Cavia's zijn zeer vriendelijke en nieuwsgierige dieren die graag wat te doen hebben. Speelgoed is daarom een belangrijk onderdeel voor de Cavia. Zo zijn Cavia's dol op knabbelspeelgoed.
Met cavia speelgoed kan je cavia zich vermaken in zijn kooi. Wanneer een cavia zich verveelt, kan de cavia ongewenst gedrag vertonen. Er zijn verschillende soorten speeltjes voor cavia, je kan hierbij denken aan een caviabol, huisjes en knabbelspeelgoed.
Cavia's eten heel erg graag, dus speelgoed dat te maken heeft met eten vinden de meeste cavia's wel leuk! bv: een klein grasveldje in hun kooi, in een bloembak bv. Of je knipt een wc rol langst de lengt door, zodat je hem kan openen en je duwt er wat hooi in, zodat de cavia's het er kunnen uittrekken.
Spelen cavia's? Ze spelen wel, maar niet zoals andere dieren. Cavia's zijn geen hamsters of honden en ze spelen derhalve ook niet zoals die dieren. Het is natuurlijk ook onzin om ze met andere dieren te vergelijken, want cavia's hebben hun eigen unieke manier om zich te amuseren.
Het is belangrijk dat je cavia iets te doen heeft en zich niet gaat vervelen. Vaak as cavia's zich gaan vervelen gaan ze aan de tralies knagen of als ze een keer loslopen gaan ze aan meubels knagen. Er zijn verschillende soorten speeltjes voor cavia's: Tunnel: Dit is een erg leuk speeltje voor een cavia.
Zacht piepen of pruttelen
Wanneer je cavia zacht piept of pruttelt ben je goed bezig! Je cavia is dan namelijk tevreden en is lekker aan het genieten van zijn leventje. Gelukkige cavia's babbelen honderduit (soms zelfs tegen zichzelf) en dit klinkt voor ons als zacht gepiep of gepruttel.
Cavia's kunnen niet tegen extreme koude, warmte of regen. Ze zijn zéér gevoelig hiervoor en kunnen snel dood gaan aan een longontsteking! In de winter moeten ze in een tocht- en vorstvrije schuur staan of binnenshuis worden gehouden. Pas ook op in de zomer.
Obstakels, tunnels en buizen
Cavia zullen maar wat graag door de tunnels lopen en rennen. Om het extra leuk te maken kunt u wat lekkers verstoppen in de tunnels zodat uw dieren moeten rondsnuffelen: een uitstekende manier om uw cavia't te vermaken waarbij ze ook nog beweging krijgen.
Hoe vaak moet je het caviahok schoonmaken? Verschoon de kooi, drinkfles (inclusief nippel) en voerbakjes minstens een keer per week. Geef je cavia's dagelijks schoon water en haal de restjes groenvoer iedere dag weg.
Je nieuwe cavia moet nog steeds wennen en zal zich nog niet vaak laten zien. Geen nood, dat komt vanzelf. Praat veel tegen hem, ook al zie je hem niet, zo went hij aan je stem. Neem hem wel iedere dag één of twee keer uit de kooi.
Een nieuwe cavia – jong of oud – heeft even tijd nodig om te wennen aan alle nieuwe geluiden, geuren, aan het verblijf en aan jou als verzorger. Het is normaal dat je cavia in het begin vooral in zijn schuil/nachthok zit. Kijk wel of je nieuwe cavia voldoende eet. Niet alleen brokjes, maar vooral ook hooi.
Kan het kwaad als een cavia papier, kranten, karton of tijdschriften eet? Onbedrukt papier en onbedrukt karton kan sowieso geen kwaad omdat cavia's cellulose kunnen verteren. Papier en karton bestaan uit cellulose en dat komt omdat planten uit cellulose bestaan. Cellulose zit vooral in bomen.
Veel cavia's vinden het fijn over de neus geaaid te worden. Aai de cavia altijd met de haargroei mee. Van de billen naar de oren toe aaien, is pijnlijk voor de cavia. Uw kind kan het beste over het ruggetje naar de billen toe aaien dus!
Daarnaast spelen de knaagdieren graag en is het belangrijk om ze bezig te houden. Knaagspeelgoed is hiervoor ideaal, omdat ze hiermee meteen de groeiende tanden en kiezen op een natuurlijke manier afslijten. Cavia's moeten te allen tijde hooi hebben om op te knagen.
Vooral cavia's met een lichte vacht zijn er bevattelijk voor, maar iedere cavia kan wel eens vies worden. Wassen is dan de oplossing. Als er een klein plekje vies is, kan je dit schoonmaken met een nat washandje. Meestal is alleen water genoeg, maar je kan ook een beetje zeep gebruiken.
Als je op zoek bent naar een echt knuffeldier dan is een cavia iets voor jou. Je kunt ze knuffelen, voeren en met ze spelen. Alleen zijn vinden ze niet prettig dus zet de kooi in een ruimte waar reuring is.
Aan je dierenarts kan je het volgende doorgeven: - Het dierenuitvaartcentrum waar je voor gekozen hebt. - Of je je cavia wilt laten begraven of cremeren. - Of je gebeld wilt worden door een medewerker van het dierenuitvaartcentrum.
Een cavia kan bijten als hij (veel) pijn heeft, en dat is niet meer dan logisch. Cavia's kunnen alleen door te gillen en door te bijten duidelijk maken dat ze pijn hebben. Als jij toevallig de plek aanraakt waar je cavia heel veel pijn heeft, kan het zijn dat hij uitvalt.
Zacht piepen: Dit betekent dat je cavia's tevreden zijn en zich op hun gemak voelen in de omgeving. Dit is dus een goed teken! Fluiten of hard piepen: In dit geval is er voedsel in de buurt! Je cavia's weten, denken of hopen dat er eten hun kant op komt.
Pak een cavia op zoals hierboven is weergegeven, houd het dier dichtbij u en ondersteun altijd met één hand de ruggengraat en met uw andere hand de achterhand van de cavia. Leg om te beginnen een hand onder de buik van de cavia en til het dier voorzichtig op. Oefen geen druk uit en houd de cavia niet te stevig vast.
Cavia's poepen de hele dag en nacht door. Ze produceren zo'n 150 tot 200 keutels in een etmaal. Een deel daarvan eten ze weer op, dus je vindt niet alles terug in de kooi. Het opeten van de eigen poep heet coprofagie.
Veel konijnen en cavia's krijgen brood. Dit bevat veel koolhydraten en komt niet ten goede aan de gezondheid van uw konijn/cavia. Laat het brood dus liever achterwege. Geef uw dier ook geen knaagstenen in verband met het risico op blaasstenen.
Vooral wortel, andijvie, en bleekselderij zijn voedingsrijk en vindt je cavia heerlijk. Daarnaast zijn het de harde groentes die ervoor zorgen dat de tandjes kort blijven. Hardvoer zijn brokjes die speciaal gemaakt zijn voor cavia's en boordevol vitamines en mineralen zitten.