IP-adres staat voor 'Internet Protocol' adres. Dit is een code die jouw internetverbinding toegewezen krijgt wanneer je het internet opgaat. Het werkt als het ware als je woonadres, alleen dan online. Dankzij je IP-adres weten de websites die je bezoekt, waar ze hun informatie naartoe moeten sturen.
Hoe je IP-adres is opgebouwd, is afhankelijk van het type IP-adres. Er zijn op dit moment twee soorten in omloop: IPv4 en IPv6.
Met een IP-adres zijn computers zichtbaar voor andere computers op het internet. Ook smartphones, tablets, routers, printers en andere computerapparatuur kunnen elkaar op die manier vinden. Ze zijn vervolgens in staat met elkaar te 'praten'.
Definitie van IP-adres
Een IP-adres is een uniek adres dat een apparaat op internet of in een lokaal netwerk identificeert. IP staat voor 'Internet Protocol', wat de verzameling regels is voor de indeling van de gegevens die via internet of het lokale netwerk worden verzonden.
In principe zijn de adresgegevens die bij het IP-nummer horen alleen bekend bij de internetprovider. Zij zullen deze gegevens nooit zomaar aan iemand geven. Zelfs niet aan de politie. Alleen wanneer er iets strafbaars is gedaan en een officier van justitie opdracht geeft aan de internetprovider, zullen ze dit doen.
Wie kunnen meekijken met wat ik online doe? Iedereen die toegang heeft tot je internetverbinding kan zien welke websites je bezoekt. Dit geldt onder meer voor je internetprovider, de overheid en eventuele hackers. Daarnaast kunnen de websites die je bezoekt, zoekmachines en nog veel meer partijen ook meekijken.
De enige manier om er achter te komen of er een hacker actief is op je pc, is door je netwerk te monitoren. Daar zijn middelen voor, zowel software als hardware. Er bestaat ook speciale apparatuur die IP-adressen controleert.
Elke computer die verbonden is met een netwerk, moet een uniek IP-adres hebben. Dat wil zeggen als je twee computers hebt op je netwerk, moeten beide een verschillend IP-adres hebben om met elkaar te kunnen communiceren.
Hoe vaak dit gebeurt, verschilt per provider. Uw IP adres is direct gekoppeld aan uw internetverbinding. Dit betekent dat het verandert zodra u gebruik maakt van een verbinding op een andere locatie. Op uw werk zult u dus een ander IP adres hebben dan thuis.
Bij consumentenproducten is het IP adres altijd dynamisch. Vaak wel voor langere tijd hetzelfde, maar bij onderhoud of restart van systemen kan het gewoon veranderen.
De politie kan die gegevens opvragen indien er voldoende aanleiding is. Je moet dit echter vergelijken met het verkrijgen van een huiszoekingsbevel. Je hebt echter alleen een login naam.
Wie is de eigenaar van het IP-adres? Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) onderhoudt en distribueert IP-adressen. Deze organisatie distribueert IP-adressen naar verschillende bedrijven en organisaties, die ze op hun beurt toewijzen aan hun klanten. Ze blijven echter nog steeds hun eigendom.
Wil je je IP-adres veranderen, dan heb je een VPN nodig. Zo'n 'virtual private network' laat je anoniem surfen op het internet door je eigen IP-adres te veranderen naar dat van de VPN-server. Je online activiteit kan daardoor niet teruggeleid worden naar jou als persoon.
In 2013 werd er per IP-adres gemiddeld zo'n 5 of 6 euro betaald, in 2014 steeg dat naar 7 tot 8 euro en vorig jaar schommelde de prijs volgens Bais tussen de 9 en 12 euro. Toch leuk als je toevallig nog wat IP-adressen hebt liggen.
Afhankelijk van de blokgrootte betaal je nu tussen de 20 en 25 euro per adres. Onderstaande grafiek laat zien hoe dit bedrag al jaren gestaag oploopt.
192.168.0.0/24 betekent 192.168.0.0 met een netmask van 24 bits, dwz 255.255.255.0. Zo'n notatie geeft aan dat je de eerste 24 bits van een ip adres wilt gebruiken als het netwerk adres, en de laatste 8 bits als het host adres.
Een IP-adres is een unieke combinatie van cijfers die door internetproviders worden toegekend aan ieder apparaat dat aangesloten is op het internet. De meesten onder ons zullen bij IP-adressen alleen aan computers en laptops denken. Echter, mobiele telefoons en tablets hebben ook een IP-adres.
iPhones, iPads, Macs, IP camera's, slimme thermostaten, sonos speakers, etc hebben allemaal een iP adres om te kunnen communiceren op je lokale netwerk (LAN).
Door het IP-adres te vernieuwen, kan uw computer een nieuw IP-adres aanvragen vanaf een DHCP-server, zoals een router. U moet uw huidige IP-adres vrijlaten zodat u een nieuwe kunt krijgen. OPMERKING: Voordat u het IP-adres gaat vernieuwen zorg ervoor dat uw computer draadloos of bekabeld verbonden is met de router.
Een openbaar adres betekent dat het bereikbaar is via het internet. Op een gedeeld netwerk kunnen verbonden apparaten hun eigen privéadres hebben, maar als ze verbonden zijn via een internetverbinding, wordt dit geconverteerd naar het openbare IP-adres dat is toegewezen aan de router.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden. Ga naar Windows Verkenner en zie onder 'Snelle toegang' de lijst met bestanden die het laatst geopend zijn.
De inloggegevens voor onder meer Facebook, Linkedin en Twitter, waar het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Trustwave op stuitte, zouden zijn gestolen met behulp van een computervirus. Is een computer eenmaal besmet, dan kunnen de hackers meekijken bij alles wat op het toetsenbord wordt ingetypt.
Het is goed mogelijk dat uw router gehackt is, zonder dat u daar weet van heeft. Door een techniek te gebruiken waarbij de DNS (Domain Name Server) gekaapt wordt, kunnen hackers de beveiliging van uw Wi-Fi-thuisnetwerk doorbreken en u mogelijk veel schade toebrengen.
Kan je internetprovider je geschiedenis zien? Je provider kan je internetverkeer inzien, maar mag dit niet delen of opslaan. Sinds 2015 is de bewaarplicht wet afgeschaft. Hierdoor mogen internetproviders internetgeschiedenis en locatiegegevens niet meer opslaan.
Je naam en profielfoto kunnen worden bekeken door andere mensen die gebruikmaken van Google-services waarin het hoofdprofiel van je Google-account wordt getoond, ook wanneer je communiceert of content deelt. Tip: Voor andere gegevens die u toevoegt, kunt u kiezen of ze privé zijn of zichtbaar voor iedereen.