Wanneer u een verkeerde dimmer gebruikt of probeert een niet dimbare LED-lamp te dimmen, dan gaan LED-lampen knipperen.Deze krijgt in dat geval te weinig voeding. Het gevolg is dat hij gaat knipperen. De oplossing is vrij eenvoudig: sluit een dimbare led-lamp aan of probeer de lamp niet meer te dimmen.
Omdat gloeilampen en halogeenlampen een hogere stroomtoevoer nodig hebben, krijgt de LED lamp teveel stroomtoevoer. Hierdoor kan een LED lamp gaan flikkeren. U doet er verstandig aan om bij het gebruik van LED verlichting, ook een LED dimmer te gebruiken. U heeft dan de minste kans op een flikkerende lampen.
Een losse draad, de aansluiting van een stroomonderbreker of terminal kan allemaal leiden tot problemen zoals flikkerende lampjes. Losse verbindingen zoals deze kunnen weerstand veroorzaken, wat leidt tot vonkoverslag, wat op zijn beurt kan leiden tot oververhitting en - in het ergste geval - elektrische branden.
Lamp dimmen zonder dimmer met je normale schakelaar
Je gebruikt dus gewoon je normale schakelaar en hij dimt je lampen van 30% naar 60% naar 100% lichtsterkte. Je wisselt dit makkelijk af door nog een keer op de schakelaar te drukken.
LED lampen (of lichtbronnen) kan je niet (altijd) met een reguliere wand-dimmer dimmen. Wanneer je niet handig bent moet er soms een elektricien aan te pas komen om een dure dimmer te installeren. Maar wanneer je 3-staps dimbare LED lampen gebruikt hoeft er geen speciale dimmer geinstalleerd te worden.
Als de lampen niet dimbaar zijn is het niet mogelijk om deze te dimmen, zelfs niet met een LED dimmer. Het probleem kan ook voorkomen als de driver van een inbouw- of opbouwspot niet dimbaar is, dan is het ook niet mogelijk om de lampen te dimmen en dan kunnen de lampen gaan flikkeren tijdens het dimmen.
Wanneer je LED verlichting wil gaan dimmen, is het van belang om erop te letten hoeveel de minimale belasting van de LED dimmer is; bijvoorbeeld 4 watt. Indien de LED lamp een lager wattage heeft dan deze minimale belasting van de dimmer, bijvoorbeeld 3W, dan zal het dimmen niet goed werken.
Hoe werkt dimbare ledverlichting? Het verschil tussen een normale LED lamp en een dimbare is niet de verlichting zelf maar de ingebouwde transformator in de LED lamp. Dit is het stukje elektronica dat ervoor zorgt dat de LED verlichting gedimd kan worden en de stroom wordt omgezet.
De LED zelf in de lamp en de elektronica in de lamp mogen niet heter worden dan 100 graden Celsius. Gloei en halogeen lampen worden wel veel warmer. Bij temperaturen van 100 graden Celsius en meer gaat de LED en de elektronica veel sneller kapot dan bij 70 graden Celsius.
Met behulp van een stappenplan is dat vrij eenvoudig. Waar je wel rekening mee moet houden is dat de lamp of lampen die je gaat dimmen geschikt moeten zijn voor de dimmer. Zorg er dus in ieder geval voor dat de lamp dimbaar is en de dimtechniek overeenkomt met de dimtechniek van de dimmer.
Hoe kan ik zien of een LED lamp dimbaar is? In de meeste gevallen is een LED lamp ook verkrijgbaar in een dimbare variant. LED verlichting is lang niet altijd standaard dimbaar. Let er dus op dat er in de productnaam of in de specificaties de term 'dimbaar' en/of 'dimmable' vermeld staat.
Voor de werking maakt het niets uit. Maar de nul zit normaal op de schroefdraad van de fitting en de spanning op de stift, dit voorkomt dat je bij uitdraaien van een lamp onder spanning kan komen. Een aardlek kan altijd weigeren!
