Een complete vaccinatie tegen hepatitis A bestaat uit twee prikken. De eerste prik tegen hepatitis A geeft één jaar bescherming.Een tweede, na minimaal zes maanden, geeft een bescherming van zeker 30 jaar.
Als je genezen bent, ben je voor je hele leven tegen een nieuwe infectie met hepatitis A beschermd. Ook na vaccinatie ben je levenslang beschermd.
Bijna iedereen geneest van hepatitis A, maar je kunt er een aantal maanden flink ziek van zijn. Twee prikken zorgen er voor dat je levenslang beschermd bent, maar de 1e prik zorgt al direct voor bescherming van minimaal 1 jaar.De 2e prik haal je 6-12 maanden na de eerste prik.
In klinische studies ontwikkelde na de eerste injectie 99% van de gevaccineerden binnen 30 dagen antistoffen. U kunt de hepatitis A-vaccinatie het beste minimaal twee weken voor de dag van vertrek laten zetten.
Hepatitis A duurt in de meeste gevallen niet langer dan 6 weken, maar vermoeidheid kan langer aanhouden. De ziekte wordt niet chronisch.
De eerste vaccinatie biedt maximaal 1 jaar bescherming, na de tweede bent u voor minstens 30 jaar beschermd. Tussen de eerste en tweede vaccinatie moet minstens een periode van 6 maanden zitten. De tweede vaccinatie wordt bij voorkeur in de periode van 6 tot 12 maanden na de eerste vaccinatie gegeven.
Vaccinatiegegevens worden niet met andere GGD'en gedeeld en zijn niet zichtbaar. Vraag dus altijd je vaccinatiegegevens op bij de GGD waar je eerder bent gevaccineerd of neem je gele vaccinatieboekje mee; daar staat alles in.
Geschat wordt dat in Nederland 5 - 10% van de ziektegevallen via voedsel wordt overgebracht. De kans op een hepatitis A-infectie is hoger in landen met slechte sanitaire voorzieningen, matige hygiëne, of waar geen veilig drinkwater is. De NVWA adviseert reizigers naar zulke gebieden zich te laten inenten via de GGD.
Reizigers, die vertrekken naar landen waar hepatitis A veel voorkomt, worden geadviseerd om zich te laten vaccineren. Daarnaast worden gezinsleden van hepatitis A-patiënten gevaccineerd om te voorkomen dat zij de ziekte ook krijgen. Er bestaat ook een combinatievaccin dat beschermt tegen hepatitis A en B.
Je bent welkom bij elke GGD. Kies de locatie die jouw het beste uitkomt. Tarieven onder voorbehoud van wijziging in de inkoopprijs. GGD'en bieden ook vaccinaties aan die je nodig kunt hebben voor je beroep of vaccinaties die buiten het reguliere vaccinatie-aanbod vallen.
Werknemers in de gezondheidszorg, die tijdens het uitvoeren van werkzaamheden in contact komen met bloed, lopen een beroepsrisico op een besmetting met het hepatitis B-virus. Hepatitis B is te voorkomen met een vaccinatie tegen hepatitis B.
Ik wil zien welke coronavaccinaties ik heb gehad
Je kunt zien welke coronavaccinaties je hebt gehad op mijn.rivm.nl (externe link). Heb je een bewijs van vaccinatie nodig, kijk dan op rijksoverheid.nl (externe link).
Dit vaccin is niet gratis.
Je koopt het vaccin aan in de apotheek op doktersvoorschrift.
Voor de reis kun je er doorgaans nog wel twee halen met een tussen tijd van twee tot vier weken. De laatste haal je bij een volgende reis. DTP vaccinatie is tien jaar geldig.
Hepatitis C wordt veroorzaakt door het hepatitis-C-virus en is de meest gevaarlijk vorm van hepatitis. Hepatitis C kent geen echte symptomen. U kunt hepatitis C oplopen door besmette (drugs)naalden. Vaak geneest hepatitis C niet vanzelf, en wordt de ontsteking van de lever chronisch.
Feiten en cijfers over hepatitis A
In Nederland komt hepatitis A nauwelijks voor. Dit geldt ook voor de rest van West-Europa, Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. Het komt vooral voor in landen met slechte sanitaire voorzieningen en slechte hygiënische omstandigheden, zoals Azië, Afrika, Zuid-Amerika.
HEPATITIS A-BESMETTING
U kunt besmet raken met het hepatitis A-virus door het eten en drinken van voedsel of water dat verontreinigd is met ontlasting dat het virus bevat. Het virus kan in het voedsel en drinken komen als na de toiletgang en voor het eten of bereiding van eten de handen niet gewassen worden.
Een inenting tegen gele koorts biedt bij gezonde mensen in principe levenslange bescherming. Bij sommige mensen beschermt de gele koorts vaccinatie niet levenslang. Dit is het geval bij vrouwen die zwanger zijn op het moment dat zij worden ingeënt of bij mensen met hiv.
Reisvaccinaties worden soms vergoed vanuit het aanvullend pakket. Dit is per verzekeraar en pakket verschillend. Wij raden je aan om altijd je eigen ziektekostenpolis voor het lopende jaar erop na te slaan om te zien of je in aanmerking komt voor een vergoeding van je vaccinaties en advies bij de GGD.
Zelf uw gegevens inzien op MijnRIVM.nl
Als u toestemming heeft gegeven voor het delen van uw vaccinatiegegevens met het RIVM, dan kunt u uw gegevens bekijken via MijnRIVM - Vaccinaties .
Neem dan zo vroeg mogelijk contact op, bij voorkeur 7 maanden voor de reis. Ook als u korter voor de reis komt kunnen we u nog goed vaccineren, dus maak altijd een afspraak.
Hepatitis A is over het algemeen een minder ernstige vorm van hepatitis die vooral bij kinderen voorkomt. Hepatitis B wordt overgedragen van moeder op kind bij de geboorte, door seksueel contact of contact met bloed. In Nederland komt hepatitis B vooral voor bij mannen die seks hebben met mannen en bij sekswerkers.