Historici zijn het oneens hoe lang geleden deze ontdekking gedaan is door de Tolteken, maar het is minstens 2000 jaar geleden. Zij gebruikten de vruchten van de cacaoboom al wel, maar alleen de pulp uit de vrucht. De reden hiervoor was dat de bonen erg bitter smaakten en werden dus verwijderd voor het eten van de pulp.
Chocolade geschiedenis: De eerste cacaotelers.
De Maya-indianen leefden op een schiereiland tussen Guatemala en Mexico. Zij waren de eersten die cacaobomen teelden voor de vruchten. Al rond 600 na Christus hadden zij de eerste cacaoplantages.
Xocoatl of Chocolatl was een drank op basis van cacaobonen die de Azteken dronken. Deze drank werd vaak op smaak gebracht met vanille, chilipeper en piment.
Cacao, het basis ingrediënt voor chooclade vindt zijn oorsprong vermoedelijk in Mexico en het noorden van Zuid-Amerika. Het waren de Azteken die al 1200 de eerste cacaobonen oogsten en verwerkte tot een soort chocolade drankje met speciala geneeskundige krachten.
De oorsprong van chocolade reikt terug tot de Maya's en de Azteken in Zuid-Amerika. Zij brouwden reeds een soort van chocoladedrank die voor hen een goddelijke drank was met mystieke eigenschappen.
Topkwaliteit. Je kunt het niet ontkennen: Belgische chocolade is van topkwaliteit. De cacaobonen die ervoor gebruikt zijn, zijn de allerbeste in hun soort en worden tijdens het verwerkingsproces op de best mogelijke manier behandeld.
De cacaobonen waren zo belangrijk dat je er zelfs mee kon betalen! Een konijn kostte 10 cacaobonen en een slaaf kostte 100 cacaobonen. De chocoladedrank in die tijd was niet hetzelfde als onze chocolademelk nu. Er zaten andere kruiden in en de chocolade werd niet zoet gemaakt.
De precieze herkomst van ons woord chocola is niet bekend, behalve dat het woord op zijn minst gedeeltelijk uit de Azteekste taal Nahuatl komt. De Azteken noemden hun cacaodrank xocolātl, letterlijk vertaald een bittere drank. Een andere verklaring is te vinden in een combinatie van Azteekse en Mayatalen.
Pure chocola schijnt gezond te zijn. Dat komt door de antioxidanten in de cacao, de flavonoïden. Uit onderzoek blijkt dat de specifieke flavonoïden in cacao (flavanolen) een gunstig effect hebben op hart en bloedvaten en diabetes zouden kunnen voorkomen.
Zwitserland, het land waar NESTLÉ chocolade oorspronkelijk vandaan komt, staat op nummer 1 met 11,4 kg chocolade per persoon per jaar. Maar de nummers 2 en 3 komen daar vlak achteraan, in Duitsland en Engeland wordt genoten van ruim 9 kg chocolade per persoon per jaar.
Cacaobonen komen uit Midden- en Zuid-Amerika, waar ze groeien in de peulen van de cacaoboon. Na de oogst moeten de bonen gisten en drogen. Daarna zijn ze klaar om chocola van te maken. Cacao is de belangrijkste grondstof voor het maken van chocolade.
Voor pure chocolade gebruik je cacaomassa, suiker en cacaoboter, maar geen melkpoeder. Voor ongezoete chocolade laten ze de suiker achterwege. De mixer mengt alle ingrediënten tot de massa ongeveer zo dik is als brooddeeg. Het smaakt nu al lekker, maar de textuur is nog te grof.
Archeologische vondsten wijzen erop dat cacao voor het eerst zo'n 3900 jaar geleden in Meso-Amerika werd gebruikt. Archeologen hebben altijd aangenomen dat de Meso-Amerikanen de eersten waren die de bonen niet alleen gebruikten maar ook verbouwden.
Cacaobonen zijn alleen aan de buitenkant bruin, maar vanbinnen wit. (cacaomassa) De kleur van de bruine chocolade komt door de kleur van cacaopoeder. En de kleur van de poeder heeft te maken met het proces om van cacaobonen poeder te maken.
chocolade → chocolate. chocolade → chocolate, cocoa.
Ook denken mensen dat het gezonder is dan ander snoep. Cacao is het belangrijkste ingrediënt in chocola en bij snoep is dat suiker. En cacao klinkt een stuk gezonder. Maar een deel van de chocola blijft natuurlijk ook gewoon puur snoepgoed.
Alle soorten pure chocolade zijn koosjer. Daarnaast zijn alle merken chocolade met K stempel erop ook koosjer. Dat zijn de meeste bekende merken gewoon. Alle soorten chocolade zonder alcohol zijn halal.
Elke dag een klein stukje chocolade eten kan absoluut geen kwaad, als je verder gewoon een gezond eetpatroon hebt. Je krijgt dan namelijk evengoed al je goede voedingsstoffen binnen. Een nadeel is dat we na het eten van een klein stukje chocolade vaak zin krijgen in meer.
Een reep chocolade van 75 gram bevat 400 tot 450 calorieën (kcal), dat is evenveel als 3 belegde boterhammen. Eet chocolade daarom niet te vaak en niet te veel. Neem bijvoorbeeld een blokje als dagkeuze en eet niet een hele reep in één keer op.
In 1760 kwamen er fabrieken in Duitsland en Frankrijk. Eind 18e eeuw begon chocolade in prijs te dalen, zodat ook gewone mensen het konden betalen. In 1819 werd voor het eerst Zwitserse chocolade gefabriceerd. In 1813 begon Blooker met de productie van cacao en chocolade in Nederland.
Omdat je met enkel met cacao en wat suiker ook al honderden verschillende smaken kunt proeven, puur vanuit de cacao & afhankelijk van de herkomst.
De stof theobromine in chocolade is giftig voor honden. Heeft uw hond chocolade gegeten? Dan kan uw hond symptomen zoals rusteloosheid of diarree krijgen, en uiteindelijk zelfs epilepsie-aanvallen of erger.
MARS. Met stip op nummer één is het alom bekende merk Mars dat meer produceert dan de Marsreep alleen. Snickers, de candybar met nougat vulling met karamel en pindanoten omhult in een laagje chocolade (jullie kennen hem vast wel), wordt door vele bronnen de populairste chocoladereep ter wereld genoemd!
Chocoladebeestjes worden gemaakt door gesmolten chocola in een bepaalde vorm te gieten. Die vorm maken ze eerst van hout - of van gips - en daarna maken ze een kopie van kunststof. Dan worden er plastic vellen verwarmd en zacht en flexibel gemaakt. Ze worden over de vorm heen gelegd.