Een pulsdimmer is speciaal voor één toepassing ontworpen: het dimmen va n lichtbronnen met behulp van een pulsschakelaar (ook wel een pulsdrukker of momentschakelaar). Dit vormt een alternatieve vorm van bediening naast een conventionele dimmer met draaibare dimmer as.
LED spots gaan gemiddeld 35.000 branduren mee. Dit is natuurlijk niet voor iedere lamp hetzelfde, dus u kunt ervan uitgaan dat de minimale levensduur van LED ongeveer 20.000 branduren is, en de maximale levensduur ongeveer 60.000 branduren.
Dit kan verschillende oorzaken hebben: De lamp die op de dimmer is aangesloten is niet dimbaar. Je hebt een verkeerde dimmer gebruikt voor de lamp. Het vermogen van de lamp is te hoog of laag voor de dimmer.
Deze universele led dimstabilisator voorkomt knipperen (aan/uit) in laagste en hoogste lichtniveau, vermindert fluctuaties (harder/zachter/harder) in ieder lichtniveau, verbetert de dimbaarheid (verder terug dimmen) en voorkomt nagloeien van de led lamp (ondanks dat deze is uitgeschakeld).
Wanneer u een verkeerde dimmer gebruikt of probeert een niet dimbare LED-lamp te dimmen, dan gaan LED-lampen knipperen. Deze krijgt in dat geval te weinig voeding. Het gevolg is dat hij gaat knipperen. De oplossing is vrij eenvoudig: sluit een dimbare led-lamp aan of probeer de lamp niet meer te dimmen.
Eén van de nadelen van led-verlichting is dat de lampen gevoelig zijn voor oververhitting, wat de levensduur niet ten goede komt. Een led-lamp moet zijn warmte goed kunnen afvoeren. Hieraan herkent u ook meteen kwalitatieve led-lampen: deze zijn voorzien van goede koeling en warmteafvoer-mogelijkheden.
Als de led lamp blijft nagloeien en dit is te wijten aan de lamp zelf, is het in principe geen probleem. Als het zwakke licht storend is, bijvoorbeeld in de slaapkamer, helpt het alleen om de led-lichtbron te vervangen door een ander type.
Waardoor bromt/zoemt een dimmer? Hetgeen wat een brommend/zoemend geluid maakt in een dimmer is de gloeidraad van een lamp. Doordat de dimmer de spanning onverwachts meerdere malen onderbreekt, treedt er spanningsverandering.
LED-lampen worden vaak niet met een conventionele dimmer gedimd; wanneer u een LED-lamp op een normale dimmer aansluit zal de LED verlichting knipperen, trillen of zoemen. De elektronica van een LEDlamp werkt anders dan bij een gloeilamp of andere verlichting en daarom heeft u dan ook een speciale LED-dimmer nodig.
Ja, led verlichting is te dimmen. Maar standaard zijn niet alle led lampen dimbaar, dus het moet specifiek vermeld staan dat de led lamp (of bijbehorende led trafo) dimbaar is. Hoe goed de led lamp dimbaar is, is afhankelijk van de dimbare driver van de led lamp en de kwaliteit van de led dimmer.
Het grootste verschil tussen een LED dimmer en een ouderwetse dimmer is het minimale wattage dat de dimmers aankunnen. Veel gloeilampdimmers beginnen bijvoorbeeld bij 50 watt, terwijl een ledlamp vaak maar 6 watt verbruikt. Hierdoor kan jouw lamp gaan knipperen of stukgaan.
Als er C op de dimmer staat dan is de dimmer geschikt voor gloeilampen, 230 volt halogeen, 12 volt halogeen, dimbare LED-lampen en dimbare spaarlampen. Als er L op de dimmer staat dan is de dimmer geschikt voor gloeilampen, 230 volt halogeen en sommige van deze dimmers kunnen ook LED dimmen.
Kijk naar het symbool op de dimmer
Als er R op de dimmer staat dan is de dimmer geschikt voor gloeilampen en 230 volt halogeen. Als er C op de dimmer staat dan is de dimmer geschikt voor gloeilampen, 230 volt halogeen, 12 volt halogeen, dimbare LED-lampen en dimbare spaarlampen.