Het is zover gekomen dat een priester niet mag huwen maar dat een gehuwde man wel priester kan worden.
Getrouwd met de kerk
Volgens Vatican Insider hebben tussen 1970 en 1995 bijna 50 duizend katholieke priesters de kerk verlaten om te kunnen trouwen. Priesters van de Anglicaanse, Protestantse en Orthodoxe kerk mogen overigens wel trouwen. Het celibaat ligt al enige tijd onder vuur.
Een aartsbisschop is doorgaans het hoofd van een aartsbisdom en de voornaamste bisschop binnen een kerkprovincie. Een aartsbisschop is iemand met een hoge rang binnen het episcopaat, de orde der bisschoppen(clerici met de hoogste wijdingsgraad).
Jodendom: Joodse religieuze leiders hebben nooit een celibaat gekend. Sterker nog, trouwen geldt als een plicht.
Het celibaat wil zeggen: bewust kiezen voor een leven zonder seks. Of zoals in de katholieke kerk, als priester of monnik niet getrouwd mogen zijn. Maar omdat buitenechtelijke seks ook niet mag, komt dat indirect op hetzelfde neer.
Een pastoor is altijd een priester, een door een bisschop gewijde man die onder meer naar de belofte van het celibaat leeft. Priesters die de titel pastoor dragen, zijn benoemd in een parochie of dragen de verantwoordelijkheid voor een aantal parochies (vandaag pastorale eenheden of federaties genoemd).
De meeste apostelen die in die tijd rondreisden waren getrouwd en hun vrouwen gingen met hen mee, maar Paulus was anders. We hebben daarom vier mogelijkheden.
Volgens de theologie treedt de priester op als plaatsvervanger van Christus en daarbij moet hij zijn kuisheid overnemen. Het celibaat is een 'speciaal geschenk van God', waarmee priesters 'met een onverdeeld hart bij Christus zijn', zoals het in het rooms-katholieke wetboek Codex juris canonici staat.
Kort na het Schisma (1054) trad paus Gregorius VII (1073-1085) aan. Hij zette een reorganisatie van de Katholieke Kerk in, die tot op de dag van vandaag haar aanschijn bepaalt. Gregorius stelde het celibaat, dat door Paus Marcellus I (307 - 309) werd ingevoerd, voor priesters verplicht.
Een Kardinaal verdient zo'n € 4000 tot € 5000 per maand. Dit is een brutosalaris, mede afhankelijk van de middelen van het Bisdom. In sommige gevallen zijn er ook regelingen zoals eindejaarspremie en vakantiegeld. Daarnaast kan een Kardinaal aanspraak maken op een reiskostenvergoeding.
Een pastoor zal afhankelijk van de grootte van diens parochie een salaris van 1523 tot 1842 euro per maand kunnen ontvangen, bruto. Dit geld komt direct uit de collectes, en wordt dus niet door de bisschop of gemeente verzorgd.
Nederland heeft er een kardinaal bij. Paus Benedictus heeft bekendgemaakt dat aartsbisschop Wim Eijk kardinaal wordt, waarmee Nederland nu twee kardinalen kent. Kardinaal is op de paus na de hoogste kerkelijke functie binnen de Rooms-Katholieke Kerk en alleen de paus bepaalt wie kardinaal wordt.
U mag niet trouwen met een bloedverwante.
Ouders, kinderen, grootouders en kleinkinderen, broers en zusters mogen niet met elkaar trouwen. Op deze regel bestaan ook enkele uitzonderingen. Zo mogen een stiefouder en stiefkind wel met elkaar mogen trouwen, als de stiefouder het stiefkind tenminste niet erkend heeft.
Verklaring onder ede als neef en nicht willen trouwen
Neef-nichthuwelijken mogen in Nederland alleen plaatsvinden als er een beëdigde verklaring is van beide partners dat zij uit vrije wil toestemming geven voor het huwelijk. De voorwaarde geldt ook voor huwelijken van mensen van hetzelfde geslacht.
Je mag twee keer trouwen met dezelfde persoon.
De Diaken is een gekozen lid van de Kerkenraad met als taak het verzorgen van hulp aan noodlijdenden binnen de gemeente. De letterlijke betekenis van Diaconie is danook 'zich dienstbaar opstellen'. Het ambt van Diaken is ingesteld om de noden van de gemeente te ledigen op het gebied van materiële ondersteuning.
Een dominee is een christelijk geestelijk leider bij de Protestanten. In tegenstelling tot een priester bij de Rooms-Katholieke Kerk mag een dominee wel trouwen - dat mag een priester niet. Ze hoeven zich niet aan het Celibaat te houden.
De Kapelaan is in Nederland de functie van geestelijke, officieel verbonden aan een kapel (cappellanus:een aan een kapel verbonden geestelijke). Ookwel Parochievicaris genoemd, een Priester van de Katholieke Kerk, werkzaam in een parochie. In Vlaanderen wordt de Kapelaan anders genoemd, nl. onderpastoor.
Paulus: de regel in de praktijk
Paulus begint met de algemene regel voor huwelijken: 'Een vrouw mag niet scheiden van haar man en een man mag zijn vrouw niet wegsturen. ' Vervolgens bespreekt Paulus een specifiek geval dat speelde in Korintië. Hij geeft aan dat er geen algemene regel is die hiervoor geldt.
Ongelovige Thomas, Judas en de andere leerlingen van Jezus
Vooral Petrus, de bewaker van de hemelpoort, die regelmatig in cartoonvorm de een of andere net gestorven beroemdheid opwacht.
De explosieve inhoud was deze: paus Gregorius VII (1021-1085) eiste van alle priesters en diakenen, clerici van een lagere wijding, een strikt celibatair leven, een bestaan zonder enige beoefening van seks. Hij maakte alleen een uitzondering voor degenen die al legitiem getrouwd waren.
Op dit moment zijn priesters en monniken verplicht celibatair te leven. Dat betekent: bewust kiezen voor een leven zonder seks. Maar in de rooms-katholieke kerk mogen ze ook niet getrouwd zijn en omdat buitenechtelijke seks niet mag, komt dat op celibatair leven neer.
In de Rooms-Katholieke Kerk wordt een aartsbisschop, net zoals alle andere bisschoppen, benoemd door de paus. In de Oud-Katholieke Kerk vindt de benoeming van een (aarts)bisschop plaats na een verkiezing. Kiesgerechtigden zijn de geestelijkheid en (ook weer gekozen) vertegenwoordigers van de gelovigen.
In de adressering van een brief wordt de naam van een advocaat voorafgegaan door De heer of Mevrouw. De functiebenaming staat op een aparte regel onder de naam, met een beginhoofdletter.