Klachten van een lage bloedsuiker zijn: honger, zweten, hartkloppingen, gapen, duizeligheid, hoofdpijn, humeurig of verward zijn. Doe bij deze klachten het volgende: Drink een groot glas frisdrank leeg (géén light frisdrank).
Wanneer u last heeft van een te lage bloedglucose (hypoglykemie) kunnen de volgende klachten zich voordoen: trillen, transpireren, bleekheid, duizeligheid, slap gevoel, vermoeidheid, spraakstoornissen, concentratiestoornissen, verwardheid, hoofdpijn, hartkloppingen, tintelingen, slecht zien, misselijkheid, honger, ...
Klachten / symptomen hyper
Door een hoge bloedsuikerspiegel kunnen er klachten ontstaan: u hebt veel dorst. u moet veel plassen. u voelt zich moe en lusteloos.
Een te hoge bloedsuiker is niet direct gevaarlijk voor uw gezondheid. Drink elke dag 1,5 tot 2 liter: water, thee of koffie zonder suiker. Eet gezond en beweeg veel. Blijf uw medicijnen nemen.
Koffie verlaagt het risico op diabetes type 2. Maar als je diabetes hebt kan koffie met cafeïne de bloedsuiker verhogen. Thee kan diabetes type 2 voorkomen en is ook gezond voor mensen met diabetes.
U kunt zelf uw bloedsuiker meten met een vingerprikje. U gebruikt hiervoor een prikpen, een teststrip en een bloedsuikermeter. U meet de bloedsuiker in een druppel bloed uit uw vingertop. U spreekt met de huisarts af wat uw bloedsuiker mag zijn.
Diabetes, suikerziekte, is een onzichtbare ziekte. Je kunt er jaren mee rondlopen zonder dat je het merkt. De symptomen van diabetes zijn vaag en veel mensen hebben nauwelijks klachten. Laat ontdekken van diabetes is levensgevaarlijk.
Door het droger worden van de huid (als gevolg van het dagelijkse verlies van veel urine) kunnen kleine scheurtjes in de opperhuid ontstaan. Dit geeft aanleiding tot jeukklachten. Jeuk is dan ook een verschijnsel dat bij ernstiger vormen van diabetes vaak voorkomt.
Je bloedsuiker heeft te veel pieken en dalen doordat je lichaam teveel insuline aanmaakt. Op het moment dat je bloedsuiker daalt, kun je een 'hypo' krijgen: trillen, duizeligheid, zweten, hartkloppingen, wazig zien, een paniekerig gevoel, oorsuizen en geen oriëntatiegevoel hebben zijn een aantal symptomen.
De klachten waaraan u een hypo kunt herkennen zijn: zweten, trillen, gapen, bleek zien, wazig zicht, hoofdpijn, duizeligheid, hongergevoel, gevoel van kou, hartkloppingen, vermoeidheid en stemmingswisselingen. Het is belangrijk dat u weet hoe u reageert op een lage bloedglucose.
Zijn hypo's gevaarlijk voor ons lichaam? Hier is veel onderzoek naar gedaan, maar voor zover we weten is het vaak doormaken van een hypo niet gevaarlijk voor het lichaam of de hersenen. Bij ouderen mensen kan het een extra belasting voor het hart vormen.
Glucose trekt water mee, waardoor je heel veel urine aanmaakt en je veel en vaak moet plassen. Zo verlies je veel vocht en droog je uit waardoor je de hele tijd dorst hebt. Als je diabetes hebt en je wordt nog niet behandeld, wil je daardoor veel en vaak drinken.
Als je diabetes hebt, kan het soms zo zijn dat je ineens vaak moet plassen, dat je dorst hebt, hoofdpijn krijgt of misselijk wordt. Er zit dan teveel suiker (glucose) in je bloed. Je hebt dan een hyper. Het is belangrijk om te weten waardoor je een hyper kunt krijgen en waaraan je een hyper herkent.
Vermoeidheid bij diabetes komt doordat de cellen van het lichaam niet genoeg energie krijgen. Er is wel bloedsuiker, vaak te veel zelfs, maar het lichaam kan dat niet gebruiken als energie. Dat gebeurt als je te weinig insuline in je lichaam hebt of als je lichaam niet goed reageert op de insuline.
Als er suiker in de urine gevonden wordt, gebeurt best onmiddellijk een bepaling van het suikergehalte in het bloed. Dit kan tijdens de raadpleging met een vingerprik of met een gewone bloedname. De resultaten van een nuchtere en/of niet-nuchtere bloedname wijzen uit of diabetes waarschijnlijk is of niet.
Bij diabetes type 2 is de sterftekans voor mensen van 45 jaar tot 60 jaar ongeveer twee keer zo groot als voor mensen zonder diabetes. Ook hier neemt het verschil af naarmate ze ouder worden.
Je kunt diabetes type 2 herkennen aan: veel dorst en last hebben van een droge mond. veel plassen. veel moe zijn.
De basisregel is: alles met mate.
Donkere chocolade: Het bevat minder suiker dan melkchocolade en maar half zoveel als witte chocolade. Chocolade zonder suiker: Er is chocolade die gemaakt is met suikervervangers zoals dadels en dadelstroop, kokosbloesemsuiker en kokosbloesemstroop, xylitol en ahornstroop.
Door ongezoete yoghurt te eten verklein je de kans op diabetes type 2. Uit onderzoek blijkt dat mensen die 60 gram yoghurt per dag eten een 15% lager risico hebben op het krijgen van diabetes type 2. In vergelijking met mensen die minder dan 10 gram yoghurt per dag eten.
Aardbeien, frambozen, bramen, blauwe bessen en zwarte bessen dus. Deze fruitsoorten bevatten veel gunstige voedingsstoffen, maar relatief weinig koolhydraten. Het zijn helaas wel vrij prijzige soorten. Een goede oplossing is om ze uit de diepvries te halen.
Wat diëtist Harriët Verkoelen betreft is de stelregel: meer groente, minder fruit bij diabetes type 2. Fruit zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikers de hoogte in vliegen, legt ze uit. Zeker als je een banaan of trosje druiven (125 gram) neemt waar al snel vier suikerklontjes inzitten.
Deskundigen adviseren mensen met diabetes om te kiezen voor dranken die weinig tot geen suiker bevatten. Daarom zijn onze suikervrije dranken, zoals Coca‑Cola light, Coca‑Cola zero sugar, Sprite en Chaudfontaine Fusion geschikt voor diabetici.
Volkorenbrood. Volkorenbrood is gezond. De vezels helpen om je bloedsuiker goed te houden. Als je volkorenbrood eet, stijgt je bloedsuiker minder, en ook langzamer.