Vissen zijn hoogontwikkelde gewervelde dieren met gevoel en bewustzijn, die pijn en angst kunnen ervaren. Voor de vissen is hengelen dan ook een pijnlijke en levensbedreigende activiteit. De vishaak, waarmee de vis wordt gevangen, veroorzaakt de eerste verwonding.
Lange tijd was de heersende gedachte dat we ons daar vooral geen zorgen over hoeven te maken, want vissen zouden niets voelen. Althans, niet zoiets menselijks als 'pijn'. Maar daar komt de wetenschap nu op terug. Uit steeds meer onderzoek blijkt namelijk dat vissen wel degelijk een vorm van pijn kunnen ervaren.
In de huid van een vis, die over de schubben heen zit, ligt net als bij mensen een fijnmazig netwerk van receptoren. Die gaan vuren als het dier een beschadiging oploopt. De zenuwen zijn verbonden met het voorste deel van de hersenen van de vis.
Vissen zijn dus wezens met gevoel, en kunnen ook positieve en negatieve emoties ervaren. Wetenschappers ontdekten bijvoorbeeld dat ze pessimistisch of optimistisch kunnen zijn, en dat hun gemoed beïnvloed wordt door de aan- of afwezigheid van hun maatje.
Enkele voorbeelden van verantwoorde wilde vis, die op de zgn. Groene vislijst staan zijn: alaska pollack, wilde zalm, haring, makreel, Hollandse garnalen, heek, creuses, kreeft, meerval, hangcultuur mosselen,Pacific heilbot, forel, rivierkreeft en sardines.
Is vissen dierenmishandeling? Sportvissen is een activiteit met dieren. Mensen beleven daar veel plezier aan. Dit plezier weegt op tegen het korte en beperkte ongemak dat de vis tengevolge van het vissen ondervind.
Vis is goed voor de gezondheid. Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarom is het advies 1 keer per week vis te eten.
Je zou het misschien niet denken als je zo'n dier kalmpjes ziet rondzwemmen, maar ook zalmen kunnen depressief worden. Dat blijkt uit onderzoek dat onlangs gepubliceerd is in Royal Society Open Science.
Een vis die niet lekker in zijn vissenvel zit, zweeft bijvoorbeeld net boven de bodem en beweegt weinig. Het zou ook kunnen dat hij net heel dicht onder de oppervlakte blijft hangen, of verkleurt. Die verkleuring kan wijzen op stress.
Het geheugen van een vis
Die blijken veel beter te zijn dan de meeste mensen denken. Je hoort weleens dat vissen een geheugen van 2 seconden hebben, maar niets is minder waar: hun langetermijngeheugen is goed ontwikkeld. Ook kunnen ze nieuwe dingen leren.
Ze kunnen kreunen, grommen, kwaken, donderen, sissen, fluiten, schreeuwen en huilen. Ze ratelen met hun botten en knarsen met hun tanden.
Uit baanbrekend onderzoek blijkt dat vissen nieuwe dingen kunnen leren en kunnen nadenken over zichzelf en hun leefomgeving. Ze reageren op pijn, angst en stress net zoals mensen dat ook doen.
Het is niet voor het eerst dat vissen mensen bijten. Drie jaar geleden was de blauwe trekkervis in het nieuws, omdat er in drie dagen tijd vijftien beten van het dier werden gemeld aan de Côte d'Azur. Wetenschappers vermoedden destijds echter ook al dat het om een zeebrasem ging.
Vissen worden bewonderd, gefotografeerd en met beleid onthaakt. Wanneer een vis voor consumptie is bestemd wordt deze direct gedood. Vissen is wat dierenwelzijn betreft goed te vergelijken met het houden van (landbouw)huisdieren en bijvoorbeeld paardensport.
Angst en pijn
Net als bij de mens heeft een vis zenuwen dicht onder de huid. Met veel vissen in het net zitten, zorgt voor te veel contact en dus stress. Uit onderzoek is gebleken dat vissen die onder dezelfde omstandigheden gehouden worden, beter groeien als ze 's nachts eten krijgen in plaats van overdag.
Vissen zijn onderdeel van de gewervelden, oftewel dieren met een inwendig skelet en een wervelkolom. Ze hebben ook een zenuwstelsel en hersenen, zoals ook is te zien in onderstaand fragment van het programma 'De Buitendienst' over pijn bij vissen. Qua hersenen verschillen vissen van de mens.
Vissen kunnen elkaar behoorlijk pesten en intimideren. Vissen die hier slachtoffer van worden voelen zich erg ongelukkig en gestrest. Dit leidt vaak tot ziekte en overlijden. Let goed op de onderlinge verstandhouding.
Met een vis knuffelen of spelen, kan niet. Maar wat kan je dan wel doen om het dier gelukkig te maken? Expert Tim Barbé geeft tips om het leven van jouw vis te verrijken: "Vissen moet je vooral met rust laten, en je moet ook enkele richtlijnen volgen."
Want ook vissen kunnen last hebben van stress en pijn. Het vereist alleen een andere manier van kijken: zo gaan vissen bij stress hyperventileren, houden ze hun kieuwdeksels dicht, veranderen ze van kleur, laten vermijdingsgedrag zien of gaan bijvoorbeeld met hun buik over de bodem schuiven.
Mocht je graag je hengel uitgooien, dan hebben we slecht nieuws voor je: vissen hebben gevoel. Tenminste: ze ervaren vooral stress, blijkt uit onderzoek. Dankzij het ontbreken van belangrijke hersencellen en de kleine omvang van hun schedel, worden vissen vaak gezien als domme, gevoelloze diertjes.
Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat harde geluiden beschadiging van de gehoororganen, nieren, lever en zwemblaas en soms zelfs de dood tot gevolg kunnen hebben. Nu we weten wat het gevolg van geluid, of trillingen op het welzijn van een vis zijn, kunnen we hier een goede les uit trekken voor ons aquarium.
Vissen in bed
Romantisch en verleidelijk, maar tegelijk met een levendige fantasie. Vissen zijn oprecht leuk in bed, zolang de fysieke connectie sterk aanwezig is. Vrijpartijen kunnen hallucinant goed voelen als je dit sterrenteken op de juiste manier weet op te winden.
Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarom is het advies 1 keer per week vis te eten. Bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm. De visvangst heeft tegelijkertijd impact op het milieu.
Een handzaam blikje of lekker vers van het schap in de supermarkt of bij de visboer? Kort antwoord: het verschil is klein. De voedingsstoffen van blikvis en verse vis zijn nagenoeg gelijk, dus daar hoef je de keuze niet van af te laten hangen. Het maakt natuurlijk wel uit hoe de vis precies is ingeblikt.
Meest duurzame vis
De vissoorten met de minste broeikasgasemissies zijn makreel, haring en wild gevangen zalm. Tilapia, meerval, pangasius, forel of tonijn uit een blik hebben een veel hogere score: deze is hoger dan varkensvlees, maar lager dan rundvlees.