Wanneer je een samenvatting maakt ben je actief met de stof bezig. Voor het maken van een samenvatting moet je de tekst namelijk intensief en doelgericht lezen en ga je na of je de inhoud van de leerstof goed begrijpt. Vervolgens ga je de leerstof in eigen woorden op schrijven.
Voordat je begint aan je samenvatting moet je weten en begrijpen waar de tekst over gaat. Ga nu aan de slag met een potlood of markeerstift. Probeer uit elke alinea de kernzin te onderstrepen of te markeren. Schrijf deze kernzinnen onder elkaar en controleer of je geen belangrijke informatie hebt gemist.
Markeer, onderstreep of schrijf op: de woorden of zinnen die belangrijk zijn voor de hoofdboodschap. Let erop dat je niet teveel markeert/opschrijft, het gaat echt alleen om de belangrijkste informatie. Voorbeelden of aanbevelingen hoeven niet in je samenvatting komen te staan.
Je samenvatting of abstract is een korte weergave van je scriptie. Hierin wordt kort en bondig beschreven waar je scriptie over gaat, zodat je lezers precies weten wat ze ervan kunnen verwachten. De samenvatting is het eerste scriptie-onderdeel dat lezers lezen.
Aan het eind van de inleiding weet de lezer waar hij kan verwachten bij de rest van het stuk.De samenvatting geeft de hele inhoud beknopt weer. Dus naast de hoofdboodschap ook de uitwerking, en misschien ook wel, heel in het kort, achtergrond, probleem en vraagstelling.
Door te schrijven onthoud je over het algemeen dingen beter dan door te typen. Al hoewel typen sneller is, zorgt de mindere snelheid van schrijven én het feit dat je dan met je met je handen (motorisch) bezig bent, er voor dat je er meer bewust mee bezig bent en je hersenen meer activeert.
Door het maken van een samenvatting kun je nagaan of je de inhoud van de tekst goed begrijpt. Meestal kun je geen samenvatting maken als je de stof niet begrijpt. Het maken van een samenvatting is ook een middel om te controleren of je de kennis wel onder woorden kunt brengen, m.a.w. of je de stof ook actief beheerst.
De samenvatting kan gezien worden als je scriptie in het klein. De samenvatting is een systematische weergave van de inhoud van jouw scriptie en dient niet langer dan 1 A4 te zijn. Het is niet de bedoeling dat je het puntsgewijs opschrijft, maar dat het een samenhangend geheel wordt in vloeiende zinnen.
In een schema schrijf je alleen de belangrijkste woorden op.Je gebruikt lijnen om verbanden aan te geven.Ook in een samenvatting staan alleen de hoofdzaken van een tekst. Om een samenvatting te maken, moet je de tekst eerst goed doorlezen.
Maken van samenvattingen
In een handomdraai kan ChatGPT een document samenvatten. Dit is handig als je conclusies wilt trekken uit grote stukken tekst. Een simpele commando zoals: “Herschrijf de tekst in maximaal 200 woorden” zorgt hierbij voor een voortreffelijk resultaat.
Samenvatten kan op veel verschillende manieren: in een vragensamenvatting, een schema, een mindmap, een opsomming of korte tekst. Gebruik de manier die het beste bij jou, bij de tekst en bij je leerdoel past. Kijk of de tekst is opgebouwd in verschillende stukken. Denk aan paragrafen, tussenkopjes, titels en alinea's.
Samenvatten. Regelmatig samenvatten is het meest actieve en belangrijke onderdeel van actief luisteren. Door het verhaal van de ander in je eigen woorden weer te geven, structureer je het gesprek. Je gebruikt een samenvatting als een toets om na te gaan of je de ander begrepen hebt.
In de samenvatting vertel je de belangrijkste gebeurtenissen en ontwikkelingen in het verhaal. Het is aan te raden om dezelfde volgorde aan te houden als het boek.
In de APA-samenvatting bespreek je kort de probleemstelling, hypothesen, methodologie, resultaten en implicaties van je onderzoek. De samenvatting komt direct na de titelpagina op een aparte pagina te staan en is meestal niet langer dan 250 woorden.
In een samenvatting wordt geen besluit genomen of oordeel gevormd. Een samenvatting benoemt nog eens de belangrijkste zaken uit de tekst (hoofdgedachte, signaalwoorden en hoofdzaken). Een conclusie wordt getrokken op basis van lang nadenken, overwegen, onderzoek doen en geeft vaak antwoord op een gestelde vraag.
De samenvatting bevat doorgaans niet meer dan 4 à 5 alinea's. De informatie noteer je op volgorde van de hoofdstukken. Je begint dus bij de inleiding en eindigt bij de conclusies/aanbevelingen. Let erop dat het geen opsomming wordt, maar een samenhangend geheel.