Immunotherapie is een enorme vooruitgang in de behandeling van patiënten met kanker, maar werkt helaas niet bij iedereen. Op dit moment is het nog niet mogelijk om te voorspellen bij wie immunotherapie wel of niet gaat werken.
Niet iedereen met een allergie komt voor immunotherapie in aanmerking. U moet hiervoor aan bepaalde criteria voldoen. De belangrijkste zijn: De behandeling van de allergische klachten met neussprays, oogdruppels en tabletjes (antihistaminica) heeft onvoldoende resultaat.
Wanneer is immuuntherapie niet geschikt? Patiënten met EGFR of ALK mutaties kunnen geen immuuntherapie krijgen als eerste behandeling. Voor deze groep met mutaties is er doelgerichte therapie.
Onderzoek toont aan dat immuuntherapie, ook wel immunotherapie, bij ongeveer twintig procent van de patiënten levensverlengend is. Er wordt op dit moment veel onderzoek gedaan naar een methode om het effect van de behandeling vooraf te voorspellen.
“Het mooie aan immunotherapie is dat het 't eigen afweersysteem stimuleert om kankercellen op te ruimen. Dit is helemaal anders dan andere medicijnen tegen kanker, zoals chemotherapie, hormonale therapie of doelgerichte therapie. Die zijn direct op de kankercellen zelf gericht.
Immunotherapie kan worden voorgeschreven bij melanoom, longkanker, blaaskanker en nierkanker, kanker in het hoofd-hals gebied en bij Merkelcelkanker. Ook kunt u soms immunotherapie krijgen als u meedoet aan een wetenschappelijk onderzoek.
Doel van immunotherapie
Om minder klachten te hebben of de ziekte te remmen. Dit heet een palliatieve behandeling. De ziekte kan niet genezen.
Hoe lang iemand behandeld wordt met immunotherapie, ligt aan het type kanker en of de kanker uitgezaaid is of niet. De behandelperiode varieert van een aantal weken tot een aantal jaren. Als de immunotherapie aanslaat, kunt u na ongeveer 2 maanden verbetering verwachten.
Immunotherapie is hetzelfde als immuuntherapie; dit is een behandeling die probeert het afweersysteem sterker te maken, zodat het kanker beter aan kan vallen.
Het hangt bijvoorbeeld af van hoeveel uitzaaiingen u heeft en hoe groot ze zijn. Als u in verschillende organen uitzaaiingen heeft, kunt u meestal niet genezen. U kunt ook kiezen om geen behandeling te krijgen die kans geeft om te genezen. U kunt dan wel behandelingen krijgen tegen uw klachten.
Er zijn steeds meer aanwijzingen dat eerder stoppen met de immuuntherapie, zodra de tumor erop reageert, leidt tot dezelfde uitkomsten. Eerder stoppen van de behandeling zorgt voor een betere kwaliteit van leven: minder bijwerkingen, minder invasieve ingrepen, minder ziekenhuisbezoeken.
Het lichaam produceert dagelijks kankercellen die weer door het lichaam zelf worden opgeruimd.
De combinatie van chemotherapie en immunotherapie zorgt ervoor dat de kankercellen op verschillende manieren worden aangepakt. Door deze behandeling heb je kans om langer te leven en/of vergroot je de kans op genezing. Lees meer over immunotherapie.
Elke 2, 3 of 4 weken wordt de behandeling herhaald. Als blijkt dat u er geen baat bij hebt of als de bijwerkingen te ernstig zijn, wordt de behandeling gestopt. Als de behandeling goed aanslaat, wordt ook gekeken of er gestopt kan worden na een bepaalde periode.
Er zijn 2 soorten immunotherapie: Behandelingen die ervoor zorgen dat het afweersysteem kankercellen beter herkent en ze zo kan vernietigen. Behandelingen die het afweersysteem activeren door de reactie van afweercellen tegen de tumor versterken (T-cel-respons). Afweercellen kunnen de kankercellen daardoor opruimen.
Je kunt immunotherapie krijgen als eerste behandeling bij uitzaaiingen. Immunotherapie werkt het beste als in meer dan de helft van de kankercellen in de tumor het eiwit PD-L1 zit. Een patholoog onderzoekt dit. Hij of zij gebruikt hiervoor een klein stukje van je tumor.
Overleving bij longuitzaaiing het grootste
De gemiddelde overleving van alle patiënten met een uitzaaiing was 22,5 maanden vanaf diagnose van de uitzaaiing. De driejaarsoverleving van patiënten met een longuitzaaiing was het grootst: 61,5%. Bij leveruitzaaiingen was drie jaar na diagnose nog 50 procent in leven.
Bij stadium 4 zijn er uitzaaiingen in andere organen. Je kunt dan niet meer genezen. Wel kun je nog 1 of meer behandelingen krijgen om de ziekte te remmen en klachten te voorkomen of te verminderen.
Kanker kan uitzaaien.Via het bloedvaten- of het lymfestelsel kunnen kankercellen zich verspreiden.Op andere plekken ontstaan dan nieuwe tumoren. Die zijn vaak niet goed te behandelen, waardoor mensen vaak niet meer kunnen genezen.
Longkanker kan uitzaaien naar: lymfeklieren tussen de longen, in de hals en rondom het sleutelbeen of in de oksels. de andere long, de botten, de hersenen, de lever, bijnieren en andere organen.
Net als bij bacteriën en virussen. Door immunotherapie geneest u niet, maar de behandeling kan er wel voor zorgen dat u langer leeft. Niet voor alle patiënten met uitgezaaide niet-kleincellige longkanker is immunotherapie geschikt. Ongeveer 40% komt voor deze behandeling in aanmerking.
Doel van de behandeling met prednison
Prednison remt het immuunsysteem. Met prednison proberen we het overactieve immuunsysteem te remmen, waardoor de bijwerkingen van de immuuntherapie herstellen.
Als je je goed voelt, mag je gerust verdergaan met je werk, je hobby's en sportactiviteiten. Vermijd wel activiteiten met risico voor verwondingen, put jezelf niet uit en neem voldoende rust.