Gietijzeren geëmailleerde pannen reinig je met de handafwas.Een sopje en een zachte afwasborstel volstaat. Artikelen van gietijzer mogen nooit gereinigd worden in de vaatwasser. De hoge temperaturen en de agressieve schoonmaakmiddelen tasten het emaille aan.
Een geëmailleerde pan hoef je dus niet in te branden, dit heeft geen nut. Door de emaillen laag werkt de natuurlijke anti-kleeflaag die een pan zonder email na verloop van tijd zou creëren, minder goed. Bij een pan zonder emaillen laag zal de olie beter hechten en krijg je dus een betere anti-kleeflaag.
Was het emaille af met afwasmiddel en warm water en het glanst als een spiegel. Gebruik geen scherpe voorwerpen (zoals een mes) om etensresten eraf te krabben, hierdoor krijg je krassen op het emaille.
Hoe verwijdert u vlekken op gietijzer? Verwijder kleine of hardnekkige vlekken op gietijzer met een schuurmiddel, zoals Cif. Behandel het gietijzer na met schoon water en droog af met een schone theedoek. Poets met vaseline, dat reinigt en geeft een mooie donkere glans.
Gietijzeren pannendragers schoonmaken
Voor een grondige reiniging kan je de pannendragers een nachtje in een sopje van warm water en soda laten weken. Dit zorgt ervoor dat vuil en vet loskomt, waardoor je de dragers de volgende ochtend zo schoonveegt.
Het materiaal gietijzer kan uitstekend tegen hoge temperaturen en is dus geschikt voor ovens.
De Faitout braadpan van Le Creuset is van hoge kwaliteit, maar dankzij het geëmailleerde gietijzer een stuk goedkoper dan de traditionele braadpannen van het merk. Dit komt mede door de deksel, deze is gemaakt van rvs.
Gietijzer wordt in mallen gegoten en na afkoeling wordt de mal weggehaald. Gietijzer herken je aan gietnaden bij gegoten objecten. Het oppervlak is vaak ruw en het is erg hard. Hierdoor ook erg bros en bij het breken van gietijzer zie je een korrelige structuur.
De laag in een gietijzeren braadpan is poreus en de piepkleine gaatjes kunnen met olie gevuld worden, waardoor een natuurlijk anti-aanbaklaag ontstaat.
Met een oude, witte wasbak van emaille kun je maar beter geen schuurspons of bleekmiddel gebruiken. Marja gebruikt het liefst borax, zuiveringszout of keukenzout. Meng één van deze drie met het sap van een halve citroen totdat het een papje is. Vervolgens kun je met een borsteltje voorzichtig je gootsteen schrobben.
Het aanbrengen van een glasachtige glazuurlaag op metaal of aardewerk, waarna het in een pottenbakkersoven of smeltoven wordt samengesmolten tot een glad, hard oppervlak.
Als men bijvoorbeeld metalen producten of voorwerpen heeft die men wil beschermen is een positieve eigenschap van emaille dat de emaillelaag het metaal goed afsluit. Hierdoor kan er geen water en zuurstof bij het metaal komen en is het metaal goed beschermd tegen corrosie.
Emaille is (veel) duurder dan “gewoon” gietijzer, maar emaille mag je daarentegen gewoon met water en zeep afwassen. Dat is bij pannen die je moet inbranden een no-no omdat je dan de natuurlijke anti-aanbaklaag er weer afspoelt. Pannen zonder emaille kunnen ook iets minder goed tegen zuren bij het koken.
Was uw Le Creuset braadpan met warm water en afwasmiddel, en spoel en droog vervolgens goed af. Het is niet nodig om de pan van te voren in te smeren met een olie of in te branden. Bescherm uzelf - gebruik altijd ovenhandschoenen bij het hanteren van een warme braadpan.
Een flinke scheut azijn of citroensap, eventueel aangelengd met wat heet water om de vlekken onder te laten staan, kan de klus klaren. Gewoon weer even laten weken en daarna schrobben. In vrijwel alle gevallen wint het zuur van de vlekken.
Gietijzeren pan inbranden met extra vierge olijfolie is dus een no go. Dit komt omdat extra vierge olijfolie is niet bestand is tegen hoge temperaturen. Hetzelfde geldt voor boter en lijnzaadolie deze hebben een lager rookpunt en maakt het dus niet geschikt voor het inbranden van een gietijzeren pan.
Gebruik onverzadigde oliën aan die neutraal van smaak zijn met een hoog rookpunt van minimaal 200°: canola olie, avocado olie, zonnebloemolie en andere plantaardige olie met een hoog brandpunt zijn geschikt voor het inbranden van zowel gietijzer als plaatstaal.
Gietijzer. Hoewel het een ongelooflijk sterk en duurzaam metaal is, zal het ijzer tuinmeubilair roesten als het buiten wordt achtergelaten in vochtige omstandigheden.
Het verwijderen van roest in een gietijzeren pan
Pak staalwol (of schuurpapier) en schrob stevig over de roestige gedeeltes van de pan. Na een tijdje zie je het originele (zilveren) gietijzer tevoorschijn komen. In feite haal je hiermee ook de antiaanbaklaag van je gietijzeren pan eraf.
De pan mag absoluut niet vallen, want dan kan deze breken. Ook moet je oppassen voor grote temperatuur verschillen. Dus niet in een keer van heel heet naar heel koud; hierdoor barst het gietijzer. Een gietijzeren pan heeft wel meer onderhoud nodig.
Door veelvuldig gebruik zal je steeds minder last hebben van eten dat aan je pan plakt. Ook bij deze pan moet je na elk gebruik de pan goed afdrogen en insmeren met een klein laagje neutrale olie. Zo gaat de pan levenslang mee.
Geen plas olie in de pan, maar invetten met een prop keukenpapier met olie. Zet daarna de pan op het vuur, gas hoog, en wacht tot het begint te roken (afzuigkap, dank u wel!). Dan weet je dat het inbranden goed gaat. Dit ga je een keer of vijf herhalen, misschien wel tien keer, tot je pan helemaal goed is ingebrand.
Doordat de gietijzeren pannen de voedingsstoffen in jouw maaltijd perfect bewaren, kan jij er zeker gezond mee koken. Deze pannen kan je zowel inzetten om te grillen, stoven en te braden. Het mooie aan een gietijzeren pan is dat jouw voedingsmiddelen gelijkmatig worden verwarmd.