Het immuunsysteem of afweersysteem is het verdedigingssysteem van het menselijk lichaam. Het beschermt je tegen interne en externe ziekteverwekkers. Elk mens heeft een immuunsysteem en het bevindt zich door het gehele lijf, onder andere in je huid, darmen, luchtwegen, bloed en lymfestelsel.
Het immuunsysteem bestaat uit gespecialiseerde organen, weefsels, cellen en eiwitten die nauw samenwerken om pathogenen onschadelijk te maken. Naast het doden en opruimen van ongewenste indringers heeft het immuunsysteem de taak hier informatie over op te slaan.
Een goed werkend immuunsysteem kenmerkt zich door een hoge weerstand met een lage kans op ontstekingen en een goede kwaliteit van de huid. Je hebt voldoende energie en voelt je psychisch goed. Je sportieve prestaties zijn goed en je hebt geen darmklachten.
Kom in beweging. Eet veel volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten. Eet zo min mogelijk fastfood en ander voorbewerkt voedsel met veel vet, zetmeel en suiker. Beperk het eten van rood en bewerkt vlees.
Het immuunsysteem beschermt je tegen infecties, door ziekteverwekkers zoals virussen en bacteriën op te ruimen. Ook zorgt het immuunsysteem ervoor dat je immuuncellen niet je eigen lichaamscellen aanvallen. Gebeurt dit wel, dan noemt men dat een auto-immuunziekte.
Een verzwakt immuunsysteem herken je aan de volgende symptomen: Aanhoudende vermoeidheid. Terugkerende infecties, zoals regelmatige blaasontstekingen, ontstoken tandvlees, maagklachten of diarree. Regelmatige verkoudheidsklachten.
Water is essentieel voor alle lichaamsfuncties, inclusief je immuunsysteem. Voldoende water drinken helpt om gifstoffen uit je lichaam te spoelen en zorgt voor een goede doorbloeding, wat weer belangrijk is voor een gezond immuunsysteem.
Aardbeien zitten vol met antioxidanten, vitamine C bijvoorbeeld. Dit zorgt ervoor dat je lichaam in staat is om te vechten tegen ziektes en veroudering. Ook in vruchten als grapefruits, sinaasappels en mandarijnen zit vitamine C. Met deze lekkere vruchten ga je verkoudheid, griepjes en infecties tegen.
Een goede immuniteit opbouwen doe je in eerste plaats door gezond te eten, voldoende te bewegen en genoeg te rusten. Maar als je immuniteit verzwakt is, krijgen bacteriën en virussen vrij spel en heeft je afweermechanisme wat extra hulp nodig.
Op de meeste factoren heb je zelf weinig invloed, maar je kan je immuunsysteem wel een handje helpen met een gezonde leefstijl. Want door gezond te leven, kan je afweer op volle kracht werken. Denk dan aan: niet roken, geen alcohol drinken, veel bewegen, genoeg ontspannen, goed slapen en gezond eten.
Van het hormoon is bekend dat het ons immuunsysteem onderdrukt en ook impact heeft op hoe ons lichaam reageert op infecties. Als iemand lijdt aan chronische stress, en daardoor een hoog cortisolniveau heeft, reageert het lichaam minder goed op een wond of infectie. Er komen dan minder immuuncellen in actie.
Als acute stress optreedt tijdens onschuldige infecties die geen ziekte kunnen veroorzaken of als je afweerreacties hebt op lichaamseigen cellen , dan kunnen ontstekingsreacties en auto-immuunziekten optreden (zoals reuma of suikerziekte type I). Deze effecten kunnen ook bij chronische, lang durende stress optreden.
Voor vitamines A, B6, B11 (foliumzuur), B12, C en D zijn wetenschappelijke aanwijzingen dat deze stoffen de weerstand kunnen ondersteunen. Het is belangrijk om deze vitamines uit gezonde en gevarieerde te voeding halen.
Om te weten hoe we mensen met corona het beste kunnen helpen, is diepgaand onderzoek naar het afweersysteem cruciaal. In een poging om het virus te bestrijden, raakt bij een deel van de patiënten het immuunsysteem ontregeld en wordt het hyperactief.Dit leidt tot een zogenaamde 'immuunstorm'.
Echinacea, weegbree en rozemarijn zijn planten die vanouds bekendstaan om hun bijdrage aan de weerstand van het lichaam. Duizendblad en echinacea hebben een verzachtend en kalmerend effect op de keel, de keelholte en de stembanden. Echinacea en olijfboom zijn goed voor de bovenste luchtwegen.
Seidell wil benadrukken dat het verhogen van je weerstand niet alleen uit voeding te halen is, maar dat dit berust op je totale leefstijl: voldoende slaap en goed om kunnen gaan met stress. Regelmatig bewegen - het liefst buiten, niet roken en zo min mogelijk alcohol drinken.
De meeste auto-immuunziekten zijn gelukkig goed behandelbaar, zegt Leavis. “De basis is vaak prednison, maar we hebben een heel scala aan middelen tot onze beschikking waarmee we het merendeel van de auto-immuunziekten grotendeels onder controle kunnen krijgen.
Er zijn veel verschillende afweeronderdrukkende medicijnen. Voorbeelden zijn prednison, azathioprine, methotrexaat, ciclosporine en de zogenaamde biologics (bijvoorbeeld TNF-alfa remmers als infliximab, etanercept en adalimumab). Het is het beste om vaccinaties toe te dienen voor de start van deze medicijnen.