Een intelligentie-onderzoek wordt doorgaans niet vergoed. U dient dit onderzoek zelf te bekostigen. In sommige gevallen kan de school iets in de kosten betekenen. U dient dit zelf bij de school van uw kind na te vragen.
Vergoeding IQ onderzoek door gemeenten
Een IQ onderzoek wordt in principe door geen enkele gemeente vergoed. Er zijn uitzonderingssituaties waarin gemeenten toch (een deel van) de kosten vergoeden, bijvoorbeeld als een IQ onderzoek onderdeel uitmaakt van een uitgebreid psychologisch onderzoek bij uw kind.
In principe kan iedere psycholoog, of orthopedagoog met diagnostische bevoegdheid een intelligentietest afnemen, ook bij een kind met een vermoeden van hoogbegaafdheid.
Eventueel opvallende persoons- of gedragskenmerken worden wel gesignaleerd, maar nadere diagnostiek dient met behulp van aanvullend persoonlijkheidsonderzoek plaats te vinden. De kosten voor een intelligentie-onderzoek bedragen €950.
Een intelligentietest kan op diverse locaties worden afgenomen. Voor kinderen en jongvolwassenen kan dit via een betrokken schoolpsycholoog. Bij volwassenen kunt u terecht bij een GGZ-instelling. IQ-tests kunnen ook worden afgenomen door psychologen van een VG-instelling.
Een intelligentieonderzoek is 1 tot 2 jaar geldig, omdat kinderen en jongeren zich ontwikkelen. Zeker op jonge leeftijd zien we regelmatig dat herhaling van het intelligentieonderzoek een ander beeld geeft. Het is dus soms goed om een onderzoek te herhalen.
Een gemiddeld intelligentieniveau ligt tussen de 90 en 110. Bij een IQ tot 120 spreekt men van een bovengemiddeld intelligentieniveau en bij een IQ tot 130, spreekt men van een begaafd intelligentieniveau.
De gedragsproblemen die zwakbegaafde kinderen over het algemeen meer laten zien dan gemiddeld begaafde kinderen hebben vaak te maken met overbeweeglijkheid, concentratie, impulsiviteit, koppigheid en agressie. Het kan zo zijn dat door de lagere intelligentie het normbesef van het kind zwak is.
Een IQ-test is nooit helemaal betrouwbaar. Daarom kan men nooit weten of het gemeten totaal-IQ ook iemands ware intelligentie weerspiegelt. Het gemeten IQ is een momentopname. Wie ziek is, of slecht geslapen heeft kan zomaar 20% lager scoren.
Bij intelligentieonderzoek kijken we naar uw sterke en minder sterke kanten.Dit doen we om te beoordelen wat de mogelijkheden zijn voor uw functioneren thuis en/of op het werk. Bij een neuropsychologisch onderzoek ligt de nadruk op cognitieve klachten, zoals concentratie- of geheugenproblemen.
De afname neemt circa 2,5-3 uur in beslag (inclusief nabespreking), tijdens de afname kan er worden gepauzeerd en/of iets worden genuttigd. De uitslag ontvang je direct na afloop van de test en gaat in op de algemene intelligentie en de deelgebieden van de intelligentie.
We spreken af dat een 'gemiddelde mens' een IQ van 100 heeft. We respec- teren die afspraak in elke leeftijdsgroep. Zo heeft een 'gemiddeld intelligent' kind van 6 jaar een IQ van 100, een 'gemiddeld intelligent' kind van 10 jaar een IQ van 100, een 'gemiddeld intelligente' dertiger een IQ van 100 enz.
Ontdek hoe hoog je IQ is
Met deze gratis IQ-test zie je in een paar minuten je iq-score. Hiermee ontdek je o.a. het opleidingsniveau dat je qua intelligentie aankunt. De iq-test bestaat uit 30 vragen. Je mag geen hulpmiddelen gebruiken.
68% van de Nederlandse bevolking zit namelijk in deze categorie. Ben je bovengemiddeld slim, dan heb je een IQ tussen de 115 en 130. Oftewel: HBO- / universitair niveau. 13,6% van de bevolking zit hier.
Veel mensen zien het als een manier om hun hoogbegaafdheid te kunnen bewijzen. Misschien voelt het alsof je dan pas mag vinden en zeggen dat je hoogbegaafd bent. Maar hoogbegaafdheid komt niet altijd naar voren in een IQ-test. Sommige hoogbegaafden scoren zelfs laag op een IQ-test, ook al hebben ze een hoog IQ.
1. Omgevingsfactoren zijn van invloed op het IQ. Onderzoekers van het University College London ontdekten in 2011 bijvoorbeeld dat het IQ van jongeren in enkele jaren tot maar liefst 20 punten kon stijgen of dalen.
Het onderzoek wijst erop dat de conclusie dat een kind heel slim is eigenlijk pas na de tienerjaren getrokken kan worden. Want het IQ kan nog alle kanten op. En dat is ergens ook goed nieuws: IQ is blijkbaar niet iets wat vastligt en is onder tieners nog te veranderen.
,,Het uit zich eerst in een ontwikkelingsvoorsprong en vanaf een jaar of zes kan je de hoogbegaafdheid vaststellen met een test.
Intelligentieonderzoek volwassenen. Als je vermoedt dat je hoogbegaafd bent, bijvoorbeeld omdat je je herkent in kenmerken die vaak genoemd worden bij hoogbegaafdheid of omdat je hinder ondervindt van de valkuilen, kan een IQ-onderzoek helpen.
ernstige verstandelijke beperking (IQ 20-34 / ontwikkelingsleeftijd tussen de 3 en 5 jaar); matige verstandelijke beperking (IQ 35-49 / ontwikkelingsleeftijd 6-9 jaar; milde verstandelijke beperking (IQ 50-70 / ontwikkelingsleeftijd 9-12 jaar).
Meestal wordt er twee uur voor het onderzoek uitgetrokken, in de meeste gevallen zijn kinderen ruim eerder klaar. Hoe lang het kind er precies over doet is afhankelijk van de snelheid van werken maar ook de kennis van het kind.