De Maan komt op om 05:18 uur, in het oostnoordoosten, bij een azimut van 70.3°. Hij gaat om 19:32 uur onder, in het westnoordwesten, bij een azimut van 284.3°. Zie ook: Hoe laat komt de Maan op? De Maan staat om 12:34 uur in het hoogste punt aan de hemel, op een hoogte van 48.4° boven de zuidelijke horizon.
Het azimut (de windrichting) van de Maan is 86.9° en de Maan staat dus in het oosten.
De maan draait precies op de maat met de aarde om zijn eigen as. Daardoor is hij altijd met dezelfde kant naar onze planeet gekeerd. Om precies te zijn doet de maan 27,3 dagen over een rondje om de aarde en evenlang over een draai om zijn as.
De maan komt altijd op in het oosten.
Schijngestalte van de maan
Als de maan niet aan de zonkant staat, is hij alleen 's nachts te zien. Maar als de maan wel tussen de aarde en de zon in staat, zie je hem juist alleen overdag. En wanneer de maan aan een van de zijkanten staat, verschijnt hij een deel van de dag en een deel van de nacht aan de hemel.
Wanneer de maan precies tussen de zon en de aarde staat valt al het zonlicht op maankant die van de aarde afstaat. Wij zien dus geen maan. De helft van de maan die naar aarde staat gekeerd is ligt in de schaduw. De maan zal vanaf nu weer zichtbaar gaan worden.
Rond 17:00 is het precies volle maan. Een uur later is de 'supersneeuwmaan' het best zichtbaar. In het zuiden is de maan waarschijnlijk het best te zien, dit komt doordat het in de loop van de dag in het noorden bewolkt wordt.
Zoveel dichterbij staat de maan
Om precies te zijn is de maan op woensdagavond op 363.666 kilometer afstand van de aarde. De vorige supermaan stond nog dichter bij de aarde. Op woensdag 13 juli 2022 krijgen we in Amsterdam voor de laatste keer dit jaar een…
De maanfase voor vandaag is de volle maan. Volle maan verschijnt in een geval waarin de lengtes van de ecliptica van de maan en de zon 180 ° verschillen. De aarde is dus precies tussen hen in geplaatst, zodat we de hele maanschijf kunnen zien verlicht door de zon.
Niet schrikken vrijdagavond. Als de volle maan rond het vallen van de avond opkomt in het zuid-oosten, is hij donkerrood in plaats van verblindend wit.
Kort antwoord: Omdat de rotatietijd van de maan gelijk is aan zijn omlooptijd rond de aarde.
De achterkant van de maan wordt door astronomen gedefinieerd als het stuk van de maan dat nooit zichtbaar is vanaf de aarde. De achterkant dient niet te worden verward met de donkere kant van de maan (het halfrond dat niet door de zon wordt beschenen op een bepaald tijdstip).
De maan staat zo'n 400.000 km van de aarde, en draait in een kleine maand om de aarde heen. We zien de maan omdat deze het licht van de zon weerkaatst. Afhankelijk van waar de maan staat in haar rondje om de aarde, zien we een hele, halve of kleine maan.
Het maankompas kun je gebruiken om je tijdens een nachthike op te orienteren. De maan staat wat minder stevig op dezelfde plaats als de zon maar ook aan de maan kun je zien in welke richtingen de windstreken liggen. Een volle maan staat om 12 uur 's nachts in het Zuiden.
Afstand tot de Aarde
Het punt waar de Maan het verst van de Aarde afstaat heet apogeum (afstand Maan–Aarde 405.500 km) en het punt waar de Maan het dichtst bij de Aarde staat heet perigeum (afstand 363.345 km). Het gemiddelde is 384.450 km.
SterHemel voor Android
SterHemel is de Android app van hemel.waarnemen.com en, net als de website, gratis en zonder reclame. De app toont onder andere een Astrokalender, Vandaag aan de hemel (met informatie over Zon, Maan, planeten en deepsky-objecten), een hemelkaart, een maanfasekalender en waarneemweer.
Wat bleek: rond volle maan maakten mensen minder melatonine aan (het hormoon dat je slaperig maakt) en hadden ze dan ook vijf minuten langer nodig om in slaap te komen. Daarnaast sliepen ze minder diep en korter.
Een bloedmaan is een totale maansverduistering waarbij de aarde precies tussen de maan en de zon in komt te staan. Doordat het zonlicht indirect de maan bereikt, verlicht deze door de atmosfeer wat om de aarde heen zit, de maan op.
De effecten van de volle maan worden namelijk ook nog eens uitvergroot tijdens zo'n supermaan. Daardoor is de kans dat je slecht slaapt nóg groter dan met volle maan, ben je extra emotioneel en kun je zelfs last krijgen van griepachtige verschijnselen en hoofdpijn, duizeligheid en hartkloppingen.
De Maan staat 2,1gr ten noorden van Venus (-3,4m), in het sterrenbeeld Maagd. De dichtste nadering gebeurt om 08:04, bij ons op 12gr hoogte, maar bij daglicht. De samenstand is alleen met veel moeite zichtbaar rond 7:15 uur. De twee objecten staan dan...
Hoe laat is de maansverduistering in mei 2022? De volledige fase van de totale maansverduistering begint op 16 mei, om 03:30 GMT, als de schaduw van de aarde de maan volledig bedekt Deze fase duurt 85 minuten en is daarmee de langste totale verduistering sinds 2018.
Vanavond is een mooie, nauwe samenstand zichtbaar van de maan en de planeet Jupiter, op kleine afstand boven de maan. Rond 21.45 uur staan de twee hemellichamen vrij hoog boven de zuidelijke horizon. Vandaag het maximum van de Tauriden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Stier.
Het komt ook voor dat de maan heel snel lijkt te verdwijnen. Dan is er sprake van een maansverduistering. Een volle maan wordt ineens minder vol en het lijkt wel alsof er een hap uit genomen is. Een maansverduistering treedt op als de aarde precies tussen de zon en de maan in staat.
De Maan heeft ongeveer 29,53 dagen nodig om eenmaal rond de Aarde te bewegen (ten opzichte van de Zon, die onze klok bepaalt). Dit heet de synodische maand. In die tijd komt de Maan eenmaal minder op dan de Zon. In 29,53 dagen komt de Maan dus 28,53 maal op, gemiddeld dus 1,035 dagen, ofwel 1 dag en 50,5 minuten.
Geen voor- en achterkant
Maar eigenlijk heeft de maan geen voor of achterkant. Een voetbal heeft bijvoorbeeld ook geen voor- of achterkant. Toch was er een ruimtesonde nodig om eens een kijkje te nemen aan de andere kant van de maan. En wat blijkt: die ziet er ongeveer hetzelfde uit.