We liegen er niet over: een lederen winterjas is vaak duurder dan een winterjas van gewone stof. Maar met de juiste verzorging gaat de winterjas dan ook jaren mee. Over het algemeen gaan dergelijke jassen op z'n minst vier jaar mee. Wie voor duurzaamheid kiest, gaat dus voor een leren jas.
Inspuiten van je leren jas
En het beste is om dit een aantal keer per jaar te herhalen. Hierdoor wordt en blijft je jas beschermd tegen water en vuil. En voorkom je ook kleine vlekken en kleurverschillen.
Leer loopt meestal nog ongeveer een halve centimeter uit, goed om te weten als je twijfelt tussen twee maten. Als je je armen goed naar voren kunt steken terwijl je een trui onder je jasje aan hebt en het jasje dicht kunt ritsen, dan is 'ie in ieder geval niet te klein.
Leren jas: onderhoudstips
Spuit een nieuw jasje voor het dragen altijd in met vlek- en waterafstotende lederspray. Hierdoor zal het leer beter beschermd zijn tegen regen en andere potentiële vlekken. Laat het jasje nooit in de zon liggen. Door warmte kan het leer enorm verkleuren.
Controleer eerst of je jasje tegen water kan door een klein stukje nat te maken. Als het water op het oppervlak blijft liggen kun je het vuil er met een vochtige doek vanaf poetsen. Als het water in het leer trekt en er ontstaat een donkere vlek, maak het jasje dan verder niet meer schoon met water.
Hoe ouder het leer, hoe mooier. Maar je moet het wel onderhouden. Door het leer regelmatig te reinigen, voorkom je dat (vet)vlekken intrekken en houd je het leer soepel. Leder/leer schoonmaken is makkelijker dan je denkt: een emmertje water met groene zeep is alles wat je nodig hebt.
Suède en leder
Je kleding kan namelijk beschadigen tijdens het reinigingsproces. Heb je een mooie leren broek of rokje, maar wil je deze toch graag zelf wassen? Mocht je toch zelf thuis aan de slag willen gaan, was leer dan nooit in de wasmachine want daar wordt het materiaal hard en stug van.
Je kunt speciale leerwas of leerolie gebruiken, maar als je dit niet in huis hebt is simpele vaseline vaak ook heel doeltreffend. Let alleen wel op dat je niet té veel vet of olie gebruikt. En poets je meubel goed na met een zachte droge doek, om te voorkomen dat je vetvlekken op je kleding krijgt zodra je gaat zitten.
Er zijn producten die leder matter maken (Reiniger, Verzegeling, Protector, Fresh Neutral "mat"), maar geen middeltjes, die het gevolg van opnieuw gebruiken uitbannen. Leder zal altijd zachter zijn dan de uitgeoefende tegendruk, en, als voorbeeld, handschoenen houden zelfs huidvetten op een stuurwiel niet tegen.
Deze prijzen variëren van 20 tot 50 euro afhankelijk van hoeveel werk er aan de kleding is. We nemen eerst altijd even contact met u op voor akkoord voordat we gaan reinigen. De levertijd van de kleding is gemiddeld twee weken.
Hertenleer is ongelofelijk duurzaam en compact. Hierdoor is dit leder niet alleen ideaal voor jassen, maar ook voor lederen handschoenen en tassen. Het is namelijk heel soepel en wordt steeds zachter wanneer je het vaker draagt.
Geen probleem! Leer laat zich in natte toestand goed uitrekken. Je kunt leren schoenen een paar milimeter groter maken door de schoen aan de binnenkant met een beetje water nat te maken. Zorg er wel voor dat je het gelijkmatig nat maakt, anders krijg je vochtvlekken.
Een leren jas is prima tegen de kou. Al decennia lang gebruiken ontwerpers de stof om de drager van de jas warm te houden. In de 20e eeuw beschermde het stugge leer piloten tegen kou. Zelfs het Russische leger droeg tijdens de Eerste Wereldoorlog leren jacks.
Een leren jas is een tijdloze jas, die (bijna) iedereen wel in zijn of haar kast heeft hangen. Naast dat een leren jas je beschermd tegen de weersomstandigheden, zoals wind en regen. Is het al jaren ook wel echt een fashion item. Ook beschermt deze jas je tegen mogelijke valpartijen, omdat het materiaal zeer stevig is.
Leer is waterafstotend, winddicht en daarom lekker warm. Daarnaast leent de leren broek zich perfect voor een look met meerdere laagjes.
Denk aan talkpoeder, azijn, pure groene zeep, babyshampoo en bodymilk. Gebruik enkel lauw water, een vochtige doek of een product dat speciaal ontwikkeld is voor het reinigen van leer, zoals HG dieptereiniger voor leer.
Vetvlekken veegt u weg met een schone, droge doek. Als de vetvlek al is opgedroogd, strooit u er wat zuiveringszout over, zodat het vet uit het leer trekt. Bij erge vlekken laat u het zuiveringszout een paar uur intrekken en gaat u daarna het leer schoonmaken door het vet met een zachte doek weg te wrijven.
je snijdt je sinaasappel in partjes en lepelt of eet het vruchtvlees eruit. Dan ga je met de binnenkant van de schil, de witte kant, over je handtas. Je wrijft hem goed in en dan ga je er even over met een droge handdoek om eventuele stukjes te verwijderen. Voilà, je zal zien dat het leer weer straalt.
Van oorsprong is vaseline niet comedogeen, maar het sluit de huid welaf, verstoort daarmee de talgproductie en zal daardoor voor onzuiverheden zorgen, mede omdat dit product de dode huidcellen, talg en bacteriën vasthoudt, waardoor de basis voor het ontstaan van puistjes wordt gelegd.
Als je je schrale lippen wil verzorgen, kun je het beste kiezen voor een neutrale lippenbalsem. Je kunt ook vaseline of een andere vette crème gebruiken.
Stop het dan liever niet in de wasmachine maar was het op de hand. Draai je jas, broek of rok binnenstebuiten voordat je deze gaat wassen. Doe het kledingstuk in een waszak om het materiaal te beschermen tegen de wastrommel. Stop alleen kledingstukken in de wasmachine die van leer gemaakt zijn.
Bijvoorbeeld bij leren jassen zien we vaak dat vooral de kraag en de boorden vuil worden. Door uw jas bij stomerij SuperNette in te leveren word uw jas gereinigd door een specialist. Na het reinigen krijgt uw jas weer een olie behandeling zodat het leer weer soepel wordt en de jas weer op kleur word gebracht.
Azijn is sterk zuur, waardoor het bacteriën kan doden en ook geuren kan verwijderen. Om geuren van uw bank of stoel te verwijderen, gebruikt u gewoon een schone doek om het oppervlak van het leer met azijn af te vegen. Een verstuiver met azijn kan ook, om het leer te besproeien en vervolgens met een doekje af te nemen.