Het kan gebeuren dat je door omstandigheden niet langer voor een konijn of knaagdier kunt zorgen. In dat geval kun je het (gezonde) dier naar het Knaagspoor brengen en doe je afstand van je huisdier. Dit betekent dat we de zorg van het dier overnemen en op zoek gaan naar een nieuwe eigenaar.
Wanneer het konijn mee gaat naar het buitenland moet het gechipt zijn, in bezit zijn van een Europees paspoort en de reguliere vaccinaties gehad hebben. In sommige landen is een rabiësvaccinatie verplicht. In de meeste EU landen is een gezondheidsverklaring van de dierenarts voldoende om met het konijn te reizen.
Geschikte ruimtes zijn de badkamer, (bij)keuken of een afgezet stukje van de gang. Elke plek waar het eigen konijn nog nooit is geweest is goed, zodat je geen gevecht uitlokt. Koppel dus op neutraal terrein! Lukt het niet zo vaak, koppel dan zo vaak als het wel lukt.
Konijnen zijn groepsdieren en leven niet graag alleen. Als je overweegt om dit gezelschapsdier aan te schaffen is het beter om twee konijnen samen te houden. Let wel op want niet alle konijnen passen bij elkaar en dat maakt het koppelen soms lastig.
Een konijn dat een buigende beweging maakt naar een ander konijn, vraagt om verzorgd te worden. Het dominante konijn zal een ander konijn frontaal benaderen. De neuzen raken elkaar en de oren staan omhoog. Het dominante konijn zal soms tegen de kin van het andere konijn duwen om aan te zetten tot verzorging.
Een kartonnen doos is af te raden, een konijn los mee in de auto is helemaal gevaarlijk. Een veilige transportkooi is een kooi die voor katten gebruikt wordt. Een plastic kooi is beter dan een rieten kooi.
Konijnen en kleine knaagdieren kunt u laten verzorgen door een oppas die bij u aan huis komt, maar ze kunnen ook bij speciale knaagdierenpensions en bij sommige algemene pensions worden ondergebracht. Een andere mogelijkheid is om hen, met hun eigen hok, te laten logeren bij bijvoorbeeld familie of vrienden.
Om met je konijn te reizen heb je een dierenpaspoort nodig. Deze kun je aanschaffen bij de dierenarts. Een dierenpaspoort is iets anders dan het gratis vaccinatieboekje dat je bij de inentingen van je konijn krijgt. Het is een erkend paspoort waar je voor moet betalen.
Tamme konijnen kunnen, anders dan hun wilde soortgenoten, slechts zeer korte tijd in het wild overleven. Dit heeft een aantal redenen. Ten eerste onderkennen tamme konijnen geen gevaar. Wilde konijnen slaan op de vlucht bij confrontatie met roofdieren, honden, katten of mensen.
De Konijnenherberg – De Konijnenherberg. Bij de Konijnenherberg kunt u terecht als u een konijn wil adopteren, als u een konijn wil afstaan of als u vakantie- opvang zoekt voor uw konijn of cavia. Met zo'n 20 jaar ervaring met konijnen is uw dier hier in goede handen.
Via Verhuisdieren kunnen mensen hun konijn herplaatsen, omdat ze er niet meer voor kunnen zorgen of omdat het niet klikt met een ander huisdier bijvoorbeeld. Door een zoekprofiel aan te maken, kun je aangeven wat voor konijn je zoekt. Kort of langharig, een ram of een voedster.
In elk geval moeten de konijnen dagelijks gevoerd worden, vers water krijgen en moet het hok regelmatig worden schoongemaakt, minstens eens per week. Ook moet u de konijnen dagelijks observeren om te zien of het goed met hen gaat en willen de meeste konijnen graag geaaid worden.
Vervoer konijn en knaagdieren
Gebruik daarvoor speciale vervoersboxen, waar ze comfortabel in zitten. Een kartonnen doos kan ook prima dienst doen. Met wat strooisel en kranten onderin zorg je ervoor dat de bodem niet te glad is en dat eventuele urine wordt geabsorbeerd.
Praktisch drinkflesje voor de knaagdierenkooi Naast een goede toevoer van het voer is het van belang dat je konijn of knaagdier ook genoeg drinkt. Deze dieren hebben de voorkeur om een drinkflesje te gebruiken, zoals de Drinkfles Top van Zolux. Deze drinkfles verstrekt water naar behoefte.
Kies een reismand waar de bovenkant van de onderkant gescheiden kan worden, zodat het konijn bij de dierenarts in de onderste bak kan blijven zitten tijdens het onderzoek. Aan de voorzijde hoort ook een deurtje te zijn, zodat het konijn er zelf in en uit kan lopen.
Vooral konijnen kunnen, net zoals wij mensen, rouwen – en ze kunnen in die tijd vaak stiller zijn dan normaal. Zij moeten – net als wij – het verlies van hun maatje verwerken. Als u daartoe in staat bent, kan het hen helpen om hen wat tijd te geven met het lichaam van hun metgezel.
Ze kunnen boos zijn, gespannen, bang, gestresst, vrolijk, verdrietig: net als wij! Een konijn dat wil waarschuwen voor gevaar kan gaan stampen, bijvoorbeeld. Een konijn dat bang is of pijn heeft kan gaan gillen of brommen.
Konijnen leren hun naam
Er kunnen maanden overgaan voor het dier zijn naam herkent. Dit lukt bovendien ook niet bij elk konijn. Sommigen leren hun naam na verloop van tijd, anderen niet. Er zijn ook mensen die hun konijn een aantal andere eenvoudige woorden als 'nee' hebben aangeleerd.
Een blij konijn
Jouw konijn kan ook met zijn voorpootjes gestrekt liggen en tegelijkertijd zijn achterpootjes naar de zijkant leggen. Het konijn kan tevens compleet uitgestrekt liggen met zijn voorpootjes naar voren en achterpootjes naar achteren.
Ik zou niet langer dan 1 nacht wegblijven als je niemand voor de konijnen hebt en anders iemand regelen die komt voeren of iemand bij wie je je konijn kan brengen. Als je konijn ziek wordt ben je ook te laat na 3 dagen, ik zou dat risico niet durven lopen.
Zet je konijntje in de kooi, en laat hem dan 1 of 2 dagen aan de kooi, en aan het huis wennen, dus niet uit de kooi halen. Houd kleine kinderen een poosje bij de kooi weg. Kleine kinderen willen hun handje of vingertjes door de tralies steken, en daar kan je konijntje angstig van worden.
Gedragsonderzoek uit 1970 wijst uit dat konijnen een beperkt aantal kleuren zien. Ze zien in de kleuren blauw en groen. Ze zien deze kleuren misschien niet zoals wij ze onderscheiden, maar ze kunnen wel onderscheid maken tussen deze twee kleuren. Konijnen kunnen wel veel beter in schemer zien dan mensen kunnen.