedzamer, terwijl het minder energie levert.
Gemiddeld heb je zo'n 75 gram quinoa per persoon nodig. De quinoa neemt tijdens het koken namelijk nog vocht op en wordt daarmee wel twee tot drie keer zo zwaar. De precieze hoeveelheid quinoa per persoon is wel afhankelijk van je gerecht.
Wat nog wel vergeten wordt is dat je de zaden, mits niet voorgekookt, voor gebruik eerst goed moet wassen. Er zit namelijk een laagje om de zaden wat erg bitter smaakt, en is uiteindelijk dus niet bevorderlijk voor de smaak van je gerecht. Goed spoelen, dus!
Alle drie de granen zijn een goede bron van vele vitamines en mineralen. Ze bevatten allemaal vele B vitamines. Quinoa bevat koper, magnesium, vitamine E en ijzer. Bulgur is een bron van vitamine B1, B5, fosfor en magnesium.
Quinoa, het supervoedsel
Het bevat magnesium dat onze spieren en bloedvaten helpen ontspannen. En de vele vezels zorgen dat het onze maag goed vult en dat ons spijsverteringsstelsel gezond blijft. Gewoonlijk worden Quinoa-zaadjes gekookt of in sommige bereidingen geroosterd.
Zoals je ziet bestaat quinoa voor 21% uit koolhydraten. Dat is qua voedingswaarde vergelijkbaar met gerst en rijst. Wij krijgen daarom wel eens de vraag of quinoa wel past binnen een koolhydraatarm dieet. Dat doet het zeker!
Havermout bevat fytinezuur, wat vaak als een antinutriënt wordt omschreven. Een overdaad aan fytinezuur zorgt ervoor dat bepaalde vitaminen en mineralen zoals calcium, magnesium, zink en ijzer minder goed door de darmen kunnen worden opgenomen, met als gevolg dat je in ernstige gevallen tekorten opbouwt.
Quinoa kun je heel goed koud eten in de vorm van een quinoasalade met een dressing van olijfolie en versgeperst citroensap. Varieer met groenten, noten en (feta) kaas.
1 opscheplepel (50 gram) quinoa, gekookt bevat:
Wil je een andere hoeveelheid of eenheid kiezen? Vul dan de caloriechecker onderaan deze pagina in.
Je spoelt je quinoa niet voor
Door je quinoa even te spoelen, spoel je de natuurlijke coating van de zaden af. Door de coating eraf te spoelen voorkom je dat de quinoa bitter smaakt. Als je de zaden niet spoelt is dat overigens geen probleem, maar je eten wordt net wat lekkerder als je het voorspoelt.
Gekookte quinoa is het beste te bewaren in de koelkast. Doe het in een luchtdicht bakje of een luchtdichte container, en die kun je dan in de koelkast zetten. Hier is hij dan circa 5/6 dagen houdbaar.
Je neemt dus een pan met water, doet er wat zout in en brengt het aan de kook. Dan doe je de quinoa erin en kook je het zonder deksel ongeveer twaalf minuten. Om nog wat extra smaak toe te voegen kan je er knoflook, tijm, laurierblaadjes en ui in meekoken; hier kun je natuurlijk zelf mee experimenteren.
Het is niet veel gezonder dan andere volkorengranen, het bevat minder vezels dan volkorenbrood of havermout en ook niet bijzonder veel eiwit: maar vier procent.” Wat je zelden leest bij populaire bloggers, is de moeilijke situatie die quinoa veroorzaakt heeft bij de boeren in Peru en Bolivia.
Het hangt een beetje af van het gerecht en wat voor eter je bent, maar gemiddeld kun je uitgaan van zo'n 50-75 gram quinoa (ongeveer 5-7 eetlepels) per persoon.
Wat is quinoa? Quinoa is een plant met rode of oranje pluimen. Het zaad lijkt op graan en de blaadjes lijken op spinazie. Die blaadjes worden overigens niet gegeten.
Quinoa. Het is geen graan, zoals veel mensen denken, maar een soort van zaad en is rijk aan vezels en eiwit.
Quinoa is een heerlijke volkoren graan vol met voedingsstoffen, vezels, eiwitten en plantenstoffen. Het heeft een unieke smaak en is een makkelijk ingrediënt om voor variatie te zorgen.
Het kost ongeveer 3 á 4 euro voor een zakje van 500 gram. Dat lijkt heel duur, maar quinoa zet nog heel erg uit na het bereiden en je hebt dus helemaal niet zo veel nodig. Maximaal 50 gram per persoon, maar zelfs met minder kun je al een heerlijke maaltijd maken.