Geuroliën, ook wel parfumoliën genoemd, kunnen gebruikt worden bij het knutselen, het opfrissen van het huis, het maken van parfum en wanneer je een ruimte aangenaam wilt laten ruiken.
Geurolie kan op verschillende manieren gebruikt worden. De meest gebruikte manier is om de geurolie te laten verdampen doormiddel van een geurbrander. Maar geurolie word ook gebruikt voor op potpourri en met geurstokjes.
Een gegronde kennis van de verschillende etherische oliën is echt noodzakelijk. Etherische oliën kan u innemen door ze te druppelen op een neutrale tablet, een suikertje of in een lepel honing. Gebruikt nooit meer dan 6 druppels per dag en maximaal 2 druppels per inname (bv.: 2 druppels, 3 x daags).
Waar etherische olie puur en alleen bestaat uit natuurlijke ingrediënten die gewonnen zijn uit het eerder besproken destillatieproces, is een geurolie (ook wel 'parfumolie' genoemd) in de meeste gevallen voorzien van synthetische of chemische ingrediënten, om zo een geur na te bootsen of te versterken.
Een aroma diffuser helpt je huis fris en vrij van geurtjes te houden,tevens helpt het de luchtvochtigheid op peil te houden. Voeg je favoriete geurolie aan het water toe en geniet. Geniet en zie hoe de verneveling je ruimte vult met jouw favoriete geur.
En het grootste gevaar bij de meeste etherische oliën is dat wanneer ze puur ingeslikt/gedronken worden, ze door het bijtende effect in de slokdarm uitgeproest worden. Hierbij kan etherische olie in de longen terecht komen waarbij een chemische ontsteking in de longen kan optreden. Dit kan een dodelijke afloop hebben.
Mensen die voor het eerst een aroma diffuser met etherische oliën gebruiken adviseren we te starten met 2-3 druppels olie per 100 ml. Afhankelijk van de intensiteit van de geur van de olie en de ruimte waarin de diffuser staat zal je al vrij snel zelf aanvoelen of de dosering meer moet zijn.
Om zeker te zijn van de kwaliteit van de diffuser olie, zijn er een aantal merken die wat ons betreft aanraders zijn. Veel van de etherische oliën die zij verkopen, zijn namelijk zowel 100% puur als biologisch. Dit zijn de merken die we aanraden: Aromed, Chi, Farfalla, Jacob Hooy, Physalis en Tisserand.
Etherische olie is de officiële term, maar het wordt ook wel essentiële olie genoemd. Dit komt van het Engelse 'essential oil'. Etherische olie is 100% plantaardig en natuurlijk. De olie is namelijk gemaakt van extracten van planten, bloemen en kruiden.
Maximaal 3-4% etherische olie in huidproducten die worden afgespoeld zoals zeep of shampoo en maximaal 0,5-0,8% in huidproducten die langer op het lichaam blijven, zoals crèmes, zalven, natuurlijke oliën en massageolie.
Je kunt etherische olie op heel veel plekken op je huid gebruiken, je polsen, je nek, je schouders, achter je oren, op je maag & je buik, op je borst, op je enkels en zelfs onder je voeten. Etherische olie is vluchtig bij kamer temperatuur en als je het puur smeert ruik je het direct.
Voor volwassenen gebruik je vier druppels etherische olie per 10 milliliter basisolie. Het is niet nodig om iedere keer een mengsel te maken zodra je etherische olie op je huid aan wilt brengen. Je kunt namelijk ook een grotere hoeveelheid olie mengen en dit opbergen in een glazen flesje.
Omdat etherische olie door de huid dringt, wil je een hoge kwaliteit olie gebruiken. Pas op dat je geen geurolie koopt in plaats van etherische olie (anders heb je enkel geur, maar geen werking en het kan zelfs gevaarlijk zijn). Skip in ieder geval etherische olie op basis van planten waarop pesticiden zijn gebruikt.
Per 100 gram was gebruik je ongeveer 40 druppels etherische olie. Afhankelijk van de hoeveelheid was die je gebruikt voor je kaars kan je kiezen voor de hoeveelheid etherische olie je moet gebruiken.
Maar de makkelijkste manier is om etherische olie in een luchtbevochtiger te gebruiken je Geurwolkje dus! Het zorgt er ook nog eens direct voor dat de lucht in huis minder droog voelt en je ervaart de fijne effecten van de aromatherapie.
Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde geurstoffen. Ook kunnen sommige geurstoffen bij jonge baby's leiden tot strottenhoofdkramp. En etherische oliën zijn vaak brandbaar. Ga daarom voorzichtig om met etherische oliën.
Wij verstaan onder een echte etherische olie een olie die uitsluitend bestaat uit extractie van bomen, planten, delen van planten, bloemen en/of vruchten. Zonder verdunning of synthetische toevoegingen.
Zenful kwam als beste uit de test. We hebben verschillende merken uitgetest, waaronder Chi, Aromed, Physalis, Jacob Hooy, Zenful en Farfalla. Qua kwaliteit zijn ze allemaal biologisch en hebben ze ongeveer dezelfde dikte. Met al deze zojuist genoemde merken zit je sowieso niet verkeerd.
Lavendel olie
Kalmeert en werkt hierdoor rustgevend. Lavendel olie heeft een zoet, bloemig-kruidig en balsemiek-houtig aroma. Lavendel olie komt uit Frankrijk en wordt verkregen door middel van stoomdestillatie. Deze etherische olie wordt gebruikt om een ontspannende werking te geven aan een massage olie.
De allerbekendste rustgevende olie is lavendel. Lavendel helpt om stress en angstgevoelens te verminderen. Door deze werking helpt het je ook om makkelijker in slaap te vallen.
Etherische oliën hebben allerlei positieve effecten op je gezondheid. Zo is den bijvoorbeeld ideaal om de lucht te zuiveren en werkt tea tree anti-bacterieel. Handig bij een verkoudheid! Door de verdamping van water verhoogt ook het vocht in je huis en dat is gezonder.
“Lavendel, sandelhout, ylang ylang, mandarijn, sinaasappel, vetiver of ho-hout, ceder en bergamot worden vaak voor het het slapen gebruikt”, tipt aromatherapeut en docent Ellen Wagenaar. “Het is wel belangrijk dat je de geur ook écht lekker vindt, anders lukt het niet om te ontspannen.
De uiterste gebruiksduur van een Essentiële Olie is moeilijk te bepalen. De houdbaarheid van een Essentiële Olie hangt ook af van de manier waarop de olie bewaard werd. Sluit het flesje daarom altijd zorgvuldig af, en bescherm het tegen licht en warmte. Op deze manier kan de olie makkelijk 3 tot 5 jaar bewaard worden.
Ook een Geurwolkje moet af en toe opgefrist worden! Bij dagelijks gebruik raden we aan de diffuser elke week een kleine schoonmaakbeurt te geven. Gebruik hiervoor lauw water, een wattenschijfje of een doek. De gleufjes en het sensortje in de waterbak kan je met een wattenstaafje poetsen.
Hoe lang moet ik de diffuser aan laten staan? Zelf zet ik de diffuser maximaal een uur aan. Zo is er voldoende tijd om de olie door de hele ruimte te verspreiden.