Geschiedenis. De eerste mascara werd gemaakt door het merk Maybelline in 1917, maar een soortgelijk goedje werd al meer dan 3000 jaar voor onze jaartelling gebruikt. Deze massa werd samengesteld uit galena (donkergrijs mineraal gesteente), malachiet, koolstof, honing en krokodillenpoep.
De korrels geven bijna geen kleur meer af en het staat natuurlijk ook niet mooi op je wimpers. Klonterig. Een klonterige mascara is ook een duidelijk teken dat je een nieuwe tube moet openen. Zowel het korrelige als klonterige komt omdat de mascara aan het uitdrogen is en/of op raakt.
De meeste verhalen claimen dat de chemicus T.L. Williams de man was die de eerste mascara heeft gemaakt. Dat was in 1913. De beste man had zo'n medelijden met zijn zusje Mabel die gedumpt was door haar verloofde, dat hij besloot iets te maken waardoor ze een verleidelijke oogopslag zou krijgen.
Mascara kun je ongeveer 3 maanden bewaren als je het iedere dag gebruikt. Gebruik je de mascara alleen af en toe dan kun je het wel 6 maanden gebruiken. Natte producten hebben meer kans op bacteriën, daarom heeft mascara zo'n korte houdbaarheidsperiode.
Elke 3 maanden je mascara vervangen is zéker aan te raden. Bij het gebruik van beautyproducten zoals mascara komen er op een gegeven moment bacteriën in. Binnen 3 maanden is de hoeveelheid bacteriën nog niet schadelijk, maar naarmate het product ouder wordt, neemt ook het aantal bacteriën toe.
Bruine mascara geeft je wimpers net zo'n boost, maar dan op een uiterst naturelle manier. Waarom? Bruin sluit bij de meesten beter aan bij de natuurlijke kleur van de wimpers.
Je wimperkruller verkeerd gebruiken. Een wimperkruller kan wonderen, maar soms ook meer kwaad dan goed, doen. Als je 'm op de verkeerde manier gebruikt, kun je je wimpers afbreken of uittrekken. Je wimperkruller juist gebruiken, is dus de boodschap!
Mascara en vloeibare eyeliner: ongeopend drie jaar, na opening drie maanden. Oliën en serums: ongeopend drie jaar, na opening zes maanden. Nagellak: ongeopend drie jaar, na opening zes maanden.
Schmink wisselt met een houdbaarheid van 12 tot 36 maanden. Veel schminkproducten bevatten een etiket met de (minimale) houdbaarheidsdatum erop vermeld. Het meest verstandig is om deze specifieke datum per product en schminkontwerp te volgen.
Vanaf welke leeftijd is make-up leuk? 10 jaar is een goede leeftijd om te starten. Dus vanaf groep 8 mag mijn dochter een lippenbalsem met een kleurtje op en een beetje gekleurde poeder. De meningen zijn verdeeld over poeder en veel mensen vinden dit juist voor oudere meiden.
Waar wordt mascara nu van gemaakt? Het woord mascara is afgeleid van het Spaanse woord 'máscara', het Arabische woord mashkara of het Italiaanse 'maschera', dat 'masker' betekent.
Mascara is een bij de make-up gebruikte vloeistof om de oogwimpers en eventueel wenkbrauwen te kleuren en te accentueren. De mascara wordt aangebracht met een borsteltje of een kammetje en doet de wimpers voller en langer lijken. Er bestaan verschillende soorten borsteltjes.
De basiselementen in zo goed als elke mascara zijn kleurstoffen, olie en wassen zoals bijenwas. Pigment of kleurstoffen is tegenwoordig vaak carbon black, dat is een soort roet. Vroeger werd as of kohl gebruikt als pigment, nu niet meer. Steenkool en teer is streng verboden.
Wanneer je je mascara op de juiste manier gebruikt, dus altijd goed de dop dicht draait na gebruik, dan gaat je mascara waarschijnlijk gewoon 6 maanden mee zonder dat die uitdroogt. Wanneer je hem een keertje niet goed sluit of te lang open laat, dan kan de mascara al eerder klonterig worden en uitdrogen.
Doe wat water met zout in een glas en meng dit goed door elkaar, zodat het zout oplost. Voeg nu een paar druppels van deze zoutoplossing toe aan je mascara, et voilà! Je zult zien dat de mascara weer zacht wordt.
Maskers: 6 tot 12 maanden (afhankelijk van de verpakking). In een tube gaat langer mee dan in een potje. Shampoo, douchegel en zeep: blijft goed.
Lipgloss: meng wat van je oude lipstick met vaseline om een instant lipgloss te maken. Je kan het product maken op de achterkant van je hand, zodat het opwarmt en het mooi op je lippen glijdt. Maar je kan ook een voorraadje aanleggen door een deel van de lipstick af te snijden en in een potje te mengen.
Voor lippenstiften staat in het algemeen een periode van 1 tot 2 jaar. Bewaar je lippenstift bij warm weer in de koelkast om de 'levensduur' ervan te verlengen. Lipgloss heeft een beperktere houdbaarheid. De vloeibare massa maakt gloss tot een aantrekkelijk plekje voor bacteriën.
Gebroken poeder
Als je geluk hebt dan is je poeder nog intact, maar vaak is dit helaas niet het geval. Hartstikke zonde! Gooi je gebroken make-up absoluut niet weg maar herstel het gemakkelijk met behulp van huishoudfolie, een borsteltje, een spateltje, een pipetje en alcohol (70%).
Probeer alles zo donker en koel mogelijk te bewaren: bijvoorbeeld in een ladekastje. Vergeet niet wanneer je je mascara hebt gebruikt, hem goed te sluiten. Nog één laatste tip: bewaar je reservemascara's (twee halen één betalen, yaay!) in de vriezer, zo blijft hij langer houdbaar!
Nagellak is na opening minimaal 24 maanden houdbaar. Belangrijk is dat-ie niet aan zonlicht wordt blootgesteld en dat je de hals van het flesje na elke lakbeurt met een beetje nagellakremover schoonmaakt. Anders sluit de dop niet meer goed af en gaat de nagellak indikken.
Hoe lang kun je een crème gebruiken? Over het algemeen kan je stellen dat moisturizers, foundation en toners na opening maximaal 12 maanden houdbaar zijn. Zit het product in een potje of is het op plantaardige basis houd dan voor de zekerheid 6 maanden aan.
Maakt huilen echt je wimpers langer? Het is een algemeen geloof, maar er is geen wetenschappelijk bewijs om het te ondersteunen. Dat betekent echter niet dat tranen geen invloed hebben op de wimpers.
Neem een wattenschijfje en giet er wat van je oogmake-up remover op. Sluit je oogleden en laat het wattenschijfje een paar seconden op de bovenkant van je wimpers rusten. Veeg de wattenschijf voorzichtig naar beneden, naar je wimperuiteinden. Herhaal dit proces totdat alle sporen van de mascara zijn verwijderd.