Milieu of omgeving is, in de biologie en de ecologie, het geheel van uitwendige voorwaarden en invloeden die voor een organisme, hetzij dier (inclusief de mens), plant of micro-organisme, van essentieel belang zijn.
Met het milieu bedoelen we alle natuur. Dus de omgeving waarin mensen, planten en dieren leven. Belangrijke onderdelen van het milieu zijn het klimaat, de bodem en water. Ook de dieren, planten en mensen die in een bepaalde omgeving leven zijn belangrijk voor het milieu.
Het milieu vormt de derde pijler. Het is voor velen de primaire zorg over de toekomst van de mensheid. Het gaat in op het ecosysteem, de luchtkwaliteit en de duurzaamheid van onze energiebronnen. Het gaat ook over nieuwe technologieën die in de toekomst ons kunnen helpen om duurzamer te leven.
Natuur = datgene wat de mens aantreft.Milieu = alles wat tot jouw omgeving behoort.
De aarde warmte op, omdat we steeds meer broeikasgassen uitstoten. Door de snelle opwarming van de aarde hebben we steeds vaker met extreem weer te maken.Er ontstaan bosbranden, overstromingen en orkanen.Sommige gebieden zijn niet meer leefbaar.
Vlees is verantwoordelijk voor 40 procent van broeikasgassen die vrijkomen bij productie van het voedsel van de gemiddelde Nederlander. Vlees heeft zo'n grote klimaatimpact omdat voor de productie van 1 kilo vlees gemiddeld 5 kilo plantaardig voer nodig is. Minder vlees eten is dus goed voor het klimaat.
In de betekenis van leefomgeving of leefmilieu van de mens is het milieu het gedeelte van de natuurlijke omgeving (levende en niet levende natuur) waarin het menselijk leven en het menselijk bestaan mogelijk is, en plaatsvindt.
Het gebruik van fossiele brandstoffen, grootschalige houtkap en de veeteelt beïnvloeden steeds meer het klimaat en de temperatuur van de aarde. Hierdoor komen onnatuurlijk grote hoeveelheden broeikasgassen in de atmosfeer, wat het broeikaseffect versterkt en de opwarming van de aarde versnelt.
Duurzaam m.b.t. milieu
Dit betekent simpel gezegd: het lang meegaan van het milieu ofwel de leefomgeving. Duurzaam m.b.t. het milieu wil dus zeggen: geen vervuiling, geen uitputting van de hulpstoffen en het in stand houden van de ecologie.
De opwarming wordt veroorzaakt door verhoogde concentraties van broeikasgassen in de atmosfeer, voornamelijk als gevolg van menselijke activiteiten zoals de verbranding van fossiele brandstoffen, ontbossing en landbouw.
Het produceren van voedsel brengt onlosmakelijk milieuproblemen met zich mee, zoals mestoverschot en overbevissing. In totaal ontstaat ongeveer een derde (20-35%) van alle klimaatbelasting door het maken en eten van voedsel. De mate waarin voedsel bijdraagt aan de klimaatverandering, is per product verschillend.
Het milieu wordt omschreven als de biologische leefomgeving, ofwel alles om ons heen: grond, lucht en water. Het klimaat is het gemiddelde weer van de laatste 30 jaar. De oplettende lezer zal hieruit concluderen dat het klimaat dus altijd een onderdeel is van het milieu, maar dat milieu niet altijd ook klimaat is.
Wat betekent het milieu? Het milieu is het geheel van de atmosfeer, bodem, water en andere levende wezens die invloed hebben op een organisme of een groep organismen.
Er zijn drie soorten milieuproblemen: vervuiling, uitputting en aantasting. Bij milieuvervuiling wordt het milieu gebruikt als een grote afvalbak waarin te veel schadelijke stoffen terechtkomen.
Fietsen en lopen zijn het beste voor het milieu. Hoe zit het met de trein, auto, bus of tram? Elektrisch is schoner dan benzine of diesel, zeker als de stroom duurzaam wordt opgewekt, zoals bij de trein. Bekijk de tips en de vergelijking.
Sinds de industriële revolutie is de invloed van de mens op het klimaat snel groter geworden. Dit komt vooral door de uitstoot van broeikasgassen als CO2 en methaan. Broeikasgassen zorgen ervoor dat warmte wordt vastgehouden en daardoor stijgt de temperatuur op aarde.
Het is een natuurlijke omgeving, waar enkel dieren, planten, bomen en bloemen te vinden zijn. In het milieu zijn wel mensen te vinden: dit is namelijk de algemene omgeving waar alle organismen leven. Wel kunnen zowel de natuur als het milieu beschadigen, beide door toedoen van de mens.
Natuur & Milieu is dé milieuorganisatie die samenwerkt aan duurzame oplossingen. We inspireren mensen om een duurzame stap te zetten of vragen steun voor ons werk. We oefenen druk uit op de overheid en politiek voor goede wetten en regels. We werken samen met bedrijven aan campagnes en beter overheidsbeleid.
Autoluwe steden, autovrije binnensteden en milieuzones. Betere regels en meer oplaadpunten voor elektrische deelauto's. Geen nieuwe snelwegen, wegverbredingen en parkeergarages.
Vlees en zuivel meeste uitstoot
Van al het voedsel zorgt vlees en zuivel voor de meeste uitstoot van broeikasgassen. Dat komt omdat koeien en varkens broeikasgassen (methaan en lachgas) uitstoten via hun mest, en doordat ze boeren en scheten laten. Ook is er veel veevoer nodig.
In de top 5 meest vervuilende landen staat China aan kop, met een aandeel van 30 procent van de wereldwijde uitstoot, gevolgd door de VS met 15 procent. Daarna volgen India (7 procent), Rusland (5 procent) en Japan (4 procent).