Een hydrofiele doek is een zachte, dunne doek die veel vocht opneemt. De doek is gemaakt van katoen, verkrijgbaar in verschillende maten en makkelijk mee te nemen. De doek is op 30 graden te wassen en droogt snel. Om te zorgen dat de doek veel vocht op blijft nemen, is het beter om ze niet te strijken.
Hydrofiele doeken zijn dunne, stoffen doeken die vocht verrassend goed kunnen absorberen en hygiënisch in gebruik zijn. Je kunt hydrofiele luiers wassen tot 60 of 90 graden.
Hydrofiele doeken worden vaak gewassen, en het is dan dus prettig als ze ook in de droger kunnen.
Vroeger werd er vanuit gegaan, dat het extra bacterie dodend is, dat idee is achterhaald. Wel is het zo als je de vezels glad strijkt deze iets minder goed vocht opnemen. Het is dus echt aan jou zelf of je hem wel of niet wil strijken!
Afdrogen: na het badje kun je een hydrofiele doek gebruiken om je baby af te drogen. In tegenstelling tot een handdoek is een hydrofiele doek lekker zacht en kun je het tere babyhuidje er goed mee afdrogen. Doordat de doeken zo dun zijn, kun je ook oortjes, vingertjes, teentjes en huidplooien goed afdrogen.
Je ziet het: hydrofiele luiers zijn onmisbaar in je baby-uitzet. Maar hoeveel luiers heb je nu echt nodig? Omdat je de doeken waarschijnlijk meerdere keren per dag gebruikt, adviseren wij je om in eerste instantie 12 hydrofiele doeken te kopen. Mocht je merken dat je er meer nodig hebt, dan heb je ze zo bij gekocht.
Hydrofieldoeken zijn multifunctioneel: je gebruikt ze onder andere als babyhanddoek, spuugdoek en zonnescherm voor de wandelwagen. Hydrofiele washandjes zijn niet per se nodig, gewone washandjes voldoen ook prima. Koop een gewone digitale thermometer.
Omdat hydrofiel zo zacht is en vocht erg goed en snel opneemt, kun je het voor de meest uiteenlopende dingen gebruiken. Afdrogen na het badje, je baby er heerlijk in wikkelen, als speelkleed of verschoonkleed, als spuugdoekje, als knuffeldoekje en washandjes om je baby mee te wassen.
Stof kan krimpen, soms wel 10-15%, zeker katoenen stoffen zoals hydrofiel. Wij adviseren daarom om de stof vóór verwerking te wassen op een kort wasprogramma op 30 gr. Gebruik geen droogtrommel voor het drogen, dit veroorzaakt extra krimp..
Voor veel babykleertjes lijkt het misschien niet zo nuttig. Toch raden wij aan om de eerste weken alle babykleding te strijken, en wel zo heet mogelijk. Door de hoge temperatuur dood je een groot gedeelte van de overgebleven bacteriën.
Hydrofiele doeken (ook wel luiers genoemd, omdat ze van oorsprong gebruikt werden als luier) zijn grote vierkante doeken, gemaakt van een fijn gewoven katoensoort (in het Engels 'muslin' genoemd). De doeken zijn licht, zacht en ademend. Ze worden 'hydrofiel' (='water aantrekkend') genoemd omdat ze snel vocht opnemen.
Flanellen luiers zijn dichte en zachte doeken. Je kan ze gebruiken als luier door ze op een speciale manier op te plooien. Maak ze vervolgens vast met een veiligheidsspeld om de luier op zijn plaats te houden. Dankzij het zachte materiaal is het aangenaam voor de huid van jouw baby.
Babykleertjes wassen
Was de kleertjes van je baby zo warm mogelijk, het liefst op 60 graden. Let hierbij wel op de maximale wastemperatuur op het waslabel, zodat de kleding niet beschadigt. Gebruik geen wasverzachter, want hierin zitten geur- en kleurstoffen die de babyhuid kunnen irriteren.
Wanneer moet ik de babykleertjes wassen? Zorg ervoor dat je babyuitzet en babykleertjes in week 36 gewassen hebt. De kleertjes kunnen nu de kast in in afwachting van de komst van je baby. Vergeet niet om ook een setje in de ziekenhuistas te stoppen voor als je in het ziekenhuis gaat bevallen.
Wel, de babyhuid is nog erg teer en heeft dus meer kans om geïrriteerd te worden. Als je weet dat zowel kleding als wasmiddelen vaak schadelijke stoffen bevatten, dan wordt het meteen duidelijk waarom babykleertjes nét dat tikkeltje extra aandacht verdienen.
Elke stof waar natuurlijke vezels in verwerkt zijn, hebben het risico te krimpen met wassen. Natuurlijke vezels zijn bijvoorbeeld katoen, zijde, wol, jute en linnen.
Welke stoffen krimpen het minst? Synthetische stoffen zoals polyester en acryl krimpen niet snel. Het zijn makkelijke stoffen om te wassen in de wasmachine.
Deze tetradoeken zijn veel zachter voor de huid van jouw baby dan de stof van een normale handdoek. Met een tetradoek kan je ook gemakkelijker op de moeilijke plaatsen komen zoals tussen de kleine plooitjes en tussen de teentjes van jouw baby. Je kan ze ook gebruiken als knuffel, je leest het goed!
Hydrofiel melange is een katoenen stof met een goed wateropnemend vermogen. Bovendien is hydrofiel ademend en vriendelijk voor de babyhuid en daardoor ook zeer geschikt voor baby beddengoed en babydekentjes.
Vijf tetradoeken of handdoeken om je baby af te drogen. Een tetradoek is iets fijner waardoor je beter alle kleine plooitjes kan afdrogen. Was deze ook even op voorhand als ze nieuw zijn. Een wolprogramma of ander kort wasprogramma is voldoende.
Je kunt hydrofiel washandjes makkelijk en snel wassen, en doordat ze dun zijn drogen ze lekker vlot. Sneller dan een gewoon badstoffen washandje. Doordat ze dun zijn, kun je er goed mee tussen de huidplooien van je baby komen. Net zo als je met een hydrofiel doek goed kunt drogen tussen de huidplooien.
De standaard doeken kun je bijvoorbeeld gebruiken als slabber, om even wat spuug af te poetsen of als eerste 'baby speelgoed'. Velen zullen zeggen dat het ook handig is als dekentje in de kinderwagen of op de commode.
Een badcape heeft een mutsje/capuchon die je om het hoofdje van je baby doet, want via het hoofd verliest een baby het snelst warmte. Deze moet dus goed bedekt worden. Je kunt een badcape ook als omslagdoek gebruiken om je baby warm te houden in de box, tijdens het voeden of als het gewoon lekker in jouw armen ligt.
Navelbandjes. Op sommige uitzetlijstjes staan deze nog vermeld. Het zijn katoenen doekjes die je om een navelstreng zou kunnen doen.