De prijsstijging van voedingsmiddelen komt vooral door producten waar mensen meer van kopen, zoals zuivel, brood en granen, vlees, en groenten. Hierbij stegen dierlijke producten meestal wat meer in prijs dan plantaardige. Zo stegen de prijzen van melk, kaas en eieren met 15,6 procent.
Vooral suiker (+78%), bloemkool (+54%) en brood (6 bruine bollen +43%) werden fors duurder. Wel lijkt de ergste stijging achter de rug en zijn er zelfs wat prijsverlagingen te zien. Met name in december 2022 en januari 2023 stegen de prijzen hard.
Sinds het najaar van 2022 worden boodschappen in rap tempo duurder. Met name zuivelproducten, koffie, zonnebloemolie, brood, rijst en vlees werden vele procenten duurder. Volgens onderzoek van bureau GFK is ons boodschappenmandje in anderhalf jaar tijd bijna een derde in prijs gestegen.
Energie-inflatie slaat over op voedsel
Koffie, thee, melk, eieren en vlees zijn 17 tot 19 procent duurder op jaarbasis, zo blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van dinsdag. De totale prijsstijging kwam in augustus uit op 12 procent, het hoogste niveau sinds de jaren zeventig.
Goedkope boerenkaas kopen!
Boerenkaas koopt u meestal bij de kaasboer. Daar is de kwaliteit namelijk meestal beter dan in de supermarkt. Het nadeel is dat de kaasboer vaak duurder is dan de supermarkt.
Even de cijfers op een rij. In 2020 was de groothandelsprijs 337 euro voor 100 kilo boter.Dit jaar stond de prijs op 722 euro voor diezelfde 100 kilo. Meer dan een verdubbeling.
"Van de prijzen hoeven we het voorlopig niet te hebben." Gaat er dan wel íets in prijs zakken? Van Mulligen: "Versproducten als fruit zullen sowieso vaker stijgen en dalen in prijs. Ook dingen als koffie zullen duurder worden als er een slechte oogst is." De prijzen lijken dus niet echt te gaan dalen.
Toch zijn er aantal producten die er qua prijsstijging echt met kop en schouders bovenuit steken. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat boter, koffie, spaghetti, diervoer, olijfolie, vlees en doperwten het meest in prijs zijn gestegen.
Zelf noodrantsoen samenstellen
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis. Voordeel van zo'n noodrantsoen is dat je er voedzame maaltijden mee kunt samenstellen die vrij goed smaken en bij je voorkeur passen.
In 2023 lijkt de torenhoge inflatie af te zwakken: in juni was het 5,7 procent, in juli zelfs 'maar' 4,6 procent. In de supermarkt is dat echter niet te merken: de prijzen blijven erg hoog. Gemiddeld zijn boodschappen 11,6 procent duurder dan een jaar geleden, zo berekende marktonderzoeker GfK.
De CPI geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dit gemiddeld wordt aangeschaft door de Nederlandse huishoudens. Een inflatie van 4,6 procent in juli 2023 betekent dat de prijzen van consumentenproducten 4,6 procent hoger zijn dan in juli 2022.
Met stip op één: de energieprijzen. Met ingang van 1 januari 2023 geldt er een energieplafond. Dat betekent dat je tot een bepaald verbruik een vast bedrag per kilowattuur aan elektriciteit en kubieke meter gas betaalt, ongeacht de tarieven van je energieleverancier.
Uit het jaarlijkse onderzoek van het BNN-programma Kassa, is namelijk Aldi uitgeroepen tot de duurste supermarkt van 2023.
Kaas en kwark zijn bijna 20 procent duurder dan vorig jaar, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarmee behoren ze tot de grootste prijsstijgers in de categorie voeding. De prijs van ons voedsel in het algemeen is in vergelijking met vorig jaar 13 procent gestegen.
Van alle consumentenproducten is de prijs van halfvolle en magere melk in tien jaar tijd het meest gestegen. De gemiddelde winkelprijs was in 2017 ruim 58 procent hoger dan in 2007. Dat blijkt uit CBS-cijfers.
Slechts vier weken lang lag de prijs boven het huidige niveau en voor 2022 kwamen prijzen van boven de €1 zelden voor. De voornaamste reden voor de hoge prijzen op de pluimveevleesmarkt is het krappe aanbod. Met name het aanbod op de Europese markt staat onder druk.
Waarom is boterprijs zo sterk gestegen? De vraag naar roomboter is de afgelopen tijd sterk gestegen mede door de toegenomen populariteit van natuurlijke voedingsproducten. Consumenten aten een tijdlang minder boter omdat het slecht zou zijn voor de gezondheid, maar daar wordt nu genuanceerder over gedacht.
Vanaf januari 2023 dalen de energieprijzen weer. De verwachting is dat de energieprijs dit jaar zal blijven dalen. Zo zal de kale gasprijs op de beurs waarschijnlijk fluctueren tussen de 30 en 60 euro per megawattuur.
We verwachten dat deze desinflatie zal aanhouden tot in 2024, waardoor de algehele inflatie lager zou moeten blijven. Alles bij elkaar verwachten we dat de CPI-inflatie daalt tot 2,3% in december 2024 en dat de PCE-inflatie daalt tot 2,1% - waarmee we in feite terugkeren naar de Fed-doelstelling van 2%.
De belangrijkste oorzaak is de snel stijgende prijzen van grondstoffen op de wereldmarkt. Graan en olie schoten in prijs omhoog na het begin van de oorlog in Oekraïne. Ook zuivel en vlees werden fors duurder. Die prijsverhogingen zien consumenten maandelijks terug in de kassabon van de supermarkten.
Duur hondenvoer is vaak duur met een goede reden. Er worden prijzige ingrediënten. gebruikt die van zeer goede kwaliteit zijn. Daarnaast is het vaak zo dat er is gekozen voor biologische ingrediënten of lokaal vlees en wild gevangen vis.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De boter is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Duurdere voeding bestaat vaak uit een hoger percentage vlees van hoogwaardige kwaliteit. Er wordt aandacht besteed aan de ingrediënten en grondstoffen, welke prijziger zijn dan goedkope vulmiddelen. Daarnaast kost het produceren van voeding van hoogwaardige kwaliteit meer geld, tijd en deskundigheid.