De bank of geldverstrekker wil de waarde van jouw huis weten om zo de lening te kunnen inschatten. Een taxatierapport geeft een overzicht van de waarde van het huis en heb je in bijna alle gevallen nodig voor jouw hypotheekaanvraag.
De geldverstrekker wil het taxatierapport inzien om te beoordelen of en hoeveel geld hij jou wil uitlenen met deze woning als onderpand. Op basis van de woningwaarde in het taxatierapport, bepaalt de geldverstrekker hoeveel hypotheek ze wil verlenen voor de woning.
Het doel van een taxatierapport is het verschaffen van belangrijke gegevens van uw eigen woning of van de woning die u heeft gekocht. Voordat banken en andere financiële instellingen een hypotheek verstrekken stellen ze meestal een taxatierapport verplicht.
Een taxateur let bij het uitvoeren van een taxatie op verschillende zaken. Hij kijkt onder andere naar de woonoppervlakte, de inhoud, de energiezuinigheid en de kwaliteit van de gebruikte materialen. Ook beoordeelt hij de onderhoudsconditie van de woning en analyseert hij de ligging en omgeving.
De taxatieverslagen zijn daarom niet openbaar, maar uitsluitend beschikbaar voor de belanghebbenden. Daarnaast gaat het vooralsnog alleen om de WOZ-waarde van woningen en bijvoorbeeld niet van bedrijfspanden.
Maar let op: je hebt altijd eigen geld nodig voor het kopen van een huis, ook als jouw taxatiewaarde woning hoger is dan de koopsom. Want de kosten koper en andere bijkomende kosten huis kopen mag je sowieso niet financieren met je hypotheek.
U bent wel als taxateur verplicht om uw betrokkenheid in de afgelopen 2 jaar bij het te taxeren object (bij de 1e taxatie) in uw 2e rapport op te nemen en daarbij te verklaren op grond van welke overwegingen u de taxatie onafhankelijk uit kunt voeren.
Zo gaat een taxatie
Denk bijvoorbeeld aan de oppervlakte van de woning en het perceel en de bouwkundige kwaliteit van de woning/pand. De binnen- en buitenkant van de woning wordt grondig onderzocht. We kijken naar de indeling, de staat van onderhoud en de gebruikte materialen en afwerking.
Stel, u wilt binnen 3 jaar verhuizen. Maar wat als u constateert dat uw woning minder waard is dan de hypotheek die hierop gevestigd is? Dan is het verstandig om uw aflossingsvrije hypotheek (gedeeltelijk) af te lossen. Een specialist kunt u inzicht geven in de mogelijkheden via een gratis telefonisch Aflosgesprek.
Taxateur wordt altijd beïnvloed
Zoals bekend mogen klanten en hypotheekadviseurs een taxateur niet beïnvloeden. Zij mogen dus niet doorgeven welke taxatiewaarde zij minimaal moeten hebben om bijvoorbeeld de hypotheek te kunnen regelen.
Als je een huis koopt, wil de hypotheekverstrekker weten wat de woning waard is. Daarom stelt hij een taxatie verplicht. Dit geldt zowel voor de waarde bij normale verkoop als bij gedwongen verkoop, de executiewaarde genoemd. De waarde van je woning hangt af van diverse factoren.
Om een taxatie van je huis te verkrijgen, heb je een beëdigd taxateur nodig. Je kunt zelf op zoek gaan naar zo'n taxateur, maar via De Hypotheker kun je de taxatie ook laten regelen.
In theorie is er geen verschil tussen taxatiewaarde en verkoopwaarde. Een taxateur stelt de waarde van een huis vast, dit is het bedrag dat je kunt lenen bij de hypotheekverstrekker. De wet heeft bepaald dat je niet meer dan 100 procent van de woningwaarde mag lenen.
In 2018 mag je hypotheek maximaal 100% van de taxatiewaarde van je woning zijn. Bij energiebesparende maatregelen kan dat verhoogd worden. Maar niet iedere geldverstrekker biedt die mogelijkheid. Als de koopsom van je huis gelijk is aan de marktwaarde kun je dus niets meer bijlenen voor bijkomende kosten.
Hoe meer ruimte, hoe hoger de waarde. De afmetingen van je huis kun je tot op zekere hoogte wel veranderen. Denk daarbij aan een uitbouw of het veranderen van een garage of zolder in leefruimte. Een uitbouw kan, als die bouwtechnisch goed wordt gedaan, de waarde van je huis vergroten.
Garage. De garage bouwen zorgt voor veel extra bergruimte. Het geeft een mooie uitstraling aan het huis plus de meerwaarde voor later.
Een taxatie is een op schrift gestelde verklaring van een gecertificeerde makelaar/taxateur, over de waarde van een woning of ander pand. Een taxatierapport is een officieel en bindend document dat door de bank, de verzekeraar of door de Belastingdienst gebruikt kan worden.
Houd bij het overbieden op een huis ook rekening met hoeveel geld je kunt meefinancieren. Anders moet je het overbieden zelf betalen van spaargeld dat je achter de hand hebt. Je kunt tot maximaal 100 procent van de waarde van de woning financieren. Die woningwaarde bepaalt een taxateur.
Het feit dat een taxatierapport zo duur is komt omdat er 4 hoofdkostenposten inbegrepen zijn in de prijs: de validatiekosten voor het NWWI, de aanschaf van een verplicht bodemrapport, de kosten voor de taxatiesoftware en de btw.
Wanneer een besluit is genomen en u bent het alsnog niet eens met de uitkomst van de taxatie? Dan kunt u officieel een bezwaarschrift indienen.
Een marktwaarde wordt gebruikt voor de aan- of verkoop van een woning. De marktwaarde wordt vastgesteld door een taxateur. Een NVM-taxateur bezichtigt het huis, bekijkt de plus en minpunten zoals het type huis, de grootte, de staat van onderhoud en de ligging.
Normaal gesproken is de doorlooptijd van aanvraag tot het opleveren van een taxatierapport 10 werkdagen. Op dit moment is de oplevertermijn echter langer omdat taxateurs een uitgebreider taxatierapportmodel moeten opleveren en de controle van de rapporten bovendien langer duurt dan gebruikelijk.