Gebruik voor 1 kilogram schoongemaakt fruit 1 kilogram geleisuiker. Je kunt ook geleisuiker speciaal kopen, daar zit minder suiker in. Tip: je kunt ook pectine-arm fruit combineren met pectinerijk fruit zoals bessen of appel. Dan wordt je jam vanzelf wat dikker.
Wat is Geleisuiker. Eigenlijk is geleisuiker niets anders dan kristalsuiker met pectine (meestal uit appel) en citroenzuur. Fruit bevat van nature pectine en dat zorgt ervoor dat de jam dikker wordt.
De suiker; makkelijk in het gebruik is suiker met pectine (geleisuiker van Van Gilse, CSM ea). Kristalsuiker is het puurst. Vermijd suikers met te veel smaak, zoals rietsuiker of basterdsuiker.
Confituursuiker (ook wel geleisuiker genoemd) maakt alles een pak makkelijker. 't Is een mengeling van gewone suiker, pectine en citroenzuur, die het proces van confituur maken optimaliseert.
Geleisuiker. Geleisuiker is geen suiker om mee te bakken, maar kan wel een onderdeel zijn van een ingrediënt in je baksel. Met behulp van geleisuiker maak je namelijk heel eenvoudig jam en dat gebruik je dan weer in je baksel. Wil je dus je eigen jam maken dan kun je het jezelf makkelijk maken met geleisuiker.
Citroensap vind je eigenlijk terug in alle recepten voor jam, omdat ze ervoor zorgt dat je jam zich tot een goede gel transformeert n omdat het helpt de bacteriën te doden. Daarnaast is het ook gewoon een lekkere toevoeging aan de smaak van je jam. Je kunt het zo gek maken als je wilt.
Nee, qua gezondheid zit er geen verschil in bietsuiker, rietsuiker of basterdsuiker. Ze zijn allemaal geraffineerd. Er zitten zeer minimale verschillen in de suikers qua voedingsstoffen. Het gaat hierbij om zodanig kleine hoeveelheden dat het effect op de gezondheid verwaarloosbaar is.
Te dun? Kook de jam of gelei nog wat langer. Dit is de meest snelle en makkelijke manier om te dunne jam of gelei te corrigeren. Je kunt ook extra (gelei)suiker, appelsap of pectinerijke vruchten toevoegen.
Ik had van een kilo aardbeien jam gemaakt en dat zijn wel vijf jampotjes vol. Wellicht kan ik iemand anders hier een plezier mee doen. Even een leuk etiket erop plakken en je hebt een homemade cadeautje voor iemand. Natuurlijk kan je het recept ook halveren en maak je 2 1/2 jampotjes.
laat de vruchten goed uitlekken na het wassen, zodat er geen water bij uw vruchten achterblijft. gebruik meer suiker dan vruchten. toevoeging van een geraspte appel of het sap van een citroen bevordert de geleivorming.
dan voeg je best een geleermiddel toe om je confituur goed stevig te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan gelatine, agar-agar, of een buideltje met de pitjes en schil van appels. Of voeg gewoon een fruitsoort toe die veel pectine bevat, zoals citroen, sinaasappel of rode besjes.
De oplossing? voeg extra pectine toe en kook het een minuutje. Die extra pectine kan in de vorm van citroensap of pec/pec plus of agaragar. laat alles verder koken, ongeveer 20 minuten, nadat de massa de eerste keer begon te koken.
Geen enkele suiker is het gezondst. Er zijn namelijk geen gezonde of ongezonde suikers. Of je nu een banaan eet of een glas frisdrank drinkt: je lichaam maakt geen onderscheid tussen toegevoegde suikers of suikers die van nature in voedingsmiddelen aanwezig zijn.
Voorbeelden van deze geraffineerde suikers zijn kristalsuiker, geleisuiker, poedersuiker en basterdsuiker. Deze geraffineerde suikers leveren wel energie maar er zitten geen goede voedingsstoffen meer in. Ze worden daarom ook wel 'lege koolhydraten' genoemd. Ons lichaam heeft er niets aan.
Dus ja, basterdsuiker is te vervangen door gewone suiker. Dit kan wel effect hebben op de smaak en structuur van het baksel. Gewonnen suiker kunnen baksels brosser maken. Basterdsuiker geeft bij bijvoorbeeld brownies extra smaak en de 'nattere' structuur.
Jam bevat geen vet, maar wel veel suiker. Als je het als broodbeleg gebruikt, weegt dat laagje jam ongeveer 15 gram, dus dan valt de hoeveelheid suiker die je binnenkrijgt best mee: 7-8 gram. Dat is een stuk minder dan in een paar koekjes, een portie vruchtenyoghurt of een glas frisdrank/sap zit.
Jam is dik genoeg als de borrelende fruitmassa (tijdens het inkoken na het toevoegen van de suiker) 105 °C is. Dit kun je meten met een jam- of suikerthermometer. Heb je die niet? Doe dan de stollingsproef, ook wel de rimpel- of schoteltjestest genoemd.
Voor het maken van jam heb je naast de vruchten suiker nodig. De meeste mensen gebruiken geleisuiker, wat een mengsel is van suiker, pectine en citroenzuur. Veel goedkoper is het om zelf pectine en citroenzuur toe te voegen. Reken op 2 – 4 gram pectine en 5 – 15 gram citroenzuur (per kilo suiker).
Is je confituur te lopend? Doe 'm dan uit de bokaaltjes, breng 'm opnieuw aan de kook en voeg er wat extra pectinepoeder en een scheutje citroensap aan toe. Let goed op de kooktijd die aangeduid staat op de verpakking van het pectinepoeder: als de pectine te lang of te kort meekookt, werkt hij niet.
Meng ze met de geleisuiker in een kookpot. 2 Breng aan de kook en laat 3 à 4 min. pruttelen. Van zodra het schuim verdwenen is, is uw confituur klaar.
Tips bij het maken van jam
De verhouding fruit/suiker is 1:1, zodat de jam de juiste dikte krijgt. Wil je een minder zoete jam? Dan kun je naar smaak geleisuiker toevoegen en de laatste 3 minuten van de kooktijd een beetje maïzena losgeroerd met water door de jam roeren.
Gebruik. De suiker wordt vaak voor het bakken van taart gebruikt, omdat er door de fijnere structuur en het vocht een homogener gebak ontstaat. Door bruine in plaats van witte suiker te gebruiken in bijvoorbeeld gebak krijgt het gebak een bruinere kleur. Een bekend voorbeeld is toepassing voor speculaas.
Rietsuiker verschilt vaak van kleur
Hoewel rietsuiker en kristalsuiker dezelfde bestanddelen hebben, verschillen ze wel vaak van kleur. Naast witte rietsuiker kun je in veel supermarkten lichtbruine en donkerbruine rietsuiker krijgen. De kleur van de rietsuiker is afhankelijk van hoe lang het wordt gecentrifugeerd.
Conclusie: is bruine suiker gezonder dan witte suiker? In principe lijkt bruine suiker erg veel op gewone witte tafelsuiker, het is alleen minder bewerkt. Het behoudt bijna alle eigenschappen van gewone tafelsuiker en het effect op de gezondheid is ook vergelijkbaar. Het is daarom niet gezonder dan witte suiker.