Contra-indicaties (CI's) zijn aandoeningen of kenmerken van patiënten waarbij bepaalde geneesmiddelen niet of slechts onder bepaalde voorwaarden toegepast mogen worden, bijvoorbeeld bij een nierfunctiestoornis.
Bekende contra-indicaties zijn: suikerziekte, hoge bloeddruk en asthma. Maar ook een verslechterde lever- of nierfunctie, zwangerschap, en een bepaalde leeftijdsgroep (kinderen) kunnen een contra-indicatie zijn voor bepaalde geneesmiddelen. Hierbij moet goed opgelet worden of er geen vervelende verschijnselen optreden.
Wanneer gebruik van een geneesmiddel door kinderen een onacceptabel verhoogd risico op bijwerkingen met zich meebrengt, staat dit als contra-indicatie in de bijsluitertekst vermeld.
Indicatie: aandoening waarvoor het medicijn wordt voorgeschreven.Contra-indicatie: aandoening of omstandigheid die pleit tegen het voorschrijven van het medicijn (bijv. overgevoeligheid).
Ook contra- is een voorvoegsel van Latijnse oorsprong. Bij klinkerbotsing schrijven we dus een koppelteken in woorden met contra-: contra-indiceren, gecontra-indiceerd, contra-expertise, contra-indicatie.
Indicatie is het Latijnse woord voor 'aanwijzing'. Het begrip wordt in meerdere contexten en vakgebieden gebruikt: Indicatie (geneeskunde), aanwijzing dat een bepaalde behandeling nodig is bij een aandoening. Indicatie (juridisch), aanwijzing dat een bepaalde rechtshypothese correct is.
indicaties (meerv.) Voorbeeld: `Kunt u mij een indicatie geven van de kosten?` (toepassing) Aandoening, ziekte of klacht waarbij een bepaalde behandeling (= therapie), waaronder medicijnen, kan worden toegepast.
Contra-indicaties voor PEG zijn stollingsstoornissen, de aanwezigheid van een orgaan tussen de aanprikplaats en de maagwand, peritonitis (in het bijzonder peritonitis carcinomatosa), ernstige ascites, anorexia nervosa, psychose en een snel progressieve ziekte.
Contra-indicaties
Er zijn geen absolute contra indicaties voor het uitvoeren van een ABPM. De relatieve contra-indicaties zijn: Dementie of verwardheid. Boezemfibrilleren.
Extreme vermoeidheid (onvoldoende verwerking van massageprikkels) Koorts (massage kan de verhoogde stofwisseling verergeren) Kanker (overleg met je arts, in sommige gevallen kan een zachte massage juist goed zijn) Hartaandoeningen (door ontspanning kan hartritme dalen.
Contra-indicatie Verkeersdeelname
de mate waarin het geneesmiddel de rijvaardigheid beïnvloedt: licht, matig of ernstig, inclusief een vergelijking met alcoholpromillages. of autorijden wordt ontraden en voor hoe lang. rijveilige alternatieven (indien van toepassing).
De meest voorkomende bijwerkingen zijn maagdarmklachten en een verhoogde kans op bloedverlies in de maag en darmen, die afhankelijk zijn van de dosering. De verhoogde kans op bloedverlies in de maag en darmen zijn meestal niet merkbaar.
Een contra indicatie voor het katheteriseren via de urinebuis (urethra) bij de vrouw is (verdenking van) letsel aan de urinebuis). Vooral bij aandoeningen van de urinebuis- bijvoorbeeld tumorgroei of stricturen (vernauwingen) – kan het inbrengen van een urethrale blaaskatheter voor problemen zorgen.
De Wet langdurige zorg (Wlz) geeft recht op zorg aan mensen die blijvend zijn aangewezen op 24 uur per dag zorg nabij of permanent toezicht. Dat betekent dat iemand niet alleen kan worden gelaten. Daarnaast staat vast dat dit voor de rest van zijn leven zo is.
Contra-indicaties voorwaardelijk opzet
Er kunnen contra-indicaties bestaan waaruit kan blijken dat de dader een bepaald gevolg juist niet heeft gewild.
Leeftijd 50-59 jaar: De normale bloeddruk bij volwassenen van deze leeftijd varieert, maar gemiddeld ligt het tussen 142/94 mmHg en 147/97 mmHg. Leeftijd 60-69 jaar: De normale bloeddruk bij volwassenen van deze leeftijd varieert, maar gemiddeld ligt het tussen 147/97 mmHg en 157/98 mmHg.
De bloeddruk varieert gedurende de dag. 's Nachts is de bloeddruk het laagst. De bloeddruk stijgt 's morgens bij het ontwaken en daalt in de loop van de dag. Aan het einde van de dag stijgt deze weer wat. De bloeddruk stijgt tijdens het sporten of bij stress, heftige emoties of pijn.
Contra-indicaties
Obstructie in het traject van de neus-maagsonde; • Anatomische afwijkingen, een trauma, (verdenking op) schedelbasisfractuur of een recente chirurgische ingreep in het neus-keel-slokdarm gebied.
Dompelen PEG(J)-sonde
Hiermee wordt voorkomen dat het inwendige plaatje dat in de maag zit in het maagslijmvlies vast gaat groeien. De sonde mag niet gedraaid worden!
De PEG-J-sonde is een sonde naar de maag en naar de dunne darm. Het inbrengen gaat hetzelfde als bij een PEG-sonde, maar duurt wel langer. Dit komt doordat de arts ook een dun slangetje in de dunne darm brengt. Een PEG-J-sonde is een goede oplossing voor mensen bij wie hun maag langzaam leeg wordt.
Daarom bestaan er zorgprofielen, voorheen zorgzwaartepakketten (ZZP's) genoemd. Een zorgprofiel geeft aan wat voor zorg iemand nodig heeft. De profielen hebben nu namen, maar waren tot 2015 nummers. Er werden zeven verschillende zorgprofielen onderscheiden, VV 4 tot en met VV 10.
Wanneer u of een van uw naasten zorg nodig heeft dan moet er eerst vastgesteld worden welke zorg men nodig heeft en wat de hoeveelheid van deze zorg dient te zijn. Dit staat beschreven in de zorgindicatie. Deze zorgindicatie wordt vastgesteld door het CIZ (Centrum Indicatie Zorg).