Wijnjaar 2019 is van goede kwaliteit, met een fraai potentieel. In een jong stadium zijn deze wijnen soepel en evenwichtig, met weinig alcohol. Het zijn gestructureerde wijnen met een goed ontwikkelingspotentieel. Bovendien bezitten ze een prachtige, donkerrode kleur.
Voor de Belgische wijnboeren was 2019, net zoals 2018, een zeer goed wijnjaar, dankzij de goede weersomstandigheden in de eerste helft van dit jaar. Door de extreme hittegolf in juli konden de wijnboeren wel tot 30 procent minder druiven oogsten.
Kijken we buiten Europa, dan staan 2006 en 2009 bekend als goede wijnjaren voor Argentinië; 2004 en 2008 voor Australië en 2012, 2013 en 2014 voor Chili. Wie van witte wijnen uit Duitsland houdt, is goed uit met de jaren 2005, 2009 en 2011. 1990 was het absolute topjaar, maar daar hangt dan ook een prijskaartje aan.
De wijnen van Noord-Italië in het wijnjaar 2019 zijn gewoon goed en veelbelovend. De wijnbouwers van Zuid-Tirol en de rest van Noord Italië kijken terug op een moeilijk, maar geslaagd wijnjaar. In de wijngaard heeft het wijnjaar 2019 veel betrokkenheid en toewijding geëist.
Het helpt natuurlijk ook mee als vorst in het voorjaar, extreme regenval – al kan een incidentele regenbui geen kwaad – en hagelbuien uitblijven. Het warme jaar 2018 geldt als goed wijnjaar, het jaar 2017 brengt bij de meeste experts minder goede herinneringen naar boven. Met 2022 lijkt het de kant van 2018 op te gaan.
In de vroegst rijpe zones begon de oogst van de Merlot halverwege september. In de week van 23 t/m 27 september werd ook in de rest van het gebied geoogst en begon de pluk van de Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon. Wijnjaar 2019 is van goede kwaliteit, met een fraai potentieel.
Het jaar 2020 is een goed jaar als het gaat om de productiecijfers van Europese wijnboeren. De zeven belangrijkste Europese wijnlanden produceerden samen zo'n 160 miljoen hectoliter wijn van een goede kwaliteit. Ter vergelijking: in 2019 produceerde de Europese lidstaten samen ruim 178 hectoliter wijn.
Ondanks de lagere opbrengst vergeleken met 2019 beschikken de wijnen van 2020 over een hoge kwaliteit en een mooi evenwicht tussen alcohol, zuurgraad en tannines. Vooral in de zomer heersten in de bordeauxstreek ideale weerscondities.
2010. Zowel 2009 en 2010 vallen onder de superieure wijnjaren voor de meeste Bordeaux wijnen.
Het wijnjaar 2021 is zeker en vast niet het gemakkelijkste jaar geweest voor de wijnboeren. De Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding OIV meldt dat de wijngaarden in Europa te kampen hadden met slechter dan gemiddelde weersomstandigheden.
Bordeaux 2018 zal worden herinnerd als een buitengewoon jaar. Het weer was bijna extreem uitzonderlijk met een glorieuze zomer, die tot ver in september en oktober duurde tijdens de oogst.
De eerste, uit het lagere prijssegment, komen pas in de loop van dit jaar op de markt. Maar nu al wordt gezegd dat het wijnjaar 2018 zeer goed is. Omdat de zomer opvallend droog en warm was, bijna overal in Europa. In tegenstelling tot 2017 dat een minder goede reputatie heeft.
Oogstjaar 2021 was niet extreem koel of nat, maar de kou en neerslag sloeg toe op de lastigste momenten van het groeiseizoen. Daardoor werd het groeiseizoen verstoord en hadden wijnmakers te kampen met veel meeldauw en rot. Lees hier uitgebreide informatie in ons artikel over het groeiseizoen van 2021.
Rundvlees, wild en stoofpotten zoals biefstuk, lamsvlees, kalfsvlees, konijn, wild zwijn en hert. Vis: Liever geen vis bij Barolo, daar blijft weinig van over met de krachtige smaak van Barolo, een lichtere rode wijn zoals een Bardolino kan wel.
Goede jaren kun je wel 30 jaar wegleggen (een riserva zelfs nog langer). Een matig jaar drink je het liefst binnen 10 jaar. Goede Barolo-wijnjaren (van '90 tot nu): 2016 – 2015 – 2013 – 2010 – 2007 – 2006 – 2004 – 2001 – 2000 – 1997 – 1996 – 1990.
De beroemdste rode wijnen komen er vandaan, uit appellations die ook al wereldfaam genieten: Margaux, Pauillac, Pessac-Léognan, Pomerol, Saint-Émilion, Saint-Estèphe en Saint-Julien. Minstens even gereputeerd zijn de droge witte uit Graves en de legendarische zoete uit Sauternes en Barsac.
Pomerol is een AOC voor rode wijnen uit een relatief klein gebied grenzend aan Saint-Émilion op de rechteroever van de Dordogne, bij Libourne. De beste wijnen uit de Pomerol kunnen zich gerust meten met die uit de Haut-Médoc. Een van die wijnen is Pétrus.
Volgens de Appellation d'Origine Contrôlée mogen de volgende druivenrassen worden gebruikt voor het maken van rode wijn in de Saint-Émilion: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Carménère en Malbec.
Waren de weersomstandigheden onthutsend voor de wijnbouwers die geconfronteerd werden met chaotische verschijnselen waarbij periodes die meer of minder bevorderlijk waren voor de groei van de wijnstokken elkaar afwisselden.
Zo is 1999 voor rode bourgogne een groot jaar, beter dan 2000: in Bordeaux is het net omgekeerd. In Côtes du Rhône is het jaar eveneens heel goed, zowel in het noorden als in het zuiden (maar ook het jaar 2000 was daar een topper). Voor de Loirestreek was het een matig jaar.
Hoewel er met de kleine druivenoogst toch verwacht wordt dat 2012 een goed wijnjaar is, zouden de wijnprijzen in de meeste gevallen niet stijgen. Door de economische crisis in enkele belangrijke wijnproducerende landen, drinken de bewoners zelf minder wijn en rekenen de wijnboeren op meer export.
Waren de weersomstandigheden chaotisch met een warm en droog voorjaar, gevolgd door een frisse en natte zomer en een buitengewoon mooi najaar. De vroegtijdige oogsten begonnen gemiddeld twee weken eerder dan anders.
Wordt de wijnbouw niet gespaard door de wisselvalligheden van het weer. Verschillende Bordeaux regio's werden getroffen door zeldzaam hevige onweersbuien en hagelstormen. Op hele percelen werden de wijnstokken verwoest door hagelstenen of platgelegd door de wind.
Kende een snelle bloei met de eerste bloemen die al eind mei verschenen. Vanaf begin juni genoten de wijngaarden ideale weersomstandigheden met een aanhoudende zomer die bevorderlijk was voor een lange en zachte rijpingsperiode.