Eet veel vezels zoals havermout, zilvervliesrijst of volkorenpasta. Dit bevat weinig vet waardoor je maag wat kalmeert. Vis en bonen: Deze bevatten beide weinig vet en veel eiwitten. Pak lekker een kopje verse gember thee of gebruik wat gember in je avondmaaltijd.
Volkoren producten zoals volkoren brood, zilvervliesrijst, volkoren pasta en bulgur. Peulvruchten zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen. Groente en fruit zoals kool, sperziebonen, rode bessen en sinaasappel. Noten zoals pistache en amandelen.
In het algemeen geldt dat een vezelrijke, gevarieerde voeding, rustig kauwen, regelmatig eten en een goede mondverzorging kunnen helpen om maag-darmklachten te voorkomen of te verminderen.
Eet rustig en kauw het voedsel goed • Ga na het eten niet liggen Blijf minimaal dertig minuten rechtop zitten of maak een wandeling na de maaltijd. Wees voorzichtig met vet- en vezelrijk eten Vet en vezels kunnen de maagontlediging remmen. Wees daarom voorzichtig met vette en vezelrijke producten.
Door je voeding en leefstijl aan te passen, kunnen je klachten van brandend maagzuur minder worden. Mocht dit niet goed genoeg helpen, dan zijn er verschillende soorten medicijnen tegen maagklachten: maagzuurbinders, maagzuurremmers en medicijnen die een beschermende laag op de maagwand vormen.
Eet bananen, appels, meloenen, bosvruchten, aardbeien, perziken of abrikozen. Heb je maagklachten? Mogelijk heb je moeite met het verteren van eiwitten. Eet een kiwi, ananas of mango.
Bij de acute vorm kan de maagontsteking een korte tijd duren.Een chronische maagontsteking kan maanden tot jaren duren.
Zo ook tegen misselijkheid en darmproblemen. Griekse of IJslandse Yoghurt bijvoorbeeld bevat darmvriendelijke probiotica, wat je misselijkheid zou kunnen verminderen. Een klein beetje eten voordat je gaat hardlopen of als je je misselijk voelt kan helpen, maar de beste methode is toch regelmatig wat yoghurt te eten.
Neem de tijd om te eten en kauw rustig. Vermijd eten en drinken waar je maag heftig op reageert, bijvoorbeeld alcohol, vruchtensap, frisdrank, citrusvruchten (zoals sinaasappel en citroen), vet eten, pittig gekruid eten, ui en chocolade. Drink minstens 1,5 liter per dag, bij voorkeur water en thee.
Heb je iets te veel gegeten en is je maag nu overstuur? Doe dan een paar blaadjes munt in een glas water.Ook kun je muntthee maken om je maag te kalmeren, wat erg goed helpt bij een opgeblazen gevoel.
Dat heet dan zuurbranden. Ook sommige medicijnen geven maagklachten, vooral pijnstillers. Paracetamol doet dat niet, dat is altijd de veiligste pijnstiller. De pijnstillers ibuprofen, diclofenac of naproxen geven niet alleen maagklachten, maar leiden ook vaak tot een maagbloeding.
Het snel verhelpen van de meeste maagzuurklachten kan met een maagzuurbinder. Dit zijn middelen die zich binden aan het maagzuur en deze neutraliseren. Daarmee verminderen ze het brandende gevoel en de pijn achter het borstbeen.
Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen.
Probeer regelmatig en gezond te eten. Dat betekent: wees matig met koffie en alcohol, eet veel vezels (volkoren brood, groente en fruit) en drink minimaal twee liter per dag. Probeer rustig te eten en goed te kauwen. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.
Denk maar aan fruit, licht verteerbaar voedsel, gefermenteerde zuivel en ook kruiden zoals muntthee kunnen voor verlichting zorgen bij buikpijn. Heb je moeite met het verteren van (te veel) dagelijkse indrukken en prikkels, dan kan dat op je maag slaan.
Bepaalde voedingsmiddelen kunnen de maag irriteren bekende triggers zijn: suiker, alcohol, koffie, scherpe kruiden, koolzuurhoudende dranken, uien, chocola, citrusvruchten, vet voedsel, en peulvruchten. Probeer deze te vermijden als je vaak last van je maag hebt.
Beleg: besmeer ruim met roomboter en smeerbaar beleg: hummus, smeerkaas, roomkaas, leverpastei, -paté of -worst, filet americain, vlees- of vissalade, zacht gekookt ei, omelet of pindakaas. Broodvervangers: (Gladde) pap, bijvoorbeeld griesmeel, maïzena, custard.
Vooral een gekookt ei schijnt wonderen te verrichten voor je maag. Dat komt omdat een gebakken ei meer vet bevat door de olie. Een ei zou helpen tegen misselijkheid en zelfs maagzuur kunnen voorkomen. Eet er alleen niet te veel van, want eieren kunnen helaas ook een opgeblazen gevoel veroorzaken.
Mensen met een overgevoelige maag kunnen last krijgen van symptomen zoals buikpijn, misselijkheid, een opgeblazen gevoel en brandend maagzuur. Het is belangrijk om te herkennen welke voedingsmiddelen en situaties deze klachten veroorzaken, zodat je ze kunt vermijden en zo de klachten kunt verminderen.