Digitale radio heeft een aantal voordelen. Het aanbod aan zenders is groter dan bij analoge radio en ook is het geluid helderder. Ziggo stopt met analoge radio zodat de bandbreedte gebruikt kan worden voor andere zaken, zoals sneller internet.
Geen analoog radiosignaal meer
Ziggo stopt met analoge radio om meer ruimte in haar netwerk te krijgen, bijvoorbeeld voor sneller internet. Volgens Ziggo zelf gebruiken veel klanten al digitale radio. De afschakeling van het analoge signaal raakt maar een klein deel van haar klanten.
Analoge radio stopt. Kabelmaatschappij Ziggo/ Vodafone is de laatste aanbieder die de stekker uit dit bij velen geliefde medium trekt. Eind 2021 moet de hele transitie definitief zijn en is de analoge ontvangst via de kabel niet meer beschikbaar.
Minder digitale luisteraars dan verwacht
En hoewel de vergunningen op de FM-frequenties dit jaar aflopen, kregen vier van de best beluisterde commerciële Nederlandse radiozenders - Qmusic, Radio 538, Radio 10 en Sky Radio - begin dit jaar toestemming van de overheid om in elk geval nog tot 2025 uit te zenden op FM.
De toekomst van de radio is digitaal. FM-radio wordt afgeschaft en de standaard wordt DAB+. Omschakelen heeft nu al z'n voordelen, maar het betekent niet dat je jouw oude radio de deur uit moet doen: DAB+ kun je gewoon integreren in je bestaande radio.
Analoge radio ontvangen met een FM-antenne
Dit signaal stopt nu. De enige manier om dit analoge radiosignaal nog te kunnen ontvangen op uw Hi-Fi stereo-installatie, receiver of losse tuner is via de lucht. Hiervoor heeft u een FM Dipool antenne nodig.
Radio luisteren via FM
Heb je geen zin om je internetbundel hiervoor te veel te gebruiken? Kies dan voor een smartphone met FM-radio. Er zijn Android-smartphones met een FM-ontvanger. Meestal gaat het om budgetsmartphones, bijvoorbeeld de Samsung Galaxy A5 en de Huawei P8 Lite.
Inmiddels hebben alle landelijke, publieke, en commerciële zenders een digitaal kanaal dat zij moeten vullen. Volgens de berichtgeving zou FM in Nederland nog tot 2023 blijven bestaan.
Kun je een FM radio ombouwen naar DAB+? Conclusie: FM-radio's mogen blijven. Met een externe ontvangstmodule maak je van bestaande radio's, autoradio's en smartphones een DAB+ radio. Afhankelijk van de gekozen oplossing dienen AUX, USB of bluetooth als interface.
Je neemt daarvoor een extra decoder (tv-ontvanger) of CI+ module (CAM module of insteekkaart) af bij je aanbieder. Soms is dit tegen hogere abonnementskosten. Hoe je digitale televisie kijkt op meerdere tv's, varieert per aanbieder. Bij de meeste aanbieders kun je ook tv-kijken via tablet, smartphone of pc.
FM Radio uitzendingen die u via een antenne aansluiting ontvangt, blijft de komende jaren nog gewoon actief. Dus met uw portable radio of in de auto kunt u gewoon radio blijven luisteren. Wilt u thuis FM Radio blijven beluisteren, dan moet u net als vroeger een FM antenne op dak plaatsen!
Tegen eind 2021 is de kabel overal afgesloten. De vrijgekomen bandbreedte, met name in de lage FM-frequenties, zal volgens Ziggo worden gebruikt om in de toekomst sneller internet aan te bieden. Na bijna zes decennia zit het tijdperk van analoge radio er dus op.
Er komt dan toch geen radiozender van Studio 100. Het radiolandschap blijft de komende tijd onveranderd. Qmusic, Joe en Nostalgie behouden hun licentie. Minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) lichtte zijn beslissing toe op een persconferentie.
DAB+ radio ontvangst werkt anders dan FM radio ontvangst.
DAB+ ontvangst werkt digitaal en als er ter plaatse niet voldoende signaal is hoort u niets. Geen ruis of kraken zoals bij FM dus. Dit ligt niet aan de radio, maar aan het feit dat er te weinig DAB+ signaal is op die plaats.
Je kunt radio luisteren via de kabel, de ether en via internet. Voor mobiele ontvangst of ontvangst waar niet direct een kabelaansluiting of internet beschikbaar is, heb je ontvangst van etherzenders nodig. De analoge ether FM wordt op termijn opgevolgd door het Digital Audio Broadcasting+.
DAB staat voor 'Digital Audio Broadcast' en is een Europees systeem dat zorgt voor een digitaal radiosignaal, daarom wordt dit ook wel Digital Radio genoemd. Met een DAB of DAB+ radio heb je dankzij het digitale signaal geen last meer van ruis, waar je bij FM nog wel last van hebt.
Daarnaast is de geluidskwaliteit van DAB+ beter dan bij FM. Dat laatste kan in grote steden waar veel hoge gebouwen staan storingen ondervinden. Bij DAB+ heb je dat minder, maar de ontvangst in nieuwe, goed geïsoleerde huizen kan ook daar verstoord worden.
De nieuwe standaard voor radio is DAB+. Dat is Digital Audio Broadcasting, digitale radio dus. Deze gaat de FM-zenders vervangen. Sinds 20 december 2020 moeten nieuwe auto's voorzien zijn van DAB+-ontvangstmogelijkheid.
De meest voor de hand liggende antennes zijn dipolen, een mooi woord voor "draadjes met een plus- en minlading". De lengte van elke draad is dan een halve of kwart van de golflengte; voor FM is die kwartlengte ongeveer 75 cm.
Hoe werkt DAB+?
Omdat het geen radiogolven gebruikt kan je het zien als een soort kanalen, net als op je TV. Een DAB+ radio is dus een ontvanger van deze kanalen. Je zapt dus ook tussen radiostations in plaats van dat je moet scannen naar precies die golflengte (FM) die bij jouw locatie past.
Analoog is het tegenovergestelde van digitaal, waarbij gegevens alleen in nullen of enen worden uitgedrukt. Gegevens die volgens de analoge methode worden verwerkt, kunnen wél elke mogelijke toonhoogte en intensiteit hebben, maar ze kunnen niet exact worden gekopieerd.
Wil je alleen DAB+ ontvangen of ook FM? Sommige antennes zijn in staat om beide te ontvangen. Mocht DAB+ om wat voor reden dan ook niet werken, dan kun je het altijd nog op het FM-netwerk proberen.