Primaire kleuren zijn in de schilderkunst de kleuren rood, geel en blauw. Met deze drie kleuren zou je in staat moeten zijn elke kleur te mengen. Zo zou je bijvoorbeeld met rood en geel oranje kunnen mengen en met blauw en en geel groen. Als je twee primaire kleuren mengt, spreken we van secundaire kleuren.
Dit zijn de secundaire kleuren, dit zijn kleurencombinaties die ontstaan door de gelijke vermenigvuldiging van twee primaire kleuren. Er zijn dus drie secundaire kleuren, groen, oranje en paars.
De hoofdkleuren geel-rood-blauw
Het mengsysteem volgens de kleurenroos van Itten bevat de hoofdkleuren Geel, Rood en Blauw. Dit vormt de basis van de constructieve kleurenleer. Deze kleuren zijn het die men onderling kan mengen om zo de secundaire en de tertiaire kleuren te bekomen.
Britse psychologen hebben vastgesteld dat ons brein biologisch is ingesteld op vijf verschillende kleuren. Rood, geel, groen, blauw en paars. Dat zijn de 'fabrieksinstellingen' waarin onze hersenen kleuren indelen.
Wanneer twee primaire kleuren worden gecombineerd, produceren zij de zogenaamde secundaire kleuren. Zo geeft menging van rood en blauw violet; geel en rood geeft oranje; blauw en geel geeft groen; rood en blauw geeft violet. Wanneer de drie primaire kleuren worden gemengd, is het resultaat zwart.
Groen krijg je door blauw (cyaan) met geel (primair-geel of citroen-geel) te mengen. Wil je een mooie donkergroene tint ga dan mengen met een klein beetje zwarte verf. Pas op dat je niet te veel zwart toevoegt, een paar drupjes zijn voldoende. Om een wat lichtere groensoort te krijgen, kun je wat wit toevoegen.
Rood. In de meeste talen was rood de eerste kleur die zijn naam kreeg na zwart en wit. Het was de eerste kleur die gebruikt werd in kunst (okerrood) en heeft een verhoogde mate van symboliek. Het wordt gerelateerd aan bloed en appelleert aan kracht en mannelijkheid.
(Bron: Wikipedia). ^ Basiskleuren zijn kleuren die in de kleurencirkel voorkomen: rood, geel, blauw, groen, oranje en paars of mengvormen hiervan.
Zuiver geel maken uit andere verfkleuren is niet onmogelijk. De kleur geel is een mengsel van 2 kleuren: 100% groen en 100% rood. Bij het afrukken van een print wordt de kleur geel als primaire kleur gebruikt, net als magenta en cyaan.
Turquoise is in feite een mengsel van blauw en groen, dus zorg ervoor dat je een blauw gebruikt die al groene pigmenten bevat. Je kunt al zien in welke richting het pigment neigt door alleen naar de kleur te kijken: een groenig blauw duidt op een neiging naar groen, terwijl een paarsige blauw richting rood gaat.
Zoals je aan elke regenboog kunt zien, bevindt zwart zich niet op het spectrum van zichtbare kleuren. Alle andere kleuren zijn reflecties van licht, behalve zwart. Zwart is de afwezigheid van licht. Anders dan wit en andere tinten kan puur zwart in de natuur bestaan zonder licht.
De primaire kleuren zijn: rood, geel en blauw. Additief kleurensysteem = Een kleurensysteem dat gebruikmaakt van de primaire kleuren van het licht (rood, groen en blauw). Het mengen van de drie primaire kleuren levert wit op. Zie ook subtractief kleurensysteem.
Secundaire kleuren: oranje, paars en groen. Secundaire kleuren zijn altijd een combinatie van twee primaire kleuren.
Roze is een secundaire kleur. Zijn complementaire kleur is groen. Het behoort tot de warme kleuren.
Zwart wordt verkregen door de primaire kleuren geel, blauw en rood te mengen. Wij raden u echter aan om wit en zwart te kopen, omdat u deze twee kleuren steeds weer nodig heeft.
Kleuren mengen om roze te maken
Roze is namelijk een roodtint, maar in de natuur is het een combinatie van rood en violet. Gelukkig kun je gemakkelijk roze verf, glazuur of kleurstof maken door rood te mengen met wit.
Licht. Wit licht onstaat door alle kleuren licht te mengen. Voorbeeld: In een tv-scherm zitten rode, groene en blauwe lichtpuntjes. Als die allemaal even fel branden zie je van een afstandje wit licht.
Door de kleuren uit de kleurencirkel met elkaar te mengen, kun je alle kleuren maken die er bestaan. Wit en zwart komen niet voor in deze cirkel.
De kleur groen beïnvloedt ons fysiek en mentaal op verschillende manieren. Groen is rustgevend, ontspannend en jeugdig. Groen brengt ook een gevoel van hoop, gezondheid, avontuur en zelfbeheersing met zich mee. In het dagelijks leven wordt de kleur groen vaak gebruikt om veiligheid aan te duiden.
Er zijn veel verschillende schakeringen binnen de kleurgroep groen. Van de koele blauwe kant tot aan de warme gele kant en alles ertussen in. Van pastelgroen, mintgroen, tot aan zwart groen en mosterd groen. Nu gaat de trendkleur specifiek in op donkergroen.
Turquoise of turkoois (in het Vlaams ook appelblauwzeegroen) is een blauw-groene kleur, genoemd naar het mineraal turkoois.
Helaas is blauw niet een kleur die je krijgt door het mengen van andere kleuren. Dit komt omdat deze tint een primaire kleur is, net als rood en groen. Je zal blauw dus altijd moeten kopen. Ultramarijn is een diepblauwe kleur die je aan kan schaffen, omdat deze zich goed leent als basis om andere kleuren mee te mengen.
Grijs. Grijs is te maken uit zwart en wit, maar dat geeft niet zo een mooi resultaat. Beter is het grijs te mengen uit de primaire kleuren (geel, magenta en cyaan) of een secundaire kleur + de complementaire kleur. Je kunt bijvoorbeeld grijs maken met oranje en blauw.