Behandeling van warmte-uitslag is meestal niet nodig, omdat de rode warmtebultjes meestal snel verdwijnen als je in een koele, droge omgeving bent. Koude kompressen, verkoelende gels of verkoelende talkpoeders kunnen de jeuk verminderen. In ernstigere gevallen zijn crèmes met corticosteroïden nodig tegen de ontsteking.
Als u ernstige hitte-uitslag heeft, kan de huisarts een crème met corticosteroïden voorschrijven. Dit zorgt dat de ontsteking in de huid minder wordt. Deze crème kunt u alleen via de huisarts krijgen. Bij hitte-uitslag met een bacteriële infectie krijgt u antibiotica.
Vormen van warmte uitslag of warmte bultjes
Hierbij is de verstopping van de zweetafvoergangetjes vlak onder de hoornlaag. We zien daarbij honderden kleine oppervlakkige heldere vochtblaasjes die gemakkelijk stukgaan. De blaasjes gaan vanzelf weg na een paar uur.
Tips om te doen bij warmtebultjes
Vermijd overmatig zweten. Zoek verkoeling in bijvoorbeeld een airconditioned kamer of kantoor, en ga niet hardlopen of sporten wanneer je in een warm land bent. Voorkom irritatie van de huid. Draag luchtige katoenen kleding die geen wrijving geven op de huid.
Om klachten te verminderen kun je zelf een aantal dingen doen, zoals zorgen voor goede hygiëne, de uitslag met rust laten en het gebruiken van pH-neutrale zeep. Als de uitslag niet vanzelf wegtrekt of extreme vormen aanneemt, raadpleeg dan je (huis)arts of een dermatoloog.
Zalf tegen jeuk en uitslag met verschillende oorzaken
In beide gevallen zoekt u een product dat ervoor zorgt dat u zo snel en effectief mogelijk van uw klachten afkomt. De Mentho10 Mentholcrème is te gebruiken bij veel verschillende huidirritaties. Deze zalf werkt dan ook goed tegen diverse soorten jeuk en uitslag.
Neem maatregelen die de jeuk tijdelijk verlichten: Zalven met bijsmeerzalf; gebruik vettere zalf naarmate de huid droger is. Na het douchen of baden de huid droog deppen en direct inzalven. Verkoel de huid met lauw water, koude omslagen, ventilator, koele wijde kleding, door te blazen op de huid of naar buiten te gaan.
Hoe ziet huiduitslag eruit ? Een huiduitslag is een plots verschijnen van rode, roze of paarsrode bultjes of vlekjes op een bepaalde lichaamsdeel (bijv. het gezicht of de handen) of over grotere delen van het lichaam. Wanneer de gehele huid rood is spreken we ook wel van erytrodermie.
Warmte-uitslag zijn jeukende bultjes die kunnen ontstaan op uw huid na een warme dag. Deze bultjes kunnen erg vervelend zijn.
Lokaal verdovende middelen, ofwel lokale anaesthetica, maken de huid gevoelloos en verminderen tijdelijk pijn en jeuk zoals bij muggenbeten, galbulten en waterpokken. Voorbeelden zijn capsaïcine, lidocaïne en pramocaïne. Menthol wordt vanwege zijn verkoelend effect vaak gecombineerd met lidocaïne.
Zinkoxide beschermt en droogt de huid. Het kan jeuk stillen en de huid verkoelen. Dat hangt af van de vorm waarin u het gebruikt (zalf, crème, lotion, smeersel). Bij huidaandoeningen zoals eczeem, jeuk, koortslip, doorligwonden, herpes genitalis en kapotte mondhoeken.
Welke klachten geeft zonneallergie en hoe ziet zonneallergie eruit? Zonneallergie kan er verschillend uitzien. In het voorjaar, bij de eerste zonnestralen, ontstaan bultjes die jeuken, blaasjes of roodheid en de huid wordt dik. Deze plekken ziet u op de huid die in de zon is geweest, zoals de armen en het gezicht.
De bultjes ontstaan doordat zweetkliertjes verstopt raken en het zweet niet via de poriën naar buiten kan. Hierdoor ontstaan ontstekingen in de vorm van kleine, rode bultjes of blaasjes die met vocht gevuld zijn. Voornamelijk in tropische gebieden, warm en vochtig, kun je eerder last krijgen van hittebultjes.
IJsblokjes in een washandje op de jeukende plek(ken). Dep wat mentholpoeder op de jeukende plek. Drenk een doek in appelazijn en wikkel het om de jeukende plek. Gebruik appelazijn niet op wondjes of op uw gezicht.
De vaseline crèmes of zalven werken echter beter, bij een erg droge huid. Deze crèmes of zalven houden de huid soepel en voorkomen verdere uitdroging van de huid. Klachten als jeuk, schilfering, kloven en branderige plekken verminderen en andere klachten, zoals eczeem, verergeren minder snel.
Gebruik huidverzorgingsproducten die de huid herstellen. Producten met kalmerende ingrediënten, zoals panthenol (provitamine B5) en niacinamide (vitamine B3) kunnen een verzachtende werking hebben.
Dan zou appelazijn je daar wel eens vanaf kunnen helpen. Het heeft namelijk een antiseptische werking, dat wil zeggen: een ontstekingsremmende werking (het doodt bacteriën en schimmels) en verbetert de zuurgraad van je huid.
Ook is het heel vervelend als er door het krabben wonden ontstaan. Niet alleen geeft dit bij de genezing vaak extra jeuk, maar ook verslechtert de conditie van de huid (die meestal bij een huidaandoening toch al kwetsbaar is). Zo ontstaat er gemakkelijk een vicieuze cirkel: U heeft jeuk.
Jeuk door warmte in bed
Als u slaapt, verliest u een bepaalde hoeveelheid vocht. Dit vocht moet opgenomen worden door het beddengoed en de matrashoes. Als dat onvoldoende gebeurt, dan blijft het vocht op de huid, kunnen we afkoelen en kan de huid ontsteken en jeuken.
Een verzachtende en beschermende crème of zalf houdt de huid soepel en voorkomt dat de huid uitdroogt. Bij een droge huid, eczeem, jeuk, psoriasis en aambeien of om medicijnen in te verwerken die u op uw huid moet aanbrengen. Jeuk, schilfering, kloven en branderige plekken verminderen binnen een paar dagen.
Zoals Sudocrem zelf zegt: 'Sudocrem ondersteunt het herstellend vermogen van de huid. Het bevat bestanddelen die een beschermende laag vormen en zo helpen tegen prikkelende invloeden van buitenaf die in contact kunnen komen met de huid. ' Bovendien verzacht het de ruwe, schrale of geprikkelde huid.
De meeste soorten huiduitslag, zoals warmte-uitslag of netelroos, verdwijnen uit zichzelf binnen 24 uur tot een paar dagen. Houd een opvallende uitslag met zichtbaar rode vlekken langer dan een week aan? Bel dan vooral je dokter. Een aandoening zoals eczeem, ofwel dermatitis, is meestal chronisch.