Pendrecht Het Rotterdamse Pendrecht scoort het best sinds jaren op de onlangs gepubliceerde veiligheidsindex. Hoe de voormalige tweede slechtste wijk van Nederland geruisloos transformeerde tot een „gewone doorsnee woonwijk”. Plein 1953, in het hart van de wijk Pendrecht.
Pendrecht staat slecht aangeschreven. De wijk in Rotterdam-Zuid is volgens een dit jaar gepubliceerde ranglijst van het ministerie van VROM de op één na slechtste woonwijk van Nederland.
“Vreewijk staat in het lijstje van tien gevaarlijkste wijken van Nederland. Er zijn vaak steek- of schietpartijen. Elke tien minuten hoor ik wel een sirene en dan denk ik daar als eerste aan. Laatst werd er bij ons om de hoek iemand neergestoken door een groep jongeren omdat hij hen ergens op aansprak.
Kralingen wordt over het algemeen beschouwd als een veilige buurt, met lage criminaliteitscijfers. Dit is een andere groene buurt die populair is onder expats.
Bloemhof, Feijenoord, Tarwewijk, Afrikaanderwijk en Pendrecht gelden in de jongste index als de wijken met de grootste sociale problemen. Hillesluis en Carnisse stonden vorig jaar ook nog in dat rijtje, maar hebben inmiddels het stempel 'sociaal zwak' gekregen.
Er staan bovendien ook nog zes andere Rotterdamse buurten op de lijst met twintig armste buurten in Nederland. Crooswijk staat met twijfelachtig eer op nummer 1. Naast Crooswijk staan ook Tussendijken, Bospolder, Oude Noorden, Rubroek en het Oude Westen op de lijst.
Vreewijk is een bijzondere wijk in Rotterdam-Zuid, en nooit gezien als een probleemwijk. Om een goede toekomst te garanderen heeft ze wel extra aandacht en inspanning nodig. Daarom worden er verschillende plannen ontwikkeld op het vlak van wonen, openbare ruimte, samenleven en voorzienin- gen.
Er zijn 7.780 woningen in de buurt Vreewijk.
Vreewijk, ook wel Tuindorp Vreewijk, is een wijk in het Rotterdamse stadsdeel Feijenoord. De wijk wordt begrensd door de Strevelsweg/Bree/Breeweg in het noorden, de Colosseumweg in het oosten, de Smeetslandsedijk in het zuiden en de Vaanweg in het zuidwesten. 207 ha.
Wel meten we negatieve ontwikkelingen in enkele wijken in Dukenburg en Lindenholt en zijn er binnen diverse wijken in de stad buurten en kleinere gebieden met een lagere leefbaarheidsscore (liggen vooral in Neerbosch- Oost, Hatert, Tolhuis, Zwanenveld, Meijhorst, Lankforst, 't Acker en De Kamp).
Bekende voorbeelden van dergelijke flatwijken zijn de Bijlmermeer in Amsterdam-Zuidoost, de Kolenkitbuurt, Geuzenveld, Osdorp en Overtoomse Veld in Amsterdam Nieuw-West, en Kanaleneiland, Nieuw Hoograven en Overvecht in Utrecht.
De Amsterdamse Bijlmermeer werd voor vele jaren de grootste probleemwijk van Nederland. Een integrale aanpak bracht uiteindelijk flinke verbetering en werd zo een voorbeeld voor vernieuwing van hedendaagse achterstandswijken. De Bijlmermeer is voor velen nog steeds hét voorbeeld van een wijk zoals die niet moet zijn.
Vreewijk is een van de oudste en grootste tuindorpen van Nederland. Opgezet als groen dorp in de stad rond 1920 en voltooid tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Voordat het sloopwerk begint, informeert de gemeente de buurtbewoners en de omgeving over de details. De te slopen woningen zijn: Goereesestraat 60A, 60B, 60C, 62A, 62B, 62C, 64A, 64B, 64C, 66A, 66B, 66C, 68A, 68B, 68C, 70A, 70B, 70C, 72A, 72B, 72C, 74A, 74B, 74C.
Met een gelijkaardig groeiritme zitten we in 2020 al aan een gemiddelde woningprijs van ongeveer 345.000 euro. Nog eens tien jaar later, in 2030, zou de gemiddelde woning dan 690.000 euro kosten. Een belangrijke nuancering: de inflatie maakt dat een euro in 2020 of in 2030 niet hetzelfde is als een euro van vandaag.
Niemand weet hoeveel Nederlanders een tweede huis hebben. De beste schattingen komen uit op 1 op de 20 huishoudens. Dat betekent dat Nederlanders inmiddels 400 duizend tweede huizen hebben.
Zeker 42 procent van de bijna 8 miljoen woningen in Nederland is een rijtjeshuis. Dit type woning, bestaande uit minstens drie huizen aan elkaar vast, is daarmee het meest voorkomend. Dat meldt CBS, op basis van cijfers over begin 2021.
Bekende voorbeelden van dergelijke flatwijken zijn de Bijlmermeer in Amsterdam-Zuidoost, de Kolenkitbuurt, Geuzenveld, Osdorp en Overtoomse Veld in Amsterdam Nieuw-West, en Kanaleneiland, Nieuw Hoograven en Overvecht in Utrecht.
Een probleemwijk is een wijk waar zich meerdere problemen tegelijk voordoen: werkloosheid, (nachtelijke) geluidsoverlast, geweld, criminaliteit, verslavingsproblematiek en medische problemen zoals overgewicht en suikerziekte en een hoger dan gemiddeld sterftecijfer, waaronder ook een verhoogde kindersterfte.
Het aantal mensen met een uitkering bedroeg 1.202. De rijkste wijk van Rotterdam is Kralingen-Oost. Het gemiddelde vrij besteedbaar inkomen in 2012 was hier € 59.100.
De Rotterdamse rijken wonen voornamelijk in het keurige Kralingen of in het ietwat poenerige Hillegersberg, zo ook vijf rijksten. Ook in de stad van havens en fabrieken wonen natuurlijk een aantal Quote 500-leden.
In totaal telt Rotterdam 2750 miljoenenwoningen. Met 760 miljoenenwoningen blijft Kralingen-Oost de duurste buurt van Rotterdam. De 'duurste straat' is de Vijverlaan met een gemiddelde woningwaarde van 1,74 miljoen. Dat staat overigens in geen verhouding met de duurste woning van Rotterdam.
Na jaren van uitstel en gesteggel presenteerde het Utrechtse stadsbestuur op dinsdag eindelijk haar plannen voor 'de gevaarlijkste straat van Nederland'. Een impressie van de nieuwe Amsterdamsestraatweg, waar auto's nog maar 30 km/u mogen rijden.
De onderzoeksredactie heeft op basis van analyse van ondermijningscijfers een 'onderwereldkaart' van Nederland opgesteld. Van de in totaal 352 gemeenten komt Schiedam uit op plek 6. De top 3 bestaat uit Heerlen (1), Kerkrade (2) en de grote broer van Schiedam: Rotterdam (3